Ρευστοποιήσεις ένθεν κακείθεν

Από τα απογοητευτικά αποτελέσματα λιανικής
Παρασκευή, 11 Μαΐου 2007 00:01

MΑΖΙΚΕΣ ρευστοποιήσεις για το «κλείδωμα» βραχυχρόνιων κερδών εκδηλώθηκαν στα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού μετά τα ισχυρά κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων και τα αλλεπάλληλα υψηλά ρεκόρ των δεικτών των blue chip σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Η «βουτιά» των μετοχών ήταν αποτέλεσμα των απογοητευτικών πωλήσεων των αλυσίδων λιανικής και του διευρυνόμενου εμπορικού ελλείμματος που αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για την οικονομική προοπτική μια ημέρα αφότου η Φέντεραλ Ριζέρβ επανέλαβε τη συνηθισμένη ρητορική της για τον πληθωρισμό.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones είναι υψηλότερα σχεδόν κατά 8% το τελευταίο τρίμηνο ακολουθώντας τον πιστά ο S&P 500, με μια αύξηση 6,5% κατά το ίδιο διάστημα.

Οι μεταλλουργικές εταιρείες ηγήθηκαν της πτώσης στην Ευρώπη καθώς η Rio Tinto έθεσε «τέλος» στις φήμες για εξαγορές στον κλάδο των μετάλλων ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έστειλε μήνυμα ότι θα αυξήσει πάλι τα επιτόκια τον Ιούνιο.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 0,78% στις 1.572,71 μονάδες. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE100 υποχώρησε κατά 0,4%, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,6% ενώ ο γερμανικός DAX τερμάτισε με απώλειες 0,8%.

Η ανησυχία ότι τα επιτόκια θα κινηθούν σε ανοδική τροχιά αποτέλεσε τροχοπέδη για τις μετοχές των εταιρειών κοινής ωφέλειας.

Η E.ON και η RWE πρωτοστάτησαν στην πτώση μεταξύ των εταιρειών κοινής ωφέλειας που είναι πιο «ευαίσθητες» στην άνοδο των επιτοκίων.

Ανασφάλεια προκάλεσε στους επενδυτές, η δήλωση του Ζαν Κλοντ Τρισέ, προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι απαιτείται «ισχυρή επαγρύπνηση», προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

Η επισήμανση αυτή από τον πρόεδρο της ΕΚΤ ερμηνεύεται ως πρόθεσή της να προχωρήσει σε νέα αύξηση του κόστους δανεισμού τον επόμενο μήνα.

Η ΕΚΤ, η οποία συνεδρίασε χθες στο Δουβλίνο για τη νομισματική πολιτική αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού, στο 3,75%, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας το αύξησε στο 5,5%.

Στο χρηματιστήριο του Τόκυο ο δείκτης Nikkei έκλεισε σχεδόν με μηδενική διαφορά στις 17.736,96 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα