Βουλγαρία: Νέα συμφωνία στην ενέργεια με Ρωσία;

Πέμπτη, 24 Μαΐου 2007 09:26

Περίπου δύο μήνες μετά από την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, η Βουλγαρία και η Ρωσία βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας για την υπογραφή μίας νέας διακρατικής συμφωνίας στον κλάδο της ενέργειας, ανακοίνωσαν πηγές του υπουργείου ενέργειας της Βουλγαρίας.

Αντικείμενο της συμφωνίας θα είναι ένας νέος σχεδιασμός για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς τις αγορές της Ευρώπης μέσω της Βουλγαρίας. Το σχέδιο της συμφωνίας επεξεργάζονται εξειδικευμένα στελέχη της ρωσικής εταιρείας Gasprom και της βουλγαρικής Bulgargas και κατά πάσα πιθανότητα ο νέος αγωγός θα συνδέει υποθαλάσσια το ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ με το Μπουργκάς, ενώ στη βουλγαρική επικράτεια θα διαθέτει πέντε διακλαδώσεις προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και κυρίως προς την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται και η πιθανότητα ο νέος αγωγός να αναπτύσσεται παράλληλα με τον υφιστάμενο «Sin Potok» και να φτάνει στη Βουλγαρία μέσω Τουρκίας. Σύμφωνα με πηγές της Bulgargas στη μελλοντική συμφωνία θα προβλέπεται η δημιουργία μικτής βουλγαρο-ρωσικής εταιρείας η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το έργο προβλέπεται να ανακοινωθούν από τις δύο εταιρείες τον Ιούνιο καθώς η Ρωσία περιμένει τις σχετικές εγκρίσεις από τις χώρες μέσω των οποίων θα διέρχεται ο αγωγός.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα