Κοντά στα υψηλότερα πλέον της εβδομάδας το αργό

Εξ αιτίας της μείωσης της παραγωγής στη Νιγηρία
Τετάρτη, 16 Μαΐου 2007 07:02

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσε το αργό πετρέλαιο, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον της εβδομάδας στη Ν. Υόρκη, μετά την περαιτέρω μείωση της παραγωγής του στη Νιγηρία, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου της Αφρικής.

Οι εξαγωγές από τον σταθμό Bonny της Royal Dutch Shell Plc στη Νιγηρία, ενδέχεται να καθυστερήσουν έως τον Ιούνιο μετά την εισβολή διαδηλωτών στις εγκαταστάσεις, όπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία. Η χώρα αποτέλεσε το 11% των εισαγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ενεργείας της χώρας. Τα αποθέματα της βενζίνης βρίσκονται τώρα 8% χαμηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας για την περίοδο, ανακοίνωσε την εβδομάδα που πέρασε το υπουργείο.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουνίου διαπραγματεύθηκε στα 63,02 δολ. το βαρέλι, 15 σεντς χαμηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), στις 10:56 π.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα. Τα συμβόλαια σημείωσαν χθες άνοδο 71 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 63,17 δολ. το βαρέλι και στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 3 Μαΐου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μιας ημέρας σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων.

Η Νιγηρία, είναι η έκτη σε μέγεθος χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ. Η επίθεση διαδηλωτών στις εγκαταστάσεις της Shell, ανέστειλαν τις εξαγωγές κατά 170.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την εταιρεία πετρελαιοειδών. Πέρυσι εξ αιτίας των επιθέσεων η Shell απώλεσε παραγωγή 600.000 βαρελιών ημερησίως. Επίσης η εταιρεία είπε ότι δεν περιμένει να επανέλθει σύντομα στους κανονικούς ρυθμούς παράδοσης πετρελαίου από τον σταθμό της Forcados στη Νιγηρία σύντομα.

Στο Λονδίνο το μπρεντ για τα συμβόλαια Ιουλίου διαπραγματεύθηκε στα 68,35 δολ. το βαρέλι, 7 σεντς χαμηλότερα στο ICE Futures στις 11:11 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Χθες το μπρεντ αναρριχήθηκε 1,9%, σχεδόν το διπλάσιο από τα συμβόλαια στο Nymex. Τα συμβόλαια του Ιουνίου λήγουν σήμερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα