Η ΕΤΕ για το «αντάρτικο» εργαζομένων στην κυπριακή θυγατρική της

Πέμπτη, 03 Μαΐου 2007 21:29

Επ' αόριστον απεργία στο μηχανογραφικό κέντρο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου) Λτδ κήρυξε η Ενωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ).

Επίσης, η ΕΤΥΚ κάλεσε τις άλλες τράπεζες να μη δέχονται ή να διεκπεραιώνουν οποιαδήποτε επιταγή της Εθνικής Τράπεζας (Κύπρου), ενώ έδωσε οδηγίες στα μέλη της να μην διεκπεραιώνουν εργασίες της Εθνικής Τράπεζας (Κύπρου).

Αφορμή είναι η πρόσληψη από την Εθνική Τράπεζα (Κύπρου) δύο υψηλόβαθμων στελεχών, οι οποίοι αποσπάστηκαν από την Ελλάδα, και δύο άλλων, οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί. Η ΕΤΥΚ υποστηρίζει ότι η Εθνική Τράπεζα (Κύπρου) έχει παραβιάσει συμφωνημένες πρακτικές. Με την ΕΤΥΚ συμφωνεί και ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου.

Από την πλευρά της η Εθνική Τράπεζα (Κύπρου) θεωρεί ότι έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες και αμφισβητεί το δικαίωμα της ΕΤΥΚ να εγκρίνει προσλήψεις. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας (Κύπρου) Μιχάλης Κόκκινος επιβεβαίωσε, με δήλωσή του στο ΡΙΚ, την αποχώρηση της Τράπεζας από τον Σύνδεσμο Τραπεζών και δεν απέκλεισε την προσφυγή σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Εθνική Τράπεζα με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη θυγατρική της στην Κύπρο (ΕΤΕ Κύπρου), ανακοίνωσε ότι «προχώρησε σε συντονισμένες ενέργειες για την αναδιάρθρωση της ΕΤΕ Κύπρου και την ενίσχυσή της, με σκοπό την καλύτερη λειτουργία της, με στελέχη τα οποία προέρχονται από την αγορά ή από τη μητρική Τράπεζα.

Στην προσπάθειά της αυτή η Εθνική Τράπεζα συνάντησε τις αντιδράσεις της Ενωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ), η οποία με τις ενέργειές της αμφισβήτησε ουσιαστικά το δικαίωμα της Τράπεζας να αναθέσει, κατά την κρίση της, καθήκοντα και αρμοδιότητες σε στελέχη της επιλογής της...

Ολες οι προβαλλόμενες από την ΕΤΥΚ αιτιάσεις είναι αβάσιμες και αντίθετες προς τις διατάξεις των νόμων αλλά και του καταστατικού της ΕΤΕ Κύπρου, δεδομένου ότι εκτός των άλλων, πρόκειται περί στελεχών που έχουν ορισθεί μέλη του ΔΣ της ΕΤΕ Κύπρου.

Εν όψει των παραπάνω η πραγματοποιούμενη "απεργία" είναι και αδικαιολόγητη και καταχρηστική. Ουσιαστικά πρόκειται περί απεργίας 5 εργαζομένων στην υπηρεσία μηχανογράφησης της ΕΤΕ Κύπρου, για την οποία δεν έχει τηρηθεί καμιά από τις προβλεπόμενες στο νόμο και τις διατάξεις του καταστατικού του Σωματείου προϋποθέσεις. Η "απεργία" αυτή, όπως φαίνεται, δεν βρίσκει σύμφωνη τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην ΕΤΕ Κύπρου, οι οποίοι προσέρχονται κανονικά στην εργασία τους αλλά αδυνατούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους λόγω μη λειτουργίας του μηχανογραφικού συστήματος... Η Εθνική Τράπεζα ευελπιστεί ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική.

Η συνέχιση της απεργίας αναγκαστικά θα οδηγήσει την ΕΤΕ Κύπρου στην απόφαση να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να προστατεύσει τα συμφέροντα των μετόχων της, των πελατών της και των εργαζομένων της».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα