Ενιαία νομοθεσία στα καταναλωτικά δάνεια

Συμβιβαστική πρόταση για πρόωρη αποπληρωμή
Τρίτη, 22 Μαΐου 2007 09:26

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ,

ΤΗΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ της κοινοτικής νομοθεσίας στα καταναλωτικά δάνεια, προβλέπει η κατ' αρχήν απόφαση που επιτεύχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. H πολιτική συμφωνία, που θα πρέπει να επικυρωθεί τώρα και από την Ευρωβουλή, βασίζεται σε πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αποσκοπεί ταυτόχρονα τόσο στην αποτελεσματική προστασία του Ευρωπαίου καταναλωτή, όσο και στην αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων στην Κοινότητα.

Με την εναρμόνιση θα ισχύουν κοινοί κανόνες σχετικά με τα δικαιώματα των καταναλωτών, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα κάνουν ευκολότερη τη διασυνοριακή σύναψη καταναλωτικών δανείων. Η απόφαση αφορά μόνο τα καταναλωτικά και όχι τα ενυπόθηκα δάνεια.

Τα βασικά καταναλωτικά δικαιώματα που προβλέπονται είναι, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα υπαναχώρησης εντός 14 ημερών, το δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής του δανείου και το δικαίωμα καταγγελίας μιας συμφωνίας πίστωσης σε περίπτωση ακύρωσης της αγοράς για την οποία χορηγείται η πίστωση.

Το κείμενο παρέχει επίσης μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη μέλη για να προσαρμόζουν ορισμένους κανόνες στην εθνική τους κατάσταση, διασφαλίζοντας, παράλληλα, το σεβασμό της ενιαίας αγοράς μέσω της ρήτρας της «αμοιβαίας αναγνώρισης».

Η νέα νομοθεσία αφορά τα καταναλωτικά δάνεια μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ, που θεωρείται ότι καλύπτει τις πιο συνηθισμένες καταναλωτικές συμβάσεις.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που εμπόδιζε τη λήψη απόφασης μέχρι τώρα ήταν η δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής του δανείου. Η συμβιβαστική πρόταση της γερμανικής προεδρίας που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο προβλέπει ότι ο καταναλωτής μπορεί να προχωρεί στην αποπληρωμή μέχρι και 10.000 ευρώ ετησίως, χωρίς καμία επιβάρυνση. Εάν το ποσό που θέλει να καταβάλει είναι μεγαλύτερο, τότε για τη διαφορά άνω των 10.000 ευρώ θα πληρώνει από 0,5 μέχρι 1% του ποσού ως αποζημίωση προς τον πιστωτή.

Πάντως, με το μέτρο αυτό διαφώνησε η χώρα μας και ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, κ. Γ. Οικονόμου κατέθεσε και σχετική δήλωση στα πρακτικά. Και αυτό γιατί στη χώρα μας δεν προβλέπεται σήμερα καμία επιβάρυνση του καταναλωτή σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής του καταναλωτικού δανείου.

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, οι πιστωτές πρέπει να πληροφορούν λεπτομερώς τον καταναλωτή για το ακριβές ετήσιο επιτόκιο και το τελικό κόστος της αποπληρωμής του δανείου. Αυτό εκτιμάται ότι θα καταστήσει ευκολότερη τη σύγκριση του πιστωτικού κόστους εκ μέρους του καταναλωτή και την παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών από τον κλάδο.

Toυ ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα