Market Beat: Η ηρεμία στα διεθνή βοηθά την Αθήνα στη μετάβαση στα προ πανδημίας επίπεδα

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021 09:10
UPD:09:11

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μετά από καιρό, η εξαγγελία μιας αύξησης ή η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών δεν προκαλεί ζημία στους έχοντες την τόλμη να συμμετάσχουν. Η δεύτερη βδομάδα του Ιουνίου ξεκαθάρισε την προ ολίγων συνεδριάσεων αβεβαιότητα, σχετικά με την εξάντληση του ανοδικού momentum. Ειδικότερα τις μέρες που οι ξένες αγορές, από τις οποίες υποτίθετο θα έπαιρνε τάση η Αθήνα, ανέβαιναν και εδώ κυριαρχούσαν οι πωλήσεις. Από τα μέσα Μάη η στήλη με τον γνωστό τρόπο ειδοποιούσε:” Όταν τα ισχυρά χαρτοφυλάκια υπολογίζουν πως θα κυριαρχήσει στο κοντινό μέλλον έντονη ζήτηση, μαζεύουν μετοχές στα χαμηλά, αφού πρώτα τα… προκαλέσουν. …Στις περισσότερες συνεδριάσεις  τον ενθουσιασμό της ανοδικής έναρξης διαδέχθηκαν κύματα ρευστοποιήσεων, που είτε μηδένιζαν τα αρχικά κέρδη, είτε τα μετέτρεπαν σε σημαντικών διαστάσεων απώλειες. Κατόπιν μάζευαν την υπερβάλλουσα προσφορά από τις εντολές όσων είχαν τρομάξει δίνοντας, πριν το φινάλε, αταλάντευτα, ανοδική πορεία στους δείκτες”. Το στατιστικό αποτύπωμα των συναλλαγών στις μετοχές των FTSE25 και FTSEM  τον Ιούνιο δείχνει πόσο κοντινό ήταν το μέλλον, για όσους είχαν “και μετοχές και κεφάλαια” ικανά να προκαλούν τέτοιου είδους διακυμάνσεις.

Την άνοδο του μέσου ημερήσιου τζίρου την προκάλεσε η άνοδος στην μέση αξία των πακέτων. Άρα όπως λέγανε οι παλαιοί, οι ισχυροί της αγοράς “πακετάρονται”, δηλαδή αυξάνουν τις θέσεις τους και συνήθως δεν κάνουν λάθος στο χρονισμό. Δηλαδή πιάνουν μια άνοδο από καλό σημείο σε σχέση με αυτό που υπολογίζουν πως μπορεί να φθάσει αγορά, παραμένοντας γοητευτική ώστε να ρευστοποιήσουν χωρίς άγχος, λόγω εξάντλησης του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Το επόμενο αυτής της κατηγορίας χειροπιαστό φαινόμενο, αφορά στην εξέλιξη που έχουν οι αποτιμήσεις μετοχών από εταιρίες που έκαναν ή είναι σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Ωστόσο μια εβδομάδα που η άντληση κεφαλαίων για ομολογιακές εκδόσεις και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου φαινόταν να έχει ως μοναδικό θετικό καταλύτη την απόφαση της ΕΚΤ επί της νομισματικής της πολιτικής, έγινε εντέλει σημαντικά ανοδική. Προκαλώντας υπολογίσιμη βελτίωση της απόδοση του τρέχοντος μήνα, αλλά και απελευθέρωση της επενδυτικής απληστίας. Κανένας δεν επενδύει στο χρηματιστήριο για να χάσει και όταν οι πιθανότητες για ζημία είναι αυξημένες, η απληστία που ωθεί τους διαχειριστές κεφαλαίων στο να αγοράζουν μετοχές υποστέλλεται. Όταν λοιπόν η διάθεση για ρίσκο περνά σε χειμερία νάρκη επί χρόνια, ξυπνά αργά αλλά όχι σε όλους. Όσοι αφήνουν τις αρνητικές προκαταλήψεις από το μίζερο παρελθόν και κοιτάζοντας μπροστά δίνουν μεγαλύτερη πιθανότητα στην οικονομική βελτίωση, αγοράζουν με υπομονή όσο οι υπόλοιποι… “το σκέφτονται”.

Η διακύμανση της Παρασκευής ήταν τόσο σφικτή που δεν ξεπέρασε τις 3 μονάδες δείκτη, με τάξη μεγέθους στις 900 μονάδες. Γεγονός που υποδηλώνει την είσοδο σε εποχή που κανένας δεν θα εμπιστεύεται όσα τεκμαίρονται από τις κινήσεις των άλλων. Συνεπώς οι ισχυροί έχουν πάρει θέσεις και θα επεμβαίνουν, όποτε θεωρούν πως απειλούνται οι προσδοκίες τους, από τις κινήσεις κάποιων που ξεφυτρώνουν στη διαπραγμάτευση των μετοχών του χαρτοφυλακίου τους. Θολό παρέμεινε μόνο το τοπίο για τις Τράπεζες.

Αν θεωρήσουμε πως ο 25άρης που για να προχωρήσει χρειάζεται και την ώθηση από τις τράπεζές του, παίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία του ΓΔ, τότε ο ΔΤΡ έχει δρόμο για να φθάσει στην κορυφή του 2021 και ο FTSE25 δεν έχει προσεγγίσει, όσο ο ΓΔ, τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν την κατρακύλα από την πανδημία. Για όσους δεν μπερδεύονται με κάτι τέτοια, η πιθανότητα εγγραφής τιμών ψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα υπάρχει. Αδυνατίζει όμως αν ξεπροβάλλουν νέοι παράγοντες που θα διακόψουν την προσφάτως διαμορφωθείσα εμπιστοσύνη στις Τράπεζες, που παραμένουν κάτω από την ομπρέλα της προστασίας  της ΕΚΤ και της ΕΕ.

Με βάση είτε τα διεθνή είτε τα εγχώρια δεδομένα η επιστροφή της αισιοδοξίας στα σχόλια και τις παρατηρήσεις των εγχώριων παραγόντων είναι εμφανής όπως και η διάθεση τους να την επικοινωνήσουν με τους εγχώριους επενδυτές. Η σχολή που θεωρεί πως το διεθνές κλίμα καθορίζει τη διάθεση για ρίσκο στην Αθηναϊκή αγορά αναφέρονται στην εικόνα των ξένων αγορών μετά τις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας. Η Eurobank Eq. επισημαίνει: “Θετικό κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν, εν μέσω εκτιμήσεων πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι προσωρινές και δε θα οδηγήσουν τη FED σε αλλαγή της στάσης της, ενώ στήριξη παρέχει και η δέσμευση της ΕΚΤ για διατήρηση του πακέτου στήριξης αγοράς ομολόγων με τον ίδιο ρυθμό”. Επί του ιδίου θέματος η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: “Η Κριστίν Λαγκάρντ ικανοποίησε τις Αγορές, δηλώνοντας ότι είναι πρόωρη οποιαδήποτε σκέψη για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αυξάνοντας επίσης τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ. Την ίδια ώρα, η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (από το 4,2%, στο 5%) δεν ανησυχεί τους Επενδυτές που αποδέχονται την εκτίμηση για προσωρινή εξέλιξη. Η κίνηση του ΓΔΧΑ προϊδεάζει για προσέγγιση των 950 μονάδων σύντομα, με τις 931 μονάδες να είναι το πλησιέστερο όριο αντίστασης”.

Πολλά από όσα θα συμβούν στην εβδομάδα της Fed και ίσως παραξενέψουν τους ιδιώτες επενδυτές, που δεν έχουν επαγγελματίες επενδυτικούς συμβούλους, θα σχετίζονται με αναδιαρθρώσεις δεικτών δικών μας και διεθνών, χωρίς να παραλείπονται οι σκοπιμότητες λόγω της εκπνοής Ιουνίου (εκπνέουν όλα τα παράγωγα προϊόντα).

Αναμφίβολα το γεγονός της ερχόμενης εβδομάδας είναι η έκτακτη γ.σ. της Alpha Bank την Τρίτη 15 Ιουνίου, που θα αποφασίσει για την Α.Μ.Κ. έως 800 εκατ. ευρώ. Για την λήψη της απόφασης απαιτείται πλειοψηφική ψήφος σε απαρτία μετόχων 50%. Την ερχόμενη Τρίτη είναι προγραμματισμένη ακόμα, η τακτική γ.σ. της Μυτιληναίος και της Jumbo, στις 17/6 έχει ο ΟΠΑΠ και την Παρασκευή 18/6 οι Quest και Fourlis. Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων η Motor Oil ανακοινώνει το απόγευμα της Τρίτης αποτελέσματα τριμήνου, με την τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί την Τετάρτη. Οι νέες μετοχές της ΑΡΑΙΓ, από την Α.Μ.Κ., θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση την Τετάρτη 16 Ιουνίου, την ίδια ημέρα οι μετοχές της Entersoft θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης 6 λεπτών ανά μετοχή.

Ιδιαίτερα φορτωμένη αναμένεται από πλευράς τζίρου η ερχόμενη Παρασκευή. Εκτός από τις αλλαγές στον FTSE25, θα πραγματοποιηθούν και οι αναδιαρθρώσεις στον FTSE Med και στον EuroStoxx. Στον FTSEMed οι βασικές αλλαγές είναι ετήσιες και αφορούν την προσθήκη της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και τις διαγραφές των ΟΛΠ, Quest και Ελλάκτωρ. Πρώτες επιλαχούσες μετοχές για ένταξη στον δείκτη είναι οι Cenergy και ΟΛΠ, ενώ υπάρχουν οι εξής αλλαγές στις σταθμίσεις (σε παρένθεση η προηγούμενη): ΟΠΑΠ 55,89% (60%), Jumbo 80,64% (74%) Τέρνα Ενεργειακή 45,01% (38%), Viohalco 20,61 (25%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ 62,65 (54%). Σε ότι αφορά τον EuroStoxx η μετοχή των Πλαστικών Κρήτης προστίθεται στην σύνθεση του δείκτη των Αναδυόμενων Αγορών, όπως και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Την ίδια ημέρα η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα πάρει την θέση του Fourli στον FTSE25, ενώ είναι και το triple witching Ιουνίου.

Στις 17 Ιουνίου αναμένεται να εγκριθεί από την Κομισιόν το Ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, ύψους 30,5 δισ. ευρώ, που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση κονδυλίων ύψους 4 δισ. ευρώ εντός του Καλοκαιριού.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας  

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι υπόσχονται οι παραξενιές των αγορών

υπό την “αιγίδα”  των Κεντρικών Τραπεζών

Η τρέχουσα εβδομάδα έχει σαν κορυφαίο γεγονός την συνάντηση της FOMC. Δηλαδή των αρμοδίων για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Fed με όλους τους εμπλεκόμενους στις συναλλαγές των διαφόρων τμημάτων της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς να έχουν αποδεχθεί την ισχύ των παρεμβάσεών της. Τόσο σε σχέση με τους στόχους της νομισματικής της πολιτικής, όσο και με την δέσμη των εκτιμήσεών της για τη φύση των πληθωριστικών πιέσεων και των προοπτικών της οικονομικής ανάπτυξης και της αγοράς εργασίας. Με δεδομένη δε την, λόγω μεγέθους και όχι μόνο, συμμετοχή των ΗΠΑ στο παγκόσμιο ΑΕΠ, τα συμπεράσματα από την επικοινωνία της απόφασης της Τετάρτης αφορούν και την παγκόσμια ανάπτυξη. Ωστόσο η εβδομάδα που πέρασε, ανάδειξε την ύπαρξη πολλών “ιδιόμορφων”  καταστάσεων, που χαρακτηρίζονται από πολλούς παραξενιές, οι οποίες θα άξιζε συμπεριληφθούν στα εγχειρίδια για τις σύγχρονες χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Των αγορών τα παράξενα

Ο δείκτης μεταβλητότητας γνωστός ως VIX, την Παρασκευή υποχώρησε στο 15,65, κλείνοντας κάτω από το 16 για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020, πριν από την πανδημία του Covid-19. Ο S&P 500, ο βαρύτερος και πιο αντιπροσωπευτικός μετοχικός δείκτης στον κόσμο σημείωσε άνοδο την Παρασκευή, στο ανώτερο κλείσιμό του ιστορικά (4247,44 μονάδες). Ενώ την προηγούμενη εμφάνισε φρέσκο υψηλό βίου (στις 4249,74 μονάδες), διευρύνοντας τα κέρδη του για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 αυξήθηκε 0,65% καταλήγοντας στις 457,51 μονάδες, με νέο ιστορικό υψηλό στις 457,87 που εμφανίστηκε περίπου τρεις ώρες πριν το κλείσιμο.

Στις αγορές ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς μειώθηκε στο 1,462%, εμφανίζοντας την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης. Οι αποδόσεις μειώνονται όταν οι τιμές των ομολόγων αυξάνονται. Η συσχέτιση μεταξύ ενός διαπραγματεύσιμου ETF που παρακολουθεί τα ομόλογα ΗΠΑ, το iShares 20+ Year Treasury Bond ETF και του δείκτη Nasdaq-100, στον οποίο τη μεγαλύτερη βαρύτητα έχουν οι μετοχές εταιριών του τεχνολογικού τομέα, βρίσκεται σε επίπεδο που αντιστοιχεί στο υψηλό 15 ετών, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co.

Παράλληλα, το να βρεθεί μια εταιρία στο χείλος της χρεοκοπίας δεν φαίνεται πλέον να έχει μεγάλη σημασία στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ. Ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται σαν η αρχή μιας ιστορίας που ειδοποιεί για την κατάσταση των επενδύσεων το 2021, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίεργη. Σημείωναν σε άρθρο του Bloomberg οι Katherine Doherty και Tom Contiliano. Οι επενδυτές που συμμετέχουν στις συναλλαγές μέσω του WallStreetBets της πλατφόρμας Reddit που απόκτησαν φήμη και το όνομα… Redditors, έχουν υποβάλει εντολές αγορών για μετοχές της AMC Entertainment Holdings Inc. και της GameStop Corp. τόσο ισχυρές, που τις έσωσαν - τουλάχιστον για την ώρα - από βαθιά προβλήματα. Δεν είναι οι μόνες προβληματικές εταιρείες όπου οι χρήστες κοινωνικών μέσων προσπαθούν να δημιουργήσουν… μαγεία. Σε γνωστό δείκτη αναφοράς των μετοχών των Η.Π.Α. τον Russell 3000, υπάρχουν 726 εταιρείες των οποίων τα κέρδη δεν καλύπτουν τις πληρωμές τόκων τους, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg. Αυτά τα ζόμπι έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο +30% στο 2021 - με την απόδοση του Russell 3000 στο +13% - και 41 από αυτά έχουν διπλασιάσει την αποτίμηση τους από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Η Wall Street αρχίζει να επηρεάζεται από τον αντίκτυπο των κινήσεων των traders που αυξάνουν τον ενθουσιασμό για τις μετοχές στα κοινωνικά μέσα και κινούν τα νήματα μέσω πλατφορμών τύπου Reddit. Η εταιρεία κινηματοθεάτρων AMC, η οποία βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας πέρυσι, έχει πλέον «δρόμο προς μια βιώσιμη κεφαλαιακή δομή», σύμφωνα με την S&P Global Ratings, εν μέρει επειδή μπόρεσε να πουλήσει νέες μετοχές εν μέσω τεράστιας ζήτησης από ιδιώτες επενδυτές. Ο λιανοπωλητής βιντεοπαιχνιδιών GameStop είναι πλέον χωρίς χρέος για τον ίδιο λόγο.

Η βάση για τις ιδιομορφίες

Το ράλι ανόδου ταυτόχρονα στις αγορές μετοχών και ομολόγων, προκάλεσε ανησυχίες για μια ταχεία αντιστροφή και στις δύο. Οι μετοχές έχουν μετακινηθεί υψηλότερα, ενώ η μεταβλητότητα κινήθηκε χαμηλότερα κατά τις τελευταίες συνόδους. Η διάθεση των επενδυτών σχετικά με την ανάληψη ρίσκου προέκυψε από το ζύγισμα της επενδυτικής απληστίας, που γεννά το άνοιγμα στις οικονομικές δραστηριότητες, έναντι του φόβου προ των κινδύνων από την αύξηση του πληθωρισμού. Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι την Παρασκευή, νέα στοιχεία έδειξαν ότι στις αρχές Ιουνίου το φρόνημα των καταναλωτών στις ΗΠΑ βελτιώθηκε, ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μειώθηκαν. Οι αποδόσεις των ομολόγων την περασμένη εβδομάδα είχαν διαμορφωθεί μέσα από έντονα οικονομικά δεδομένα αλλά επίσης, από την υψηλή ζήτηση από επενδυτές τόσο στις ΗΠΑ όσο και αλλοδαπούς.

Το υπουργείο Εργασίας δήλωσε την Πέμπτη, ότι η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ οδηγεί τη μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού σε βάθος σχεδόν 13 χρόνια, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται τον Μάιο κατά 5%,συγκριτικά με τα επίπεδά τους πριν από ένα χρόνο. Οι επενδυτές ανησυχούσαν για μερικές εβδομάδες, ότι η απότομη και διαρκής αύξηση του πληθωρισμού μπορεί να ωθήσει την Fed, να σταματήσει τις πολιτικές της για εύκολο δανεισμό χρημάτων στα επόμενα τρίμηνα. Πλέον οι περισσότεροι έχουν πεισθεί για την παροδικότητα των αιτίων που εκτίναξαν τον πληθωρισμό. Η Barclays στην τελευταία της έκθεση για την παγκόσμια οικονομία συνοψίζει τα αίτια της ανακούφισης των επενδυτικών ανησυχιών: Η απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές PEPP (πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για πανδημία) με τον ίδιο ρυθμό και μια δέσμευση από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBoC) για σταθερή νομισματική πολιτική, επιβεβαιώνουν περαιτέρω τη δέσμευση των κεντρικών τραπεζών να διατηρήσουν τη διευκόλυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Το χέρι της Fed αναμένεται να παραμείνει σταθερό και την τρέχουσα εβδομάδα, ακόμη και αν αρχίσει, υπό το φως των πιο έντονων πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, να συζητά πιθανές μειώσεις των αγορών ομολόγων που πραγματοποιεί. Οι τελευταίες επισημάνθηκαν από άλλη μια άνοδο έκπληξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και συνεχιζόμενες ενδείξεις παγκόσμια για ανοδικές πιέσεις του κόστους παραγωγής, που οφείλονται στην κατώτερη της ζήτησης προσφορά. Ταυτόχρονα, ωστόσο, τα σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα, η απότομη αύξηση των δραστηριοτήτων των ΗΠΑ και η αβεβαιότητα σχετικά με τα μελλοντικά φορολογικά κίνητρα φαίνεται να έχουν χαλαρώσει τις αγορές, καθώς οι καμπύλες απόδοσης μειώθηκαν περαιτέρω, από την προφανή συμφωνία με την άποψη των κεντρικών τραπεζών ότι ο πληθωρισμός είναι μεταβατικός. Σημείωναν εμφατικά αναδεικνύοντας τα αίτια της απουσίας ανησυχιών στην επενδυτική κοινότητα.

Ένας νέος οικονομικός κύκλος έχει ξεκινήσει παγκόσμια. Ίσως σε αυτόν, το χρηματιστηριακό ενδιαφέρον να περνά από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη. Βέβαια ο κίνδυνος από τα νέα στελέχη του COVID-19 και η εξασθένιση των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου, πιθανά να σημαίνει ένα ακόμη κύμα λοιμώξεων στα τέλη του φθινοπώρου. Ενώ θετικό είναι ότι κάποια δεδομένα σηματοδοτούν επιβράδυνση σε ορισμένες εκ των πιέσεων στις τιμές κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, γεγονός που μπορεί να μειώσει τις ανησυχίες της αγοράς για τον ρυθμό της αύξησης του πληθωρισμού. Να γιατί οι κυριότεροι δείκτες αιωρούνται κοντά σε επίπεδα υψηλών βίου, αφήνοντας τους traders να αναζητούν τον επόμενο καταλύτη που θα μπορούσε να μετακινήσει τις αγορές.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, τέσσερις εκ των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισαν μικρές απώλειες αλλά δεν προέκυψε κάποιος με αρνητική απόδοση έτους. Ο S&P500 με εβδομαδιαία μεταβολή +0,41%, τον Ιούνιο κέρδισε +1,03% και στο 2021 αποδίδει +12,99%. Ο Dow, στη βδομάδα είχε πτώση -0,80%, τον Ιούνιο έπεσε -0,14% με επίδοση +12,65% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή +0,86%, τον Ιούνιο κέρδισε +0,91% ενώ εμφάνισε επίδοση στο 2021 +19,32%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης με εβδομαδιαία κέρδη +2,16% τον Ιούνιο κερδίζει +2,95% και στο 2021 εμφάνισε κέρδη +18,28%. Ο δε Nasdaq, είχε μεταβολή +1,85%, τον Ιούνιο κερδίζει +2,33% ενώ στο 2021 αποδίδει +9,16%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε +0,92% στη βδομάδα τον Ιούνιο κερδίζει +1,59% και στο έτος αποδίδει +10,43%. Ο DAX κέρδισε +0,002% τον Ιούνιο κερδίζει +1,76% και στο έτος αποδίδει +14,39%, ο CAC είχε μεταβολή +1,30% τον Ιούνιο κερδίζει +2,38,% και για αυτό στο 2021 κερδίζει +18,90%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε άνοδο +1,28% τον Ιούνιο κερδίζει +0,61% και στο έτος έχει επίδοση +14,01%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +0,57% τον Ιούνιο κερδίζει +2,17% με ετήσια επίδοση +15,67%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ενισχύθηκε κατά +1,09% τον Ιούνιο κερδίζει +2,41% με ετήσια μεταβολή +14,66%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας έπεσε -0,53%, διαμορφώνοντας επίδοση έτους +8,76%, όταν ο IPC του Μεξικού εμφάνισε μεταβολή +1,59%, και στο 2021 αποδίδει +16,38%. Ο χρυσός με μεταβολή -0,77%, βρέθηκε στα 1879,50 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -1,16%. Άνοδος κατά +2,02%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 70,78 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται +46,18%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,02%, έχει απόδοση στο 2021 +5,48%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε άνοδο +0,29%, και η απόδοση στο 2021 είναι +13,08%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα κατά +0,72% και στο έτος κερδίζει +9,62%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng μειώθηκε κατά -0,26%, και στο έτος αποδίδει +5,92%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -0,06%, ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης και κατέληξε με κέρδη +3,42% στο 2021.

ΧΑ

Eβδομάδα με αγοραστές όσους βλέπουν μπροστά

Μια εβδομάδα που η άντληση κεφαλαίων για ομολογιακές εκδόσεις και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου φαινόταν να έχει ως θετικό καταλύτη την απόφαση της ΕΚΤ επί της νομισματικής της πολιτικής, έγινε εντέλει σημαντικά ανοδική. Προκαλώντας υπολογίσιμη βελτίωση της απόδοση του τρέχοντος μήνα, αλλά και απελευθέρωση της επενδυτικής απληστίας. Κανένας δεν επενδύει στο χρηματιστήριο για να χάσει και όταν οι πιθανότητες για ζημία είναι αυξημένες, η απληστία που ωθεί τους διαχειριστές κεφαλαίων στο να αγοράζουν μετοχές υποστέλλεται. Όταν λοιπόν η διάθεση για ρίσκο περνά σε χειμερία νάρκη επί χρόνια, ξυπνά αργά αλλά όχι σε όλους. Όσοι αφήνουν τις αρνητικές προκαταλήψεις από το μίζερο παρελθόν και κοιτάζοντας μπροστά δίνουν μεγαλύτερη πιθανότητα στην οικονομική βελτίωση, αγοράζουν με υπομονή όσο οι υπόλοιποι… “το σκέφτονται”.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +2,69%, ενώ στον μήνα +3,46% με επίδοση για το έτος +14,44%, ο 25άρης κέρδισε +2,96%, στον μήνα +3,95% και στο 2021 +16,44%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,54%, στον μήνα κερδίζει +1,70% και αποδίδει στο 2021 +28,62%.

Η εκτίμησή μας είναι ότι οι αγοραστές της δεύτερης εβδομάδας του Ιουνίου μπορεί να μην κινήθηκαν μεσο-μακροπρόθεσμα, αλλά να πήραν θέσεις πριν από μια σειρά προγραμματισμένα γεγονότα σχετικά με αναδιαρθρώσεις δεικτών. Εκτιμώντας ότι θα προκαλέσουν την Παρασκευή εκτίναξη του ενδιαφέροντος και του τζίρου. Εκτός από τις αλλαγές στον FTSE25, θα πραγματοποιηθούν και οι αναδιαρθρώσεις στον FTSE Med και στον EuroStoxx. Ωστόσο το γεγονός της εβδομάδας είναι η έκτακτη ΓΣ της Alpha Bank την Τρίτη 15 Ιουνίου, που θα αποφασίσει για την Α.Μ.Κ. έως 800 εκατ. ευρώ, αν και η εποχή διακρίνεται για το πλήθος των τακτικών ΓΣ. Όπως της Μυτιληναίος της Jumbo του ΟΠΑΠ της Quest και Fourlis στη βδομάδα, ενώ οι νέες μετοχές της ΑΡΑΙΓ, από την Α.Μ.Κ., θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση την Τετάρτη 16 Ιουνίου.

Η πρώτη σύνοδος της εβδομάδας σφραγίστηκε από χαμηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον, καθώς ο τζίρος ανήλθε στα 44,124 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 3,748 εκατ. και ισορροπία στα ανοδικά και πτωτικά blue chip. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,05% οδηγήθηκε στις 902,02 από 901,60 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2186,08 από 2188,07 μονάδες με μεταβολή -0,09%, εν μέσω ανόδου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Την Τρίτη είχαμε την πρώτη γενικευμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος συνεδρίαση του μήνα. Δυο μόνο πτωτικά blue chip και 19 ανοδικά προκάλεσαν υπό την καθοδήγηση του ΔΤΡ +2,30%, την άνοδο του ΓΔ  κατά +1,27%, που οδηγήθηκε στις 913,48 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2220,17 με μεταβολή +1,56%. Ο τζίρος ανήλθε στα 69,385 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 16,345 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση πέρασε τα 64 και διαμορφώθηκε στα 64,213 δις ευρώ.

Την Τετάρτη με αύξηση του τζίρου, που πάλι στηρίχθηκε στις προσυμφωνημένες συναλλαγές, καθώς ανήλθε στα 76,747 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 15,910 εκατ., είχαμε πτώση -0,02% στον ΓΔ που οδηγήθηκε στις 913,34 μονάδες. Ο 25άρης έκλεισε στις 2219,048 μονάδες με μεταβολή -0,03%. Οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,85%), επηρέασαν ανοδικά και ο μέσος όρος διατηρήθηκε στα επίπεδα των 913 μονάδων, δίνοντας ώθηση στη διάθεση για ρίσκο. Έτσι την Πέμπτη, αδιαφορώντας για την τάση στα διεθνή χρηματιστήρια, το γενικευμένο αγοραστικό ενδιαφέρον άφησε στα πτωτικά ένα blue chip τον ΟΛΠ στο -0,65%, με 23 ανοδικά. Επηρέασαν καθοριστικά και ανοδικά τελικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,43%), αλλά στις 5 πρώτες θέσεις με βάση τα ημερήσια κέρδη εμφανίστηκαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +6,51%, ΒΙΟ +3,13%, ΛΑΜΔΑ +2,86%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,48%, ΟΠΑΠ +2,09%. Ο τζίρος ανήλθε στα 93,537 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 21,207 εκατ., ενώ ο ΓΔ με μεταβολή +1,20% οδηγήθηκε στις 924,30 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2248,36 με μεταβολή +1,30%.

Την Παρασκευή σε σύνοδο με το μικρότερο εύρος διακύμανσης του μέσου όρου στο έτος, ο ΓΔ με μεταβολή +0,17% οδηγήθηκε στις 925,83 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2252,74 με μεταβολή +0,19%. Ο τζίρος ανήλθε στα 70,462 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 7,901 εκατ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στις 11/6 στα 64,818 από 63,464 δις ευρώ στις 4/6. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος στα 70,85 εκατ. ευρώ ενισχύθηκε ελαφρά έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (63,13 εκατ.) και των πακέτων ανέβηκε στα 13,02 από 7,26 εκατ. Άρα η αύξηση οφείλεται στα πακέτα αποκλειστικά.

Η εικόνα των blue chip

Η βελτίωση της στατιστικής εικόνας τη δεύτερη βδομάδα του Ιουνίου για πληθώρα μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που διαμόρφωσε τη μηνιαία μεταβολή τους, αποκαλύπτεται από τα πτωτικά καθώς ήταν μόλις τρία: ΤΙΤC -1,61% (-3,72% στο μήνα), ΜΥΤΙΛ -0,91% (-0,91%) και ΟΛΠ -0,60% (-3,26% ). Στον αντίποδα με κέρδη μεγαλύτερα του +3% υπάρχουν 9 ήτοι: ΕΛΛΑΚΤΩΡ +19,27% (+15,09% στο μήνα), ΑΛΦΑ +8,95% (+8,95%), ΕΥΡΩΒ +8,16% (+12,56%), ΛΑΜΔΑ +5,61% (+5,53%), ΠΕΙΡ +5,57% (+5,37%), ΤΕΝΕΡΓ +4,25% (+4,61%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,96% (+2,89%), ΒΙΟ +3,67% (+4,12%), ΔΕΗ +3,50% (+1,10%). Μόνο η ΕΤΕ με μεταβολή +2,64% (+5,26%) ακολούθησε τους βασικούς δείκτες. Ενώ μικρότερα κέρδη αλλά άνω του +1% εμφάνισαν επτά οι: ΟΤΕ +1,91% (+2,50%), ΕΥΔΑΠ +1,83% (+1,59%), ΕΕΕ +1,76% (+2,58%), ΑΔΜΗΕ +1,48% (+2,05%), ΜΠΕΛΑ +1,36% (-2,13%), ΜΟΗ +1,23% (+9,14%), και ΟΠΑΠ +1,04% (+5,89%). Χωρίς απώλειες αλλά με μικρές μεταβολές βρέθηκαν  οι ΕΛΠΕ +0,77% (+4,14%), ΕΧΑΕ +0,35% (+2,26%), ΣΑΡ +0,34% (+0,34%), ΦΡΛΚ +0,11% (+1,14%) και ΑΡΑΙΓ 0,00% (-3,17%).

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν για τα κέρδη τους ΑΤΤ +18,68% (+5,16% στο μήνα), ΟΛΥΜΠ +5,43% (+6,28%), ΠΛΑΘ +4,13% (+7,91%) και για τις απώλειές τους οι ΙΝΚΑΤ -5,72% (+5,28%), ΙΝΤΚΑ -2,38% (+10,36%), ΜΙΓ -2,38% (-1,60%), ΕΛΤΟΝ -2,20% (+6,29%).

 Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η triple witching εκπνοή των σειρών Ιουνίου θα ανεβάσει το ενδιαφέρον

Η εκπνοή των σειρών Ιουνίου αφορά στη λήξη της κυριαρχίας τους σε κάθε τύπου παράγωγο προϊόν και φέρει τον χαρακτηρισμό triple witching. Η μετακύληση θέσεων αφορά συνεπώς ΣΜΕ και option επί δεικτών και μετοχών και συνεπάγεται ενεργοποίηση σε κάθε τμήμα της αγοράς παραγώγων. Παράλληλα οι traders επιλέγουν τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης κοντά σε αυτές των υποκείμενων αξιών, ενώ τις προσδοκίες τους για την βραχυπρόθεσμη τάση αποτυπώνουν στα συμβόλαια για την επόμενη σειρά, που θα κυριαρχήσει από το μέσο της συνόδου της Παρασκευής.

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σχεδόν μόνιμα με εναλλαγές  της πορείας σε θετικό και αρνητικό πεδίο για σχετικά μεγάλο διάστημα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 1,11 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 1,20 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο, οι 2244,49 μονάδες, εμφανίστηκε στις 11:04. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 13:28  και ήταν οι 2253,57. Το κλείσιμο στις 2252,74 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,19% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα παρέμεινε στα 26,774 εκατ. ευρώ.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +2,69%, ενώ στον μήνα +3,46% με επίδοση για το έτος +14,44%, ο 25άρης κέρδισε +2,96%, στον μήνα +3,95% και στο 2021 +16,44%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,54%, στον μήνα κερδίζει +1,70% και αποδίδει στο 2021 +28,62%.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Ιουνίου διακινήθηκαν 307 συμβόλαια με ανώτερο τις 2252,50 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 2240,50 με τελευταίες πράξεις στις 2251,00 μονάδες ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2246,25 από 2242,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 5589 από 5712. Επίσης διακινήθηκαν 641 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου με ανώτερο μέρας στις 2229,00, χαμηλό στις 2208,50 μονάδες με τελευταίες πράξεις στις 2223,00 και τιμή κλεισίματος στις 2218,50 από 2210,25 και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν στα 1032 από 590.  Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Αυγούστου με αποτέλεσμα να μείνει 1 ανοικτό ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον δεν άλλαξε παρά μόνο στα calls λήξης Ιουλίου. Στα calls του 25άρη της σειράς του Ιουνίου άλλαξαν χέρια 28 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2050 και τις  2150 μονάδες. Στα δικαιώματα της επόμενης σειράς, ο όγκος ήταν 70 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 και τις  2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιουνίου διακινήθηκαν 104 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 και τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς εμφανίστηκε όγκος 20 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ανέβηκαν συνολικά αλλά όχι στα ΣΜΕ των τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 18.778 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου. Επίσης άλλαξαν χέρια 10447 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου.  Της ΕΤΕ με 7112 συμβόλαια για την τρέχουσα σειρά. Επίσης άλλαξαν χέρια 2032 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου. Ακολούθησαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με όγκο  2795 ΣΜΕ. Επίσης άλλαξαν χέρια 2944 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου. Της ΕΥΡΩΒ ήταν 1695 για την τρέχουσα σειρά. Επίσης διακινήθηκαν 908 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου. Τα αμέσως επόμενα σε όγκο ήταν τα 2363 ΣΜΕ για ΓΕΚΤΕΡΝΑ λήξης Ιουνίου και 2467 ΣΜΕ για τη σειρά Σεπτεμβρίου, τα 1986 για ΔΕΗ λήξης Ιουνίου και  1789 για την επόμενη σειρά.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αυξήθηκε και αφορούσε στα 16142 συμβόλαια για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 3000 για ΕΧΑΕ, στα 2829 για ΔΕΗ και στα 1200 για ΤΙΤC.

Με βάση είτε τα διεθνή είτε τα εγχώρια δεδομένα η επιστροφή της αισιοδοξίας στα σχόλια και τις παρατηρήσεις των εγχώριων παραγόντων είναι εμφανής όπως και η διάθεση τους να την επικοινωνήσουν με τους εγχώριους επενδυτές. Από τη σχολή που θεωρεί πως το διεθνές κλίμα καθορίζει τη διάθεση για ρίσκο στην Αθηναϊκή αγορά επισημαίνουν την εικόνα των ξένων αγορών μετά τις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας. Η Eurobank Eq. τόνισε: “Θετικό κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν, εν μέσω εκτιμήσεων πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι προσωρινές και δε θα οδηγήσουν τη FED σε αλλαγή της στάσης της, ενώ στήριξη παρέχει και η δέσμευση της ΕΚΤ για διατήρηση του πακέτου στήριξης αγοράς ομολόγων με τον ίδιο ρυθμό”. Επί του ιδίου θέματος η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: “Η Κριστίν Λαγκάρντ ικανοποίησε τις Αγορές, δηλώνοντας ότι είναι πρόωρη οποιαδήποτε σκέψη για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αυξάνοντας επίσης τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ. Την ίδια ώρα, η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (από το 4,2%, στο 5%) δεν ανησυχεί τους Επενδυτές που αποδέχονται την εκτίμηση για προσωρινή εξέλιξη. Η κίνηση του ΓΔΧΑ προϊδεάζει για προσέγγιση των 950 μονάδων σύντομα, με τις 931 μονάδες να είναι το πλησιέστερο όριο αντίστασης”.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη η Χρηματιστηριακή Αγορά “μυρίζει μπαρούτι”. Για την ακρίβεια έχει ήδη “πάρει φωτιά” και μάλιστα χωρίς οι “σπίθες” να ακουμπάνε, ακόμη, τον Γενικό Δείκτη, που αθόρυβα και “διακριτικά” καταγράφει υψηλό 17 μηνών και “ψάχνει” τις 950 - 960 μονάδες, ενώ στο εσωτερικό της Αγοράς, η “πυρκαγιά” των αποδόσεων, εκτοξεύσει τις αποτιμήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι μία Αγορά είναι “bullish” όταν ανεβαίνει αργά και διορθώνει γρήγορα, για να βρει αγοραστές και να συνεχίσει υψηλότερα. Πλέον η ρευστότητα έχει δώσει, μετά από πολλά χρόνια, κινητικότητα και στη μικρή κεφαλαιοποίηση, με τους μικρούς Εισηγμένους και τα Λόμπι να “ξυπνάνε από τον λήθαργο”.

Οι ομολογιακές εκδόσεις και κυρίως οι Α.Μ.Κ. καλύπτονται εύκολα και προσελκύουν σημαντικό ενδιαφέρον, μιας και νέο χρήμα μπαίνει ταυτόχρονα τόσο από τους βασικούς Μετόχους, όσο και από νέους Επενδυτές, θεμελιώνοντας “σχέσεις εμπιστοσύνης” στην Αγορά και τις Επιχειρήσεις. Μετά την Πειραιώς και την Αεροπορία Αιγαίου, μπροστά μας έχουμε δύο μεγάλες Α.Μ.Κ., αυτές της Alpha Bank, και της Ελλάκτωρ, ενώ είναι σε εξέλιξη και η Α.Μ.Κ., μιας μικρότερης Εισηγμένης, που είχε “διαπρέψει” στο παρελθόν, της Τζιρακιάν. Αν κάποιος δει πίσω στο πρόσφατο παρελθόν τι έχει γίνει με τις Α.Μ.Κ., μπορεί να θυμηθεί ότι η Entersoft έκανε αύξηση κεφαλαίου στα 1,17 ευρώ, ο Άβακας στα 0,35 ευρώ, η Unibios στα 0,30, η Πειραιώς στα 1,15 ευρώ, κ.ά. Όλες μα όλες, έχουν ήδη δώσει σημαντικά κέρδη σε όσους Επενδυτές συμμετείχαν.

Όλα δείχνουν ότι αυτό θα συνεχιστεί, όσο η Αγορά έχει αυτή την καλή εικόνα, ενώ σίγουρα η υπέρβαση και κατοχύρωση του ψυχολογικού επιπέδου των 1000 μονάδων, θα πολλαπλασιάσει τη ροή κεφαλαίων προς την Ελληνική Αγορά. Πολλές Εταιρείες έχουν πλέον ένα “growth story” από πίσω, με τη διαφορά ότι σήμερα και στο μέλλον οι συνθήκες συνηγορούν ώστε αυτά τα “story” να γίνουν και πράξη. Το Επιχειρείν έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει, όταν η Οικονομία μπαίνει σε ανοδική τάση. Αυτό η Αγορά το βλέπει και ήδη, έχει αρχίσει και προεξοφλεί ένα πολύ καλύτερο μέλλον, χωρίς ακόμη να έχουμε δει υπερβολές.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Πέτρος Τσούρτης από το τμήμα έρευνας και ανάλυσης της Merit Sec

Ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε την πορεία των Διεθνών Αγορών και βρέθηκε σε νέα υψηλά 17 μηνών. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, όσο ο ΓΔ βρίσκεται πάνω από τις 896 μονάδες. Μπαίνουμε στην περίοδο των γενικών συνελεύσεων των Εισηγμένων και σε λίγο στην περίοδο των μερισμάτων. Οι γενικές συνελεύσεις των Μυτιληναίος, Alpha Bank και Jumbo θα πραγματοποιηθούν στις 15 Ιουνίου, των ΟΠΑΠ και Space Hellas στις 17 Ιουνίου και των Fourlis και Quest Συμμετοχών στις 18 Ιουνίου. Το ενδιαφέρον των επενδυτών θα είναι στραμμένο στην γ.σ. της Alpha Bank, για τους όρους της επικείμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι οι μέτοχοι της Μυτιληναίος θα εγκρίνουν την πρόταση του ΔΣ για διανομή μικτού μερίσματος €0,36/μετοχή. Επίσης, ενδιαφέρον αναμένεται να έχει και η γ.σ. της Jumbo, όσον αφορά τις δηλώσεις της Διοίκησης για την πορεία της χρονιάς, καθώς και για την διανομή μερίσματος.

Είμαστε θετικοί στα τρέχοντα επίπεδα τιμών για τις μετοχές των Jumbo και Μυτιληναίου, ενώ είμαστε ουδέτεροι για τις μετοχές των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ καθώς τα περιθώρια ανόδου είναι πλέον μικρά. Σε διεθνή νέα, η συνεδρίαση της FED την Τετάρτη θα δώσει τον τόνο στις Αγορές.

Ο Μάνος Χατζηδάκης υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Η καταγραφή νέων υψηλών έτους την εβδομάδα που πέρασε, ήταν μάλλον μια θετική έκπληξη για τους Εμπλεκόμενους της Αγοράς, καθώς οι ομολογιακές εκδόσεις και οι αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου που είναι σε εξέλιξη, ή αναμένεται να ξεκινήσουν, έβαζαν ένα ενδεχόμενο αναστολών στο ανοδικό σκηνικό των προηγούμενων εβδομάδων. Η κεφαλαιοποίηση της Αγοράς ξεπέρασε τα 65 δισ. ευρώ και ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να καταγράφει πολύ υψηλότερη τιμή (επιπλέον +7%) από αυτή που έχει σήμερα, αν δεν υπήρχαν τα πλαφόν στάθμισης στην κύρια Ομάδα των Δεικτοβαρών μετοχών που έχει στην σύνθεση του. Παρόλα αυτά η Αγορά δείχνει δυνατή να συνεχίσει τόσο από πλευράς εισροών, όσο και από πλευράς νέων.

Οι Τράπεζες δείχνουν ικανές να πείσουν για τις προοπτικές τους, επιτυγχάνοντας υπερκαλύψεις στις μετοχικές και ομολογιακές εκδόσεις, τα επιτόκια δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι τα χαμηλότερα όλων των εποχών και ο Διεθνής Παράγοντας ξεπέρασε το φόβο των πληθωριστικών τάσεων, τουλάχιστον προς ώρας. Οι ζυμώσεις στην Ενέργεια και τον Κατασκευαστικό κλάδο έχουν δώσει “τροφή” για σενάρια, τα οποία είναι απαραίτητα για το χτίσιμο προσδοκιών, ενώ οι καλές “ιδέες” της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης υπεραποδίδουν, ενδυναμώνοντας έτσι την αγοραστική δύναμη πολλών χαρτοφυλακίων Λιανικής. Τα κρούσματα και οι απώλειες της πανδημίας έχουν μειωθεί αισθητά, κυρίως λόγω των εμβολιασμών, με νέες άρσεις περιοριστικών μέτρων, δημιουργώντας προϋποθέσεις για μια ισχυρότερη Τουριστική σεζόν, η οποία θα έχει οικονομικό όφελος και διάχυση στην κατανάλωση και στην κυκλοφορία του χρήματος. Όλα τα παραπάνω δεν δημιουργούν απλά ένα θετικό μίγμα νέων που αποτυπώνεται στο ταμπλό, αλλά βάζουν τις βάσεις για κάτι μεγαλύτερο που θα έχει βάθος σε διάρκεια και υψηλό περιθώριο κερδών.

Διαγραμματικά, το σπάσιμο της συσσώρευσης είχε όλα τα δομικά χαρακτηριστικά μιας υγιούς ανοδικής κίνησης: συμμετοχή, αποδόσεις, τζίρο και εναλλαγές στους ημερήσιους πρωταγωνιστές. Όλο το βασικό τεχνικό σετ βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δεικτών έχει γυρίσει ανοδικό, με τους ταλαντωτές να οδεύουν προς τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών, στα ημερήσια διαγράμματα. Η εκτόνωση από την συσσώρευση των 900 μονάδων έχει ανοίξει βηματισμό, για τον βατήρα από τον οποίο ξεκίνησε η πανδημική πτώση: Οι 948 μονάδες είναι το τελευταίο σκαλοπάτι βραχυπρόθεσμης αντίστασης πριν τις 1.000 μονάδες, ένα επίπεδο το οποίο δεν έχει καμία τεχνική σημασία, παρά μόνο ψυχολογική, αφού η επόμενη σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στις 1.050 μονάδες.

Δεν αποκλείεται επομένως μια μικρή στάση στις 940 – 950 μονάδες, πριν το επόμενο ανοδικό εγχείρημα, καθώς από το Μάιο και μετά η ταχύτητα της ανόδου δεν μας έχει συνηθίσει σε συνεχόμενες πολυήμερες δυνατές εξάρσεις. Παρόλα αυτά το χτίσιμο των συναλλαγών σταθερά κοντά στα 80 εκατ. ευρώ, λειτουργεί υποστηρικτικά στο να “χωνευτούν” ταχύτερα τα υψηλά 16 μηνών, με την συνδρομή περισσότερων Δεικτοβαρών τίτλων.

Σήμερα

Οι μετοχές παγκόσμια διατηρήθηκαν σταθερά κοντά στα ρεκόρ υψηλών σήμερα Δευτέρα 14/6, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων φλερτάρουν με τα επίπεδα των χαμηλών σε βάθος τριών μηνών, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα επιμείνει στο πρόγραμμα χαλάρωσης για τη νομισματική πολιτική της αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε στο πρώτο μέρος κατά +0,35%, ενώ στο δεύτερο και στις 8:40 δική μας ώρα είχε κέρδη +0,70%. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αρχικά υποχώρησε -0,1% και στις 8:40 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,17% ευρισκόμενος στις 703,97 μονάδες . Η δραστηριότητα περιορίστηκε με τις μεγαλύτερες αγορές της περιοχής ήτοι την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Αυστραλία να είναι κλειστές για διακοπές.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αγορές μετοχών βασίζονταν στις προοπτικές μιας διεύρυνσης της οικονομικής ανάκαμψης από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κοροναϊού και την πρόβλεψη της συνέχισης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο MSCI all-country world equity index, ο U.S. S&P 500 και ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600  έκλεισαν σε επίπεδα ρεκόρ υψηλών βίου την Παρασκευή. Το ράλι ήρθε ακόμη και όταν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ την Πέμπτη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της αγοράς.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα