ΟΟΣΑ: Μεγαλύτερη η οικονομική ανάπτυξη σε Ιαπωνία-Ε.Ε. από τις ΗΠΑ φέτος

Για πρώτη φορά από το 1991
Πέμπτη, 24 Μαΐου 2007 12:37

ΣΤΗΝ προς τα πάνω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος, προχώρησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), προβλέποντας ότι οι οικονομίες στην Ευρώπη και την Ιαπωνία θα υπερβούν την αντίστοιχη των ΗΠΑ για πρώτη φορά σε 16 χρόνια.

Η οικονομία των 30 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ θα αναπτυχθεί 2,7% φέτος, με χαμηλότερο ρυθμό από τον περυσινό του 3,2%, ωστόσο υψηλότερο της πρόβλεψης του Νοεμβρίου για ανάπτυξη 2,5%, σύμφωνα με σημερινή του ανακοίνωση στην εξαμηνιαία του έκθεση για την οικονομική προοπτική. Η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για το 2008 παρέμεινε αμετάβλητη.

Η επέκταση θα είναι μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν στην Ιαπωνία και στις 13 χώρες της Ε.Ε. που συναλλάσσονται με το ευρώ, ενώ θα περιοριστεί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις το 2007 θα είναι η πρώτη χρονιά από το 1991 όταν η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με χαμηλότερο ρυθμό από τις δύο μεγάλες οικονομίες του κόσμου την ίδια χρονικά.

Ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί 2,1% φέτος, κάτω από το 3,3% πέρυσι και 2,4% που αναμενόταν να αναπτυχθεί πριν από έξι μήνες, αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της αγοράς κατοικιών στη χώρα.

Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα είναι 2,7% φέτος, ταχύτερη της πρόβλεψης του Νοεμβρίου για ανάπτυξη 2,2% και λίγο πιο κάτω από την ανάπτυξη 2,8%, πέρυσι. Η εσωτερική ζήτηση είναι τώρα ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας με την υποχώρηση της ανεργίας που επίσης στηρίζει τις δαπάνες των νοικοκυριών, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα