Όταν τον Φεβρουάριο, ο κόσμος χτύπησε την πόρτα της Ταϊβάν ζητώντας βοήθεια για να ενισχύσει την παραγωγή ημιαγωγών, ο υπουργός Υγείας ενεπλάκη σε καβγά με την Κίνα για τα εμβόλια κατά του Covid-19.
Όπως υποστήριξε, το Πεκίνο είχε χρησιμοποιήσει πολιτική πίεση για να εκτροχιάσει το σχέδιο της Ταϊβάν να αγοράσει πέντε εκατ. δόσεις απευθείας από την γερμανική BioNTech, αντί μέσω μιας κινεζικής εταιρείας που είχε τα δικαιώματα να αναπτύξει και να εμπορεύσει το εμβόλιο των BioNTech-Pfizer σε όλη την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ , το Μακάο και την Ταϊβάν.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χούα Τσούνιινγκ απάντησε ότι η Ταϊπέι «θα πρέπει να σταματήσει να συγκαλύπτει πολιτικά ζητήματα με το πρόσχημα των εμβολίων».
Στην Ταϊβάν μόνο το 1% περίπου του πληθυσμού της έχει εμβολιαστεί έως τώρα. Και τρεις μήνες αργότερα, η χώρα πληρώνει το τίμημα για την ελλιπή πρόσβαση σε εμβόλια καταγράφοντας αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού η οποία απειλεί να επιβάλει lockdown.
Έχοντας παρακάμψει επιτυχώς το πρώτο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τώρα μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, η οποία έχει τη δυνατότητα να διαταράξει τη βιομηχανία τσιπ που κυριαρχεί στην τοπική οικονομία και η οποία είναι κρίσιμη για την ήδη υπό πίεση παγκόσμια προσφορά.
Αυτός είναι ένας σύνδεσμος που έγινε από τον επικεφαλής του γραφείου της Ταϊβάν στη Νέα Υόρκη, ο οποίος προειδοποίησε για «προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης» χωρίς πρόσβαση σε περισσότερα εμβόλια.
Ωστόσο, αποφεύγοντας τα εμβόλια από την Κίνα και προειδοποιώντας για περισσότερες ελλείψεις τσιπ εάν δεν μπορεί να προμηθευτεί αρκετές δόσεις από αλλού, η κυβέρνηση δίνει ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να πραγματοποιήσουν επενδύσεις που ενδέχεται να διαβρώσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ταϊβάν στην παραγωγή ημιαγωγών μακροπρόθεσμα.
Η κατάσταση της Ταϊβάν δείχνει τη στρατηγική αλλά ευάλωτη θέση της στη συμβολή των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας. Χωρισμένη από ένα στενό 110 μιλίων (177 χιλιόμετρα), η Ταϊβάν θεωρείται επαρχία από το Πεκίνο και η κατάκτησή της είναι ο βασικός στόχος του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για ιστορικούς και ιδεολογικούς λόγους.
Οι ΗΠΑ, από την άλλη, αποτελούν σύμμαχο της δημοκρατικής κυβέρνησης της Ταϊπέι και μεγάλη αγορά για τις εξαγωγές της, κυριαρχούμενες από μάρκες που παράγονται από την Taiwan Semiconductor Manufacturing.
Όταν στα τέλη του περασμένου έτους άρχισαν οι ελλείψεις στα τσιπ που έπληξαν τις βιομηχανίες από τα αυτοκίνητα έως τα τυχερά παιχνίδια στον υπολογιστή, το γεγονός αυτό έδειχνε να δίνει παγκόσμιο πλεονέκτημα στην Ταϊπέι.
Η TSMC είναι ο κορυφαίος πάροχος ημιαγωγών αιχμής στον κόσμο και κατέχει το 56% της λεγόμενης επιχείρησης χυτηρίου των τσιπ που έχουν σχεδιαστεί από πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των Apple και Qualcomm.
Ξαφνικά όμως άλλαξε η τύχη της Ταϊβάν. Η πανδημία «χτυπά» ακριβώς καθώς η ξηρασία προκαλεί διακοπή ρεύματος, προκαλώντας οικονομική αβεβαιότητα και κάμψη στον δείκτη μετοχών με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο τα τέσσερα χρόνια έως τον Ιανουάριο.
Επιπλέον, η ίδια η πηγή της πρόσφατης γεωπολιτικής επιρροής της Ταϊβάν - η κυριαρχία της στην αγορά πρωτοποριακών τσιπ - δέχεται επίθεση καθώς οι κυβερνήσεις από τις ΗΠΑ έως την Ευρώπη και την Ιαπωνία, ειδοποιημένες για τη στρατηγική φύση της αλυσίδας εφοδιασμού ημιαγωγών, προσπαθούν να τονώσουν την εγχώρια παραγωγ. Η Κίνα αντλεί δισεκατομμύρια για να καλύψει τη θέση της αφού η Ουάσιγκτον επέβαλε ελέγχους εξαγωγών στην τεχνολογία τσιπ των ΗΠΑ.
«Νομίζω ότι έχουμε εξαρτηθεί πάρα πολύ από την Ταϊβάν και την Κορέα, αυτό είναι το σημείο, χρειαζόμαστε μια πιο ισορροπημένη παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού», δήλωσε ο Pat Gelsinger, διευθύνων σύμβουλος της Intel της Silicon Valley, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής τσιπ στον κόσμο. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα πρέπει να ενεργήσουν «πιο επιθετικά» για να αντισταθμίσουν την «ανισορροπία» στην ηγέτιδα θέση της Ασίας στην κατασκευή ημιαγωγών που καταναλώνονται κυρίως στη Δύση, είπε.
Η Intel είναι αντίπαλος και σκοπεύει να αμφισβητήσει την TSMC, αλλά ο Gelsinger δεν είναι η μόνη φωνή που ετοιμάζεται για «αντίσταση» στην Ταϊβάν. Η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι ενώ η διοίκηση του Μπάιντεν συνεργάζεται με την Ταϊπέι και την TSMC για την αντιμετώπιση της έλλειψης τσιπ, επιδιώκει επίσης να μειώσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από την Ταϊβάν. Η TSMC βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής νέας εγκατάστασης κατασκευής στις ΗΠΑ.
Κάποιοι στην Ουάσινγκτον θεωρούν ότι η Ταϊβάν είναι μια πόρτα πίσω στην Κίνα, επιτρέποντας τις μεταφορές τεχνολογίας. Οι Ρεπουμπλικανοί Μίχαελ Μακκόλ και Τομ Κότον κάλεσαν τη διοίκηση να συνεργαστεί με την Ταϊπέι για να κάνει περισσότερα ώστε να «μετριάσει τον κίνδυνο των εταιρειών της Ταϊβάν να παρέχουν υπηρεσίες και τεχνολογίες σε ενδιαφερόμενες οντότητες», μια αναφορά σε κινεζικές κρατικές εταιρείες με δεσμούς με το στρατό.
Με την προοπτική περίπου 50 δισ. δολαρίων σε κυβερνητική χρηματοδότηση για την κατασκευή τσιπ στις ΗΠΑ και την υπόσχεση για ακόμη περισσότερα στην Ευρώπη και τη Νότια Κορέα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ταϊβάν αρχίζει να αισθάνεται την πίεση.
Η κυβέρνηση εργάζεται για τη σύνταξη μιας νέας λίστας ελέγχου των εξαγωγών που στοχεύει τεχνολογίες για στρατιωτική χρήση, ώστε να περιορίσει τον περιορισμό των εξαγωγών προς την Κίνα και να αυξήσει την ποινή για παραβιάσεις, σύμφωνα με ένα πρόσωπο που είναι εξοικειωμένο με το ζήτημα.
Αυτή η κίνηση έρχεται μετά το χτύπημα των μετοχών της Alchip Technologies τον Απρίλιο, όταν η Washington Post ανέφερε ότι παρείχε τσιπ στο Phytium, μια οντότητα που σχετίζεται με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό. Η Alchip είπε ότι ήταν πάντα σε συμμόρφωση με τους κυβερνητικούς κανονισμούς και ότι τα project της Phytium ήταν σε αναμονή.
Η Ταϊπέι έχει εστιάσει την προσοχή της στην πιθανότητα κινεζικές εταιρείες να επιταχύνουν τις προσπάθειες πρόσληψης μηχανικών από την Ταϊβάν. Τον περασμένο μήνα, το υπουργικό συμβούλιο συναντήθηκε για να συζητήσει πώς να αποτρέψει την εκροή τοπικών ταλέντων, με το υπουργείο Εργασίας να δίνει εντολή στους τοπικούς ιστότοπους αναζήτησης εργασίας να αφαιρέσουν διαφημίσεις που προσλαμβάνουν πολίτες της Ταϊβάν για εργασία στην Κίνα, ιδίως στον κλάδο των ημιαγωγών.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg