Xstrata, Rio Tinto: Επενδύσεις σε λιμάνια και σταθμούς στην Αυστραλία

Τετάρτη, 30 Μαΐου 2007 10:09

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ σε λιμάνια και σιδηροδρομικούς σταθμούς για να περιορίσουν τα εμπόδια που κοστίζουν στην βιομηχανία άνθρακα της Αυστραλίας, 2 δισ. δολ. Αυστραλίας (1,64 δισ. δολ.) ετησίως, εξ αιτίας της απώλειας των εξαγωγών, των θέσεων εργασίας και του αυξημένου κόστους, ενδέχεται να κάνουν οι: Xstrata Plc και Rio Tinto Group.

«Θα αγοράσουμε και θα λειτουργήσουμε τις υποδομές που χρειάζονται», δήλωσε ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Xstrata, Peter Coates, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καμπέρα, συμπληρώνοντας: «Το σχέδιο έχει ευρεία στήριξη σε όλη τη βιομηχανία, ωστόσο οι κυβερνήσεις δεν έχουν συγκεκριμένο σχέδιο».

Η Xstrata, η Rio και η BHP Billiton Ltd. προσπαθούν να αυξήσουν τις εξαγωγές από το μεγαλύτερο κράτος εξαγωγής άνθρακα του κόσμου, καθώς η Κίνα αυξάνει τις εισαγωγές και μειώνει τις εξαγωγές για να καλύψει την εσωτερική ζήτηση. Οι περιορισμοί στα λιμάνια και στους σιδηροδρόμους της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Κουΐνσλαντ, παρακωλύουν τις μεταλλουργίες από την κάλυψη των παραγγελιών.

Οι ναύλοι των πλοίων για τη μεταφορά άνθρακα, αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών φέτος, καθώς η σειρά αναμονής πλοίων στο Νουκάστλ, το μεγαλύτερο λιμάνι εξαγωγής άνθρακα στον κόσμο, στη Νέα Νότια Ουαλία, επεκτάθηκε στο ρεκόρ των 74. Περίπου 50 πλοία παραμένουν για να φορτώσουν σήμερα άνθρακα στο Ντάρλιμπλ Μπέϊ στο Κουΐνσλαντ. Συνολικά οι εξαγωγές άνθρακα της Αυστραλίας το 2006 ήταν αξίας 24,2 δισ. δολ. Αυστραλίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα