TEE: Αμφίσημες ρυθμίσεις από το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό

Τρίτη, 22 Μαΐου 2007 16:54

Αμφίσημες χαρακτηρίζει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) τις ρυθμίσεις που προβλέπει το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό και τονίζει ότι «οι περισσότερες κατευθύνσεις του Πλαισίου οδηγούν σε μικρή πραγματική επίδραση στη διαμόρφωση ενός άλλου "μοντέλου" ελληνικού τουρισμού... ενώ δεν προωθείται με συστηματικό τρόπο ο αναγκαίος δραστικός περιορισμός της διάχυτης εκτός σχεδίου δόμησης, που ίσως είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ελληνικού τουρισμού έως σήμερα».

Η πρωτοβουλία του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ασφαλώς θετική, όπως αναφέρει το ΤΕΕ, που όμως επισημαίνει ότι το Σχέδιο «δίνει μεγαλύτερο βάρος στη διευκόλυνση των επενδύσεων και τη μεγέθυνση του τουρισμού, παρά στην ενσωμάτωση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της ορθολογικής χωροταξικής οργάνωσης. Εάν εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις του, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ο τουρισμός στη χώρα μας κατά τον τρόπο που αναπτύχθηκε έως σήμερα και να εντείνει τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αυτός ο τρόπος δημιούργησε...

... Η έμφαση στις νέες μορφές τουρισμού κρίνεται ως θετικό στοιχείο, ωστόσο απουσιάζει εκείνη η συγκεκριμένη παρέμβαση που θα αποσκοπούσε στην εξυγίανση των ήδη αναπτυγμένων περιοχών... Για τις "τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές" πουθενά δεν αναφέρεται η έννοια του κορεσμού (π.χ. ακτές βόρειας Κρήτης, Ρόδος), ενώ αντιθέτως προωθείται η ανάληψη δράσεων για την αύξηση της χωρητικότητας, με κατασκευή νέων καταλυμάτων. Μάλιστα, το πρόβλημα επεκτείνεται, καθώς οι ρυθμίσεις επιτρέπονται πλέον σε πολλές περιοχές της χώρας, οι οποίες έως σήμερα δεν είχαν αναπτυχθεί τουριστικά (ακτές Δυτικής Ελλάδας - από Ήπειρο μέχρι Πύλο, Ανατολική και Νότια Κρήτη, ο μεγάλος, ο μικρός και ο μεσαίος νησιωτικός χώρος κλπ.)».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα