Total: Μείωση των κερδών το α' τρίμηνο

Από το αδύναμο δολάριο και τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου
Παρασκευή, 04 Μαΐου 2007 10:02

ΜΕΙΩΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 11% σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών της Ευρώπης, Total SA, αποτέλεσμα του αδύναμου δολαρίου και των χαμηλότερων τιμών ενεργείας.

Τα καθαρά κέρδη, εξαιρουμένου του μεριδίου της Total στην Sanofi-Aventis SA, μειώθηκαν στα 3,0 δισ. ευρώ (4,14 δισ. δολ.) από 3,38 δισ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο. Κατά μέσον όρο 10 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι τα κέρδη της Total θα ήταν 2,86 δισ. ευρώ.

«Ο όμιλος πιστεύει στην επίτευξη του στόχου για αύξηση της παραγωγής πλέον του 5% κατά μέσον όρο έως το 2010», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Total, Christophe de Margerie, 55 ετών, αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη ανάπτυξης της παραγωγής στο 6% φέτος και πλέον του 5% μέσον όρο κάθε έτος για το 2007 έως το 2010. Ο ίδιος ανακοίνωσε την έναρξη άντλησης πετρελαίου στην πετρελαιοπηγή Dalia στην Αγκόλα, ένα από τα κυριότερα έργα του 2007. η εταιρεία είπε ότι η παραγωγή στην πετρελαιοπηγή άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα τον περασμένο μήνα, φθάνοντας στα 240.000 βαρέλια ημερησίως.

Το ευρώ διαπραγματεύθηκε κατά μέσον όρο στο 1,31 δολάρια το πρώτο τρίμηνο του έτους, από 1,20 δολ. πριν από ένα χρόνο. Η μέση τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε σε περίπου 58 δολ. το βαρέλι, από 63,50 δολ. το βαρέλι κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Οι μετοχές της Total σημείωσαν χθες άνοδο 66 σεντς, ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 55,66 ευρώ η μία στο Παρίσι. Φέτος, σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση, μετά την άνοδό τους κατά 3,6% πέρυσι.

Η παραγωγή κυμάνθηκε στα 2,43 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και αερίου ημερησίως το πρώτο τρίμηνο από 2,40 εκατ. βαρέλια ημερησίως το τέταρτο τρίμηνο.

Η BP, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, είπε την εβδομάδα που πέρασε ότι τα κέρδη της το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν 17%, εξ αιτίας των χαμηλότερων τιμών ενεργείας και για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο, εξ αιτίας της μείωσης της παραγωγής από έτος σε έτος. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 4,66 δισ. δολ. ή 24 σεντς ανά μετοχή από 5,62 δισ. δολ. ή 27 σεντς ανά μετοχή. Μείωση 3% σημείωσαν τα έσοδα, φθάνοντας στα 62 δισ. δολάρια.

Η Shell, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, ανακοίνωσε χθες απροσδόκητη αύξηση των κερδών για το πρώτο τρίμηνο, αποτέλεσμα των εσόδων από την επεξεργασία αργού και την παραγωγή χημικών. Τα καθαρά κέρδη αναρριχήθηκαν στα 7,28 δισ. δολ. ή 1,15 δολ. ανά μετοχή από 6,89 δισ. δολ. ή 1,05 δολ. ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στη Χάγη.

Η Total κατέχει περίπου 173,2 εκατ. μετοχές της Sanofi, της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας προς το Χρηματιστήριο τον Φεβρουάριο του 2007. Το μερίδιο 13% που κατέχει η Total, είναι αξίας 11,8 δισ. ευρώ.

Η Total θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές σήμερα στις 3 μ.μ. στο Παρίσι, τοπική ώρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα