Volvo: 6% μείωση των κερδών από τις πωλήσεις στις ΗΠΑ

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2007 09:43

ΜΕΙΩΣΗ των κερδών της για πρώτη φορά σε πέντε τρίμηνα εμφάνισε η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία κατασκευής φορτηγών στον κόσμο, Volvo AB, καθώς μειώθηκαν οι πωλήσεις της στις ΗΠΑ.

Το πρώτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν 6%, φθάνοντας στα 3,75 δισ. σουηδικές κορώνες (550 εκατ. δολ.) από 3,99 δισ. κορώνες, πριν από ένα έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στη Σουηδία. Κατά μέσον όρο επτά οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι τα κέρδη της θα ανέλθουν σε 3,37 δισ. κορώνες. Μείωση 35 σημείωσαν τα έσοδα, φθάνοντας στα 61 δισ. κορώνες.

Το πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις της Volvo στις ΗΠΑ μειώθηκαν 31%, φθάνοντας στα 9.922 οχήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία στο περιοδικό Automotive News. Η αγορά φορτηγών αυτοκινήτων πλέον των 16 τόνων στις ΗΠΑ, συρρικνώθηκε 22% το πρώτο τρίμηνο, καθώς ο κόσμος μείωσε τις αγορές, μετά την εφαρμογή σκληρότερων μέτρων για τον περιορισμό των καυσαερίων την 1η Ιανουαρίου, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών.

Τον Φεβρουάριο, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Volvo, Leif Johansson, είπε ότι οι συνολικές παραγγελίες στις ΗΠΑ, δείκτης των μελλοντικών πωλήσεων, μπορεί να υποχωρήσει έως 45% το πρώτο εξάμηνο. Ο ίδιος είπε ότι δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για τις πωλήσεις φορτηγών στη Βόρειο Αμερική, καθώς είναι δύσκολο να κάνει εκτιμήσεις για την πορεία της τοπικής οικονομίας.

Η Volvo, που παράγει επίσης φορτηγά αυτοκίνητα με το σήμα Mack και Renault, εξισορρόπησε κατά ένα μέρος τη μείωση των πωλήσεων στις ΗΠΑ με την αύξηση των πωλήσεών της στην Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία. Οι πωλήσεις της Volvo το 2006 στην Ανατολική Ευρώπη αυξήθηκαν 40%, καθώς οι οικονομίες της Πολωνίας και της Ρωσίας αναπτύχθηκαν με τον διπλάσιο ρυθμό από τις 13 χώρες μέλη της Ε.Ε. που συναλλάσσονται με το ευρώ.

Ο Johansson, που τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε τα σχέδια για επενδύσεις 935 εκατ. κορώνες στην κατασκευή εργοστασίου στη Ρωσία, προέβλεψε νωρίτερα μέσα στο έτος τη συνέχιση της ισχυρής ζήτησης στην περιοχή τα ερχόμενα χρόνια. Τον Φεβρουάριο είπε επίσης ότι οι πωλήσεις βαρέων φορτηγών στην Ανατολική Ευρώπη θα αυξηθούν στα 300.000 οχήματα φέτος, από τα επίπεδα ρεκόρ των 294.997 οχημάτων το 2006.

Η Volvo, που επίσης κατασκευάζει μηχανές σκαφών θαλάσσης και λεωφορεία, αναθεώρησε τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, λόγω αλλαγής των λογιστικών διαδικασιών και του σπλιτ της μετοχής της νωρίτερα φέτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα