Κίνα: Σημαντική άνοδος του γιουάν πριν τη συνάντηση Paulson-Wu

Τρίτη, 22 Μαΐου 2007 10:34

Τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα πλέον της εβδομάδας σημείωσε το γιουάν της Κίνας, πριν τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Henry Paulson με Κινέζους αξιωματούχος και το αίτημα για ταχύτερη ανατίμηση.

Το γιουάν αναρριχήθηκε έως 0,19%, ενώ από τον Ιούλιο του 2005 έχει σημειώσει άνοδο 8,1% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Η Κεντρική Τράπεζα διεύρυνε το ημερήσιο όριο διακύμανσης του νομίσματος στις 18 Μαΐου, ισχυροποιώντας τη θέση του κύριου εμπορικού διαπραγματευτή της χώρας, σύμφωνα με τον Κινέζο πρωθυπουργό Wu Yi σήμερα στην Ουάσιγκτον.

Ισχυρότερο γιουάν θα αυξήσει το κόστος των κινεζικών εξαγωγών και θα βοηθήσει στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος ΗΠΑ-Κίνας, το οποίο αναρριχήθηκε στα 57 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο. Επίσης, θα βοηθήσει την People's Bank of China να περιορίσει την ανάπτυξη που ήταν μεγαλύτερη του 10% για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Το κινεζικό νόμισμα αναρριχήθηκε έως τα 7,6529 ανά δολάριο, πριν διαπραγματευθεί 0,17% υψηλότερα, στα 7,6544 στις 2:44 μ.μ. στη Σαγκάη, τοπική ώρα, τα υψηλότερα επίπεδα από τη στιγμή που ήρθη ο περιορισμός διαπραγμάτευσής του με το αμερικανικό νόμισμα. Φέτος έχει σημειώσει άνοδο 2% έναντι ανόδου 9% της ινδικής ρουπίας και 6,7% του πέσο των Φιλιππίνων. Το γιέν υποχώρησε 1,8% και το δολάριο της Ταϊβάν σημείωσε απώλειες 2,4%.

Χθες το υπουργείο Οικονομίας της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους φόρους εξαγωγής και θα μειώσει τους δασμούς εισαγωγής για να περιορίσει το εμπορικό της πλεόνασμα το οποίο σημείωσε πέρυσι αύξηση 74% φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 177,5 δισ. δολαρίων. Μερίδα Αμερικανών γερουσιαστών υποστηρίζει ότι το υποτιμημένο γιουάν είναι η αιτία που χάνονται θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, αλλά και του εμπορικού της ελλείμματος με την ασιατική χώρα.

Αυτόν τον μήνα το γιουάν σημείωσε άνοδο 0,63% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ και 0,34% τον Απρίλιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα