Κίνα: Η αύξηση του πληθωρισμού πιέζει τα επιτόκια

Δευτέρα, 14 Μαΐου 2007 08:43

ΠΑΝΩ από τον δείκτη καταθέσεων για τρίτο μήνα, διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στην Κίνα, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο, τροφοδοτώντας την χρηματιστηριακή αγορά καθώς οι επενδυτές κυνηγούν υψηλότερες αποδόσεις.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 3% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδό του κατά 3,3% τον Μάρτιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Πεκίνο. Κατά μέσον όρο 17 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η αύξηση θα ήταν 3,1%.

Το νόμισμα της χώρας γιουάν αναρριχήθηκε έως τα 7,6714 ανά δολάριο στις 10:33 π.μ., μετά την έκθεση για τον πληθωρισμό και υποχώρησε στα 7,6781 στις 11:28 π.μ., τοπική ώρα.

Ο πληθωρισμός υπερέβη το όριο της τράπεζας του 3% για το 2007μ, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Τα στοιχεία του Μαρτίου ήταν τα υψηλότερα, σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 7,1% τον Απρίλιο σε σύγκριση με πέρυσι, μετά την άνοδό τους 7,7% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. Οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν 3,4%, μετά την άνοδο κατά 3,7%. Ο πληθωρισμός, εκτός των τροφίμων, υποχώρησε στο 1% τον Απρίλιο από 1,1% τον Μάρτιο.

Το κόστος των τροφίμων στην Κίνα που αποτελεί το 1/3 του δείκτη τιμών καταναλωτή, αυξάνεται καθώς περιορίζεται η γεωργία και η αύξηση του πλούσιου πληθυσμού ωθεί ανοδικά τη ζήτηση. Η κυβέρνηση πούλησε δημητριακά σε δημοπρασία και επιδότησε τους αγρότες να αυξήσουν τις προμήθειες τροφίμων στην πιο πολυπληθή χώρα του κόσμου με 1,3 δισ. κατοίκους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα