BOJ: Θα αυξηθούν οι τιμές καταναλωτή

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης των μελών της Κεντρικής Τράπεζας
Τρίτη, 22 Μαΐου 2007 09:16

ΤΑ ΜΕΛΗ του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, συμφώνησαν ότι οι τιμές καταναλωτή θα αρχίσουν πάλι να αυξάνονται και είπαν ότι η τράπεζα θα πρέπει να διατηρήσει τη νομισματική της πολιτική, σημάδι ότι τα βασικά επιτόκια θα αυξηθούν.

«Τα μέλη συμφώνησαν ότι είναι σωστό να διατηρηθεί η βασική σκέψη για την αμετάβλητη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής», όπως αναφέρουν τα πρακτικά της διήμερης σύσκεψης της Bank of Japan στις 9 και 10 Απριλίου, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η τράπεζα έχει διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια από τον διπλασιασμό τους στο 0,5% τον Φεβρουάριο.

Ο διοικητής της BOJ, Toshihiko Fukui, είπε στις 17 Μαΐου ότι η τράπεζα μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη και εάν υποχωρήσουν οι τιμές καταναλωτή, όσο είναι θετική η προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης. Το κόστος δανεισμού στην Ιαπωνία παραμένει πολύ χαμηλό και τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν για να αποφευχθούν οι υπερβολικές επενδύσεις και η διατήρηση της ανάπτυξης, είπε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Fukui.

Το γιέν άγγιξε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του ευρώ και τα χαμηλότερα τριών μηνών έναντι του δολαρίου χθες, καθώς οι επενδυτές δανείστηκαν το νόμισμα για να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρώπη, την γνωστή τακτική των carry trades. Το ιαπωνικό νόμισμα έχει υποχωρήσει 3,9% έναντι του ευρώ και 2% έναντι του δολαρίου φέτος.

Το γιέν στις 2:55 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, διαπραγματεύθηκε στα 163,54 γιέν χωρίς να σημειώσει διαφοροποίηση, πριν από την δημοσιοποίηση των πρακτικών της BOJ. Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 121,49 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ από 121,56. Η απόδοση των ιαπωνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε 2 μονάδες βάσης, στο 1,635%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα