Endesa: Χαμηλότερη παραγωγή, 40% η μείωση των κερδών

Παρασκευή, 04 Μαΐου 2007 10:11

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ μείωση σε ποσοστό 40% σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρικής ενεργείας της Ισπανίας και στόχου εξαγοράς, Endesa SA, καθώς παρήγαγε λιγότερη ενέργεια στην Ευρώπη.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν στα 633 εκατ. ευρώ (858 εκατ. δολ.) από 1,05 δισ. ευρώ πριν από ένα έτος, όταν εμφάνισε επιπλέον κέρδη 181 εκατ. ευρώ από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, όπως ανακοίνωσε σήμερα. Η παραγωγή ενεργείας μειώθηκε 5,5%, καθώς οι χαμηλότερες τιμές χονδρικής κατέστησαν μη κερδοφόρα τα εργοστάσια που λειτουργούν με πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, Manuel Pizarro, αύξησε πέρυσι τα κέρδη με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, ωθώντας ανοδικά τις ανταγωνιστικές προσφορές από την γερμανική E.ON AG, την ισπανική Gas Natural SGD SA και την ιταλική Enel SpA. Ο ίδιος υποσχέθηκε να αυξήσει τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη κατά 8% ετησίως έως το 2009. Σήμερα η Endesa ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της διαμορφώθηκαν εντός των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών.

Η ιταλική Enel και ισπανική συνεργάτιδά της Acciona SA είναι οι μόνες ενδιαφερόμενες εταιρείας. Προσέφεραν 41,3 ευρώ ανά μετοχή των μετοχών της Endesa που δεν κατέχουν, αξιολογώντας το σύνολο της εταιρείας στα 43,7 ευρώ. Αγόρασαν το 46% της ισπανικής εταιρείας κοινής ωφελείας νωρίτερα μέσα στο έτος, προσφέροντας περισσότερα από την Ε.ΟΝ.

Κατά μέσον όρο τρεις οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News εκτιμούσαν ότι τα κέρδη της θα ήταν 720 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη της Endesa μειώθηκαν καθώς δεν επανέλαβε έσοδα από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Το πρώτο τρίμηνο του 2006, πούλησε το 5% στην ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, Grupo Auna SA.

Για το σύνολο του 2007 εκτιμά ότι θα εμφανίσει καθαρά κέρδη 2,62 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε τον Ιανουάριο. Εως το 2009 τα κέρδη θα αυξηθούν στα 3,08 δισ. ευρώ, είχε πει τότε η εταιρεία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα