ThyssenKrupp: Μείωση κερδών μετά το πρόστιμο της Ε.Ε. για καρτέλ

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2007 09:56

ΜΕΙΩΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 49% σημείωσαν το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της ThyssenKrupp AG, μετά το πρόστιμο που επέβαλε η αρμόδια αρχή αντιτράστ της Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη μεγαλύτερη γερμανική χαλυβουργία για καθορισμό τιμών για ασανσέρ και κυλιόμενες σκάλες.

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 219 εκατ. ευρώ (295 εκατ. δολ.) ή 45 σεντς ανά μετοχή, από 429 εκατ. ευρώ ή 84 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση στο Web site της εταιρείας που εδρεύει στο Ντίσελντορφ. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 11%, φθάνοντας στα 13,1 δισ. ευρώ.

Η ThyssenKrupp τιμωρήθηκε με πρόστιμο 479,7 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία καρτέλ με την Otis Elevator Co. και τρεις άλλες ανταγωνίστριές της. Το πρόστιμο μείωσε τα κέρδη από τον χάλυβα του οποίου η τιμή αυξήθηκε κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο.

Η ThyssenKrupp είπε ότι τα προ φόρων κέρδη της στο σύνολο της χρήσης θα είναι περίπου 3,5 δισ. ευρώ, υψηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη για κέρδη περίπου 2,9 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη προβλέπονταν στα 166,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οκτώ οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Oι πωλήσεις σύμφωνα με τις προβλέψεις θα ήταν 12,7 δισ. ευρώ.

Τα προ φόρων κέρδη μειώθηκαν στα 572 εκατ. ευρώ (771 εκατ. δολ.) από 773 εκατ. ευρώ. Τα προ φόρων κέρδη σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα υποχωρούσαν στα 565,7 εκατ. ευρώ.

Οι μετοχές της ThyssenKrupp έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 16%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 20,2 δισ. ευρώ. Οι εννέα μετοχές των εταιρειών που απαρτίζουν τον Bloomberg Europe Steel Index, του οποίου η ThyssenKrupp είναι μέλος, σημείωσαν άνοδο 14%.

Η ThyssenKrupp είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ανελκυστήρων στον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο στις εταιρείες του καρτέλ, συνολικού ύψους 992,3 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο πρόστιμο του είδους. Το πρόστιμο της ThyssenKrupp αυξήθηκε 50% από το παράπτωμά της, που δεν ήταν το πρώτο.

Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής Ekkehard Schulz αύξησε τις τιμές καθώς η ζήτηση για τα προϊόντα χάλυβα της εταιρείας επεκτάθηκε.

Η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει 2,9 δισ. δολ. σε νέο εργοστάσιο είτε στη Λουϊζιάνα είτε στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, μετά την αποτυχία της να αποκτήσει την Dofasco Inc., μία χαλυβουργία για μέρη αυτοκινήτων και είδη κατασκευών, από την Arcelor Mittal.

Η γερμανική εταιρεία σχεδιάζει να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο εργοστάσιό της στη Βόρειο Αμερική σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου. Η εταιρεία, είπε τον Φεβρουάριο ότι η κατασκευή αυτού του εργοστασίου θα κοστίσει περίπου 1,3 δισ. ευρώ, λιγότερο α πό την εξαγορά της Dofasco.

Η νέα μονάδα θα απασχολεί περίπου 2.700 ανθρώπους και θα μπορεί να παράγει περίπου 6 εκατ. τόνους προϊόντων χάλυβα ετησίως, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας στις 7 Φεβρουαρίου. Το εργοστάσιο αναμένεται να λειτουργήσει το 2010.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα