Πιέσεις από τις τιμές χαλκού

Αγορά δύο ταχυτήτων στη Wall Street
Τρίτη, 15 Μαΐου 2007 00:01

ΠΙΕΣΕΙΣ δέχτηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η κάθετη πτώση των τιμών του χαλκού παρέσυρε στην κατηφόρα μετοχές εταιρειών του μεταλλευτικού τομέα, ενώ η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων στο υψηλότερο πενταετίας περιόρισε την ελκυστικότητα των μετοχικών αξιών.

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης ήταν η Wall Street, αγορά δύο ταχυτήτων, με τον Dow να κερδίζει και το Nasdaq να χάνει μετά το πρόσφατο ράλι. Η Rio Tinto και η Antofagasta ηγήθηκαν της πτώσης μεταξύ των παραγωγών εμπορευμάτων. Η Atos Origin κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων εννέα μηνών, καθώς άδοξο τέλος είχαν οι συζητήσεις της για πιθανή πώληση.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών περιόρισαν τις απώλειες μετά και την απόφαση της DaimlerChrysler να πουλήσει τη μονάδα της Chrysler σε θυγατρική της εταιρείας ιδιωτικού κεφαλαίου Cerberus Capital Management προς 5,5 δισ. ευρώ.

Ενα κύμα εξαγορών στην Ευρώπη βοήθησε το δείκτη Dow Jones Stoxx 600 να εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 1/2 χρόνων την περασμένη εβδομάδα, επισκιάζοντας ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων.

Οι συμφωνίες εξαγορών ανήλθαν συνολικά στο 1,1 τρισ. δολάρια το 2007, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg έναντι του ρεκόρ του 1,6 τρισ. δολαρίων του προηγούμενου έτους. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έχασε 0,2%, κλείνοντας στις 1.578,6 μονάδες, χάνοντας τα κέρδη 0,6% της Παρασκευής.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,16%, στις 6.555,50 μονάδες, ο CAC 40 κατά 0,40%, στις 6.026,42 μονάδες, και ο DAX κατά 0,26%, στις 7.459,61 μονάδες.

Στον αντίποδα κέρδη κατέγραψε η μετοχή της Nokia, η οποία προβλέπει άνοδο της χρηματιστηριακής της αξίας.

Η Vinci, η Νο 1 κατασκευαστική εταιρεία, η Deutsche Boerse και η Wienerberger, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τούβλων, αποτέλεσαν «βαρίδι» για τους δείκτες της Ευρώπης, καθώς διαπραγματεύονταν χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,7%, στις 17.677,94 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα