Ευκαιρία για διόρθωση

Μετά το σήμα κινδύνου Γκρίνσπαν για τη χρηματαγορά της Κίνας
Παρασκευή, 25 Μαΐου 2007 00:01
UPD:00:02

ΕΥΚΑΙΡΙΑ για διόρθωση βρήκαν τα διεθνή χρηματιστήρια, μετά το «σήμα κινδύνου» που εξέπεμψε ο πρώην πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ ¶λαν Γκρίνσπαν για τη χρηματαγορά της Κίνας, προειδοποιώντας ότι «έρχεται δραματική πτώση» των μετοχών. Η Wall Street δέχθηκε επιπλέον πιέσεις, στον απόηχο της ανακοίνωσης στοιχείων που έδειξαν απρόσμενη άνοδο των αγορών νέων κατοικιών τον Απρίλιο, στο υψηλότερο 14 ετών, απομακρύνοντας το σενάριο για μείωση των επιτοκίων το τρέχον έτος.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη, για πρώτη φορά στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, στον απόηχο των δηλώσεων του Γκρίνσπαν ότι οι μετοχές στην Κίνα ίσως αντιμετωπίσουν μια «δραματική διόρθωση». Ο Γκρίνσπαν προειδοποίησε ότι η υπερθέρμανση της αγοράς στην Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο σοβαρής διόρθωσης.

Στον απόηχο των σχολίων του υποχώρησαν και οι ασιατικές αγορές. Η κινεζική αγορά έχει σημειώσει αποδόσεις της τάξεως του 50% από τις αρχές του έτους, είπε ο πρώην πρόεδρος της Fed (που σε πολλά σημεία έχει επισκιάσει τον νυν πρόεδρο Μπεν Μπερνάνκι και η αγορά παρακολουθεί τις παρεμβάσεις του) και προσέθεσε ότι η ανοδική τάση δεν μπορεί να συνεχισθεί για πολύ καιρό ακόμα.

Οι ευρωπαϊκές αγορές υποχώρησαν για πρώτη φορά μετά από τρεις μέρες, με τις BHP Billiton και Arcelor Mittal να ηγούνται της πτώσης μεταξύ των εταιρειών που βασίζονται στις πωλήσεις τους στην Κίνα. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έχασε 0,74%, κλείνοντας στις 1.597,86 μονάδες, ενώ προηγουμένως άγγιξε το υψηλότερο από τα μέσα Δεκεμβρίου 2000, στις 1.611,23 μονάδες.

Η Cable & Wireless περιόρισε τις απώλειές της, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στη Βρετανία ανακοίνωσε κέρδη που εξέπληξαν θετικά τους αναλυτές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα