ΣΥΜΦΩΝΑ με τα αποτελέσματα έρευνας της Hay Group που διενεργήθηκε φέτος για πρώτη φορά στη χώρα μας, με την υποστήριξη της «Ναυτεμπορικής», η Ανώνυμος Εταιρεία Τσιμέντων «Τιτάν» αναδείχθηκε Leading Company Greece 2006.
Βραβεία έλαβαν επίσης η EFG Eurobank με κριτήριο την οικονομική της ευρωστία, η Πλαίσιο Computers για την ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, η Unilever Hellas για τη διοικητική της αποτελεσματικότητα, η Procter & Gamble για τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, η Alpha Bank στον τομέα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η Vodafone για την καινοτομία και η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξη.
Τα βραβεία απονεμήθηκαν χθες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο συνεδριακό κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Αθήνα, από τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, τον γενικό διευθυντή της «Ναυτεμπορικής» Γ. Περλεπέ, τον αντιπρόεδρο του ΣΕΒ Ν. Καραμούζη, τον πρόεδρο της ΕΑΣΕ Μ. Παγίδα, τον CEO της Hay Group Chris Matthews, τον πρόεδρο της ΕΕΔΕ Ν. Εμπέογλου, τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλο και τον πρόεδρο της ΟΚΕ και του Ελληνικού Δικτύου για την ΕΚΕ Ν. Αναλυτή.
Στην εκδήλωση έγινε επίσης παρουσίαση της έρευνας Leading Companies Greece 2006 και ομιλία του Emmanuel Gobillot, συγγραφέα του βιβλίου «The Connected Leader», για τον ηγετικό ρόλο των επιχειρήσεων.
Ο κ.Emmanuel Gobillot τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι πιο επιτυχημένοι ηγέτες και οι πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις είναι αυτοί που εστιάζουν στις σχέσεις και όχι στις δομές. Επιτυχημένος ηγέτης είναι αυτός που καταφέρνει να συνδέσει τα στελέχη με τους πελάτες της επιχείρησης και που φέρνει τον «έξω κόσμο» μέσα στην επιχείρηση.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας Leading Companies, η οποία διενεργείται σε πολλές χώρες, αξιολογούνται οι σημαντικότερες σε μέγεθος επιχειρήσεις, ενώ αξιολογητές είναι τα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων αυτών. Βασικό στοιχείο αποτελεί η «εικόνα» που δημιουργούν οι επιχειρήσεις στους αξιολογητές, ανεξαρτήτως αντικειμενικών μεγεθών.
Στο πρώτο μέρος της έρευνας ζητήθηκε από τους αξιολογητές να επιλέξουν από μια λίστα 260 επιχειρήσεων την κορυφαία στον ελληνικό επιχειρηματικό χώρο, για κάθε ένα από τα επτά κριτήρια (οικονομική ευρωστία, ποιότητα προϊόντων & υπηρεσιών, διοικητική αποτελεσματικότητα, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, καινοτομία και μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξη).
Στο δεύτερο μέρος της έρευνας κλήθηκαν οι αξιολογητές να επιλέξουν από την ίδια λίστα των επιχειρήσεων, εκείνη που θεωρούν κορυφαία στις συνολικές της επιδόσεις και στα αποτελεσματικά συστήματα διοίκησής της, ανεξαρτήτως κριτηρίων.
Επίσης, κλήθηκαν να αξιολογήσουν το βαθμό στον οποίο στις δικές τους εταιρείες εφαρμόζονται ορισμένες (είκοσι για την ακρίβεια) πρακτικές διοίκησης. Η επεξεργασία των ερωτηματολογίων και η εξαγωγή αποτελεσμάτων έγινε από τη Hay Group στο Μεξικό, προκειμένου να διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα της έρευνας.
Ως προς τη διαδικασία αξιολόγησης, καταρχάς, σχηματίστηκε ένας κατάλογος με τις σημαντικότερες σε μέγεθος επιχειρήσεις, με βασικό κριτήριο το οικονομικό μέγεθος. Για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, το ελάχιστο μέγεθος ήταν η κεφαλαιοποίηση στα 85 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τις μη εισηγμένες, ήταν ο κύκλος των εργασιών στα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Σε αυτές τις εταιρείες προστέθηκαν οι θυγατρικές πολυεθνικών εταιρειών που είχαν ουσιαστική λειτουργία στην Ελλάδα και δεν ανήκαν ήδη στις δύο πρώτες κατηγορίες. Από τον συγκεκριμένο κατάλογο αφαιρέθηκαν εταιρείες με ειδικά χαρακτηριστικά όπως π.χ. κρατικά μονοπώλια με χαρακτήρα κοινής ωφέλειας. Έτσι, ο τελικός κατάλογος περιελάμβανε 260 εταιρείες.
Η έρευνα διενεργήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2006 και το πρώτο τρίμηνο του 2007. Το 40% των ανώτατων στελεχών των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο δέχτηκαν να συμμετάσχουν και να απαντήσουν και στα δύο τμήματα της έρευνας.
Κ. ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΥ