Market Beat: Προσδοκάται ανοδική δυναμική από την εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια    

Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021 09:02
UPD:09:17

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η υψηλή μεταβλητότητα υπογραμμίζει ότι δεν είναι οι μέρες κατάλληλες για συμμετοχή στις συναλλαγές για τους ιδιώτες επενδυτές. Καλύτερα να σχεδιάζουν τον τρόπο που θα περάσουν το Πάσχα παρά την αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου τους. Ισχυροί θεσμικοί σχεδιάζουν και μπορούν να συμβάλουν στην άνοδο της αγοράς και μάλιστα με επιτυχία στο έργο ανατροπής των εντυπώσεων που λυγίζουν την αυτοπεποίθηση κάθε ιδιώτη μοναχικού επενδυτή. Το να διατηρηθεί η αγορά ψηλότερα από τις 900 μονάδες, ήταν η κύρια αποστολή για τους θεσμικούς που έχουν τοποθετήσει κεφάλαια με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτή κατηγορία επενδυτών είναι που αναλαμβάνει την άμυνα, γιατί τη συμφέρει, σε μια αγορά που έχει λασπώσει από πολλά και διαφορετικής ποιότητας ή προέλευσης αίτια. Εκείνοι την προσέχουν να μην κατρακυλά εύκολα από τα τοπικά υψηλά, που κατακτώνται με κόπο και βάσανα για πολλούς συμμετέχοντες.

Η Αθηναϊκή αγορά κατάφερε να εμφανίσει στο ξεκίνημα της εβδομάδας το καλύτερο κλείσιμο στο 2021 τις  613,12 μονάδες με ανώτερο μέρας και έτους τις 619,21. Το rebound  στο τέλος της προηγούμενης συνεδρίασης δίδει για τους αισιόδοξα προσεγγίζοντες τις συναλλαγές τη Μεγάλη Εβδομάδα την ελπίδα για συνέχεια στη δυναμική της ανόδου σήμερα. Άλλωστε το πνεύμα των διακοπών ίσως αποτελεί το αίτιο να υπάρχει τουλάχιστο στο πρώτο μέρος της συνόδου μια συνέχεια στην τάση που εγκαταστάθηκε στο δεύτερο μέρος της προηγούμενης.  

Το να διατηρηθεί η αγορά ψηλότερα από τις 900 μονάδες, ήταν η κύρια αποστολή για τους θεσμικούς που έχουν τοποθετήσει κεφάλαια με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτή κατηγορία επενδυτών είναι που αναλαμβάνει την άμυνα, γιατί τη συμφέρει, σε μια αγορά που έχει λασπώσει από πολλά και διαφορετικής ποιότητας ή προέλευσης αίτια. Εκείνοι την προσέχουν να μην κατρακυλά εύκολα από τα τοπικά υψηλά, που κατακτώνται με κόπο και βάσανα για πολλούς συμμετέχοντες.

Οι θεσμικοί λοιπόν που κατατάχτηκαν στο στρατόπεδο των “Υπερασπιστών των 900 μονάδων” γνώριζαν ότι από το φινάλε της Τρίτης είχε σχηματιστεί μια κρίσιμη μάζα εντολών για πώληση θέσεων. Περίμεναν επίσης ότι κάποια στιγμή θα ξεσπούσαν, ακόμα και αν δεν παρουσιαζόταν στην αρχή, για να καταφέρουν οι, επίσης έμπειροι, πωλητές να ξεκινήσουν το ξεπούλημα από ψηλότερα της προηγούμενης επίπεδα. Η αγορά λοιπόν είχε την πλέον επιφυλακτική έναρξη με αρκετές εναλλαγές πρόσημου εν μέσω μιας συντονισμένης ανοδικής κίνησης στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά. Όταν όμως ο ΓΔ κατάφερε να βρεθεί κοντά στις 607 μονάδες μετά από 48 λεπτά διαπραγμάτευσης, ξέσπασαν πιέσεις και με τρία κύματα εντολών πώλησης και σε μια ώρα είχαμε την εγγραφή του πυθμένα στις 897,35.

Τότε άρχισαν το μάζεμα της προσφοράς οι θεσμικοί και στις 14:30 η αγορά πέρασε πάλι σε κέρδη. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από το με τα κέρδη ποιών blue chip ήρθε το ανώτερο στα πρώτα 50 λεπτά που πρωταγωνίστησαν οι ΠΕΙΡ και ΕΤΕ ενώ ξεκόλλησαν τον μέσο όρο από τον πυθμένα ωθώντας με τα κέρδη τους ψηλότερα οι ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ. Με αυτό τον τρόπο και χωρίς να είναι οι Τράπεζες τα μόνα blue chip με διακριτούς ρόλους στην κατασκευή αναχωμάτων έναντι των πιέσεων που είχαν μόνιμη παρουσία στις ΟΛΠ ΔΕΗ ΑΔΜΗΕ και την ΠΕΙΡ σε ρόλο μπαλαντέρ που κολλάει εύκολα στις πιο ανοδικές και τις πιο ανοδικές μέσα στη μέρα.

Οι ξένες αγορές κινήθηκαν κατά μία έννοια πλάγια χθες καθώς περίμεναν την απόφαση της Fed που ήταν η αναμενομένη από τους αγοραίους. Διατήρηση της πολιτικής και της ρητορικής που χρησιμοποιείται από πέρυσι τον Δεκέμβρη. Η ομιλία του Προέδρου Μπάιντεν στο Κογκρέσο όμως που έγινε μετά το κλείσιμο των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ προκάλεσε θετικές αντιδράσεις από τους θεσμικούς που δραστηριοποιούνται στις ασιατικές αγορές. Εκτιμάμε πως κάτι ανάλογο θα συμβεί και στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Η Wall Street έκλεισε χαμηλότερα την Τετάρτη, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κράτησε σταθερά τα επιτόκια και το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και δεν έδωσε κανένα σημάδι ότι ήταν έτοιμη να μειώσει την υποστήριξή της για ανάκαμψη. Ο S&P 500 ανέβηκε για λίγο σε νέο ρεκόρ ενδοσυνεδριακά αφού ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι «δεν ήταν ακόμη ώρα» να συζητήσουν τη μείωση της υποστήριξης της Fed για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η μητρική της Google Alphabet Inc σημείωσε άνοδο 2,9% και έκλεισε σε νέο ρεκόρ υψηλών μετά την ανακοίνωση αργά την Τρίτη ρεκόρ στην κερδοφορία της για το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο και ανακοίνωσε την αγορά ιδίων μετοχών ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην μετα-συνεδρίαση, το Facebook σημείωσε άνοδο σχεδόν 6% αφού η βαρέων βαρών εταιρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε τριμηνιαία έσοδα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Οι επενδυτές περίμεναν επίσης τα αποτελέσματα της Apple. Ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε -0,48% και έκλεισε στις 33.820,38 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έχασε -0,08% υποχωρώντας στις 4.183,18. Ο Nasdaq Composite έπεσε -0,28%, στις 14.051,03 μονάδες.

Η έκθεση της Microsoft Corp για τα κέρδη σε τριμηνιαία βάση ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες πωλήσεων και ξεππέρασε τις εκτιμήσεις επί των κερδών, αλλά οι μετοχές της μειώθηκαν 2,8% και πίεσαν το Nasdaq λόγω του σκεπτικισμού σχετικά με τα εφάπαξ οφέλη που περιλαμβάνονται στα αποτελέσματα.  Μια πτώση -7,2% στην Amgen Inc επιβάρυνε τον Dow, αφού η εταιρία βιοτεχνολογίας  δήλωσε ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη του πρώτου τριμήνου μειώθηκαν λόγω της πτώσης 7% στις καθαρές τιμές των φαρμάκων και από την επίδραση της πανδημίας COVID-19.

Η Boeing Co υποχώρησε -2,9% μετά τη δημοσίευση μιας ευρύτερης από το αναμενόμενης τριμηνιαίας απώλειας και σταμάτησε τις παραδόσεις 737 MAX για ένα ηλεκτρικό ζήτημα που εν μέρει εκτόξευσε τον στόλο.

Στην αγορά συναλλάγματος, εξατμίστηκαν τα κέρδη του δολαρίου  έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,63%.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέληξαν χωρίς μεγάλες μεταβολές την Τετάρτη, καθώς η αισιοδοξία για μια πληθώρα θετικών ανακοινώσεων εταιρικών κερδών από τράπεζες, αντισταθμίστηκε από την επιφυλακτική στάση των θεσμικών πριν από την απόφαση επί της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος, με τις μετοχές των τραπεζών να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις με τον υπο-δείκτης SX7P του κλάδου να κλείνει +1,5% υψηλότερα.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε κέρδη +0,27% κλείνοντας στις 6.963,67 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο Dax κινήθηκε +0,28% υψηλότερα στις 15.292,18 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε κέρδη +0,53% στις 6.306,98 μονάδες.

Η Deutsche Bank σημείωσε άνοδο 10,7% στην κορυφή του STOXX 600, καθώς ο επενδυτικός βραχίονας της τράπεζας βοήθησε να σημειώσει ένα καλύτερο από το αναμενόμενο καθαρό κέρδος από τη χρήση του πρώτου τριμήνου.

Η ισπανική τράπεζα Santander σημείωσε άνοδο 2,7% αφού ξεπέρασε τις προβλέψεις του πρώτου τριμήνου για τα κέρδη της, ενώ δεν πρόσθεσε στις προβλέψεις για την πανδημία. Ο Όμιλος Lloyds Banking σημείωσε επίσης άνοδο 3,5%, ενώ η σουηδική τράπεζα SEB σημείωσε μικρά κέρδη. Τα κέρδη σε ευρωπαϊκές εταιρείες το πρώτο τρίμηνο του 2021 αναμένεται να αυξηθούν κατά 71,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv IBES, από τις προβλέψεις της περασμένης εβδομάδας για αύξηση 61,2%.

ΧΑ

Η αποφασιστική αλλαγή της τάσης στο δεύτερο μέρος έφερε το +0,77% και τις 910,4 μονάδες 

Μέρα με διαπραγμάτευση που είχε ουσιαστικά πολλές εναλλαγές στην  κυριαρχία της ζήτησης έναντι της προσφοράς, με κίνηση των βασικών δεικτών η οποία προκάλεσε την αντίθετη της προηγούμενης συνόδου εικόνα στις αποτιμήσεις. Η κίνηση μόνιμα σε θετικό πεδίο στο δεύτερο μέρος προέκυψε μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν σταθερά από τις 11:20 ως τις 12:36 και τα κέρδη των δεικτών ανέβαιναν σταδιακά και μεγάλωναν ως και τις δημοπρασίες. Η εκτίναξη της προσφοράς  έφερε το πέρασμα της αγοράς χαμηλότερα από τις 900 μονάδες με τις περισσότερες μετοχές του 25άρη σε πτώση.  

Η αδυναμία διατήρησης της κυριαρχίας ζήτησης ούτε την πρώτη ώρα, ενεργοποίησε τη διάθεση για ρευστοποιήσεις θέσεων ως τις 12:40 περίπου και η αντίδραση που ακολούθησε με τις τράπεζες εκτός της ΠΕΙΡ έφερε  το κλείσιμο οριακά πάνω από τις 910,3 μονάδες. Έγινε από το πρώτο ημίωρο  σαφές πως στη μάχη των δυο επενδυτικών στρατοπέδων η επικράτηση των αισιόδοξων δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση. Τα ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια ξεκίνησαν  να προβάλλουν αντίσταση στις πιέσεις από τους κυνηγούς κερδών με βραχυπρόθεσμες κινήσεις όταν διαπιστώθηκε πως ήταν πιθανή η απώλεια του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων. Την άνοδο του FTSE25 στο κλείσιμο βοήθησαν με τα κέρδη τους οι ΑΛΦΑ +3,56%, ΒΙΟ +2,41%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,19%,ΤΙΤC +1.58% ΜΥΤΙΛ +1.56%, ΕΕΕ +1.47%,  ΟΠΑΠ  +1,45%, ΛΑΜΔΑ +1,35% και ΕΥΡΩΒ +1,15%, ήταν τα μόνα στα 16 ανοδικά blue chip με κέρδη άνω του +1%. Στον αντίποδα με πτώση πάνω από -1% οι ΠΕΙΡ -9,26%, ΜΠΕΛΑ -2,27%, ΑΔΜΗΕ -1,46%, ΤΕΝΕΡΓ -1,28%, ΟΛΠ -1,18% και ΕΥΔΑΠ -1,11%, ενώ με πτώση έκλεισαν 8 blue chip.

Η σύνοδος εξελίχθηκε με χαλαρό αλλά υπαρκτό  συντονισμό με την νευρική αλλά ανοδική  τάση που επικράτησε στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, όσο λειτουργούσε η Αθήνα.

Βασικές στατιστικές πληροφορίες

Μετά από άνοιγμα στις 904,36 με ανοδικό  χάσμα  (0,92 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (903,44), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί με ανοδική δυναμική ως τις 11:18. Κυριάρχησε, αμέσως μετά τις 11:20, η προσφορά για αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές του 25άρη και άρχισε η εμφάνιση νεότερων διαρκών τοπικών πυθμένων καθώς η αναζήτηση σκληρού πυθμένα  έφθασε ως και τις 12:40. Η εγγραφή του ανώτερου, ήταν στις 910,71 από 918,95 μονάδες την προηγούμενη συνεδρίαση και ήρθε στις 17:11. Άρα το εύρος διακύμανσης από την προηγούμενη ήταν μεγαλύτερο από την περασμένη συνεδρία παραπέμποντας σε συναλλαγές με επικράτηση διαρκείας των μαχών αισιόδοξων έναντι απαισιόδοξων διαχειριστών κεφαλαίου με νίκη των πρώτων.

Στη  προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, υπήρξε κίνηση που μετά τις 15:25 έγινε αποκλειστικά σε θετικό  πεδίο με την επικράτηση ενδοσυνεδριακά της ανοδικής δυναμικής απόλυτα με βάση το αποτέλεσμα στο κλείσιμο. Έγινε στο ανώτερο μέρας ενώ είχαμε μετά το μέσον των συναλλαγών την εντονότερη ανοδική κίνηση. 

Η αγορά έκλεισε με κέρδη +0,77% ενώ εμφάνισε πριν την μέση των συναλλαγών ως χειρότερη  μεταβολή -0,67%,  γενικότερα είχε επιδόσεις ανάλογες με την πλειονότητα των ευρωπαϊκών. Ο ΓΔ στο κλείσιμο σταμάτησε στις 910,37 μονάδες,  σχεδόν πάνω στο ανώτερο μέρας.  

Τη σύνοδο σφράγισε καλύτερο έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με  πακέτα αξίας 16,790 εκατ. ευρώ από 55,00 για ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΟΤΕ ΕΧΑΕ ΛΑΜΔΑ και ΕΥΡΩΒ..

Η δε εμφάνιση κερδών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση πτωτικής δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς ανήλθε  στο 0,939% από 0,911% την προηγούμενη. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 60,340 από 59,903 δις ευρώ. 

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,90%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο+3,56%  από -2,30% την Τρίτη, την ΕΤΕ στο +0,92% από -2,71%, ΕΥΡΩΒ στο +1,15% από -1,47% και την ΠΕΙΡ στο -9,26% από +4,41%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από  τα blue chip με μεταβολή +0,89% από -0,88% την προηγούμενη συνεδρίαση.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (16 από 7) έναντι των καθοδικών (8 από 18) και ένα τα ΕΛΠΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,77% οδηγήθηκε στις 910,37 από 903,44 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2208,74 από 2190,16 με κέρδη +0,85%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος ανήλθε στα 79,633 από 122,304 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 16,792 από 55,00 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 63 από 34, των καθοδικών 52 από 71 και οι αμετάβλητες παρέμειναν  15 από 15 την προηγούμενη.  

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η νευρικότητα και οι ανατροπές ανέβασαν τους όγκους στα ΣΜΕ επί μετοχών

Στη προτελευταία συνεδρίαση της τελευταίας εβδομάδας του Απριλίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο για λίγο στα 60 πρώτα λεπτά και κατόπιν, από τις 15:20 ως το πέρας των δημοπρασιών. Σχεδόν γενικευμένα μετά τις 16:00 βελτίωσαν οι επενδυτές την αποτίμηση των περισσότερων blue chip. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 1,63 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 18,58 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο, οι 2208,74, εμφανίστηκε στις 17:12. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 12:40  και ήταν οι 2175,15. Το κλείσιμο στις 2208,74 από 2190,16 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,85% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 13,856 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Μάιου εμφανίστηκε χαμηλό ενδιαφέρον με 675 συμβόλαια με ανώτερο τις  2215,00 μονάδες και χαμηλό στις 2175,00 με τελευταία τιμή στις 2215,00 από 2190,25 μονάδες και τιμή κλεισίματος 2205,75 για να γίνουν 7904 από 7843 οι ανοικτές θέσεις. Επίσης διακινήθηκαν 148 ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου με ανώτερο τις 2209,00 και χαμηλό ημέρας τις 2183,50 με τελευταίες πράξεις στις 2209,00 από 2202,25 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στα 132 από 108 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν χαμηλό ειδικά στα calls. Στα calls του 25άρη της σειράς Μαΐου ο όγκος ήταν 1 συμβόλαιο με τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 20 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαΐου διακινήθηκαν 43 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 94 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2000 ως και τις 2300 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά αυξήθηκαν εντυπωσιακά. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 20545 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου, της ΕΤΕ με 49,496, της ΕΥΡΩΒ με 5781, της ΔΕΗ ήταν 921 για την σειρά Ιουνίου, και της ΑΤΤ ήταν 879, ενώ πιθανά η διαφορά της τιμής της ΠΕΙΡ στην υποκείμενη αγορά έναντι του ΣΜΕ οδήγησε στο να αλλάξουν χέρια 80 από 4171 ΣΜΕ. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν αποκλειστικά εστιασμένο  στα 15.400 συμβόλαια για τον ΟΠΑΠ.

Έκλεισε το βιβλίο που άνοιξε χθες το πρωί η Eurobank για το νέο senior preffered ομόλογο που εκδίδει. Οι προσφορές έφτασαν το 1,3 δισ. ευρώ και το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 2%, γεγονός που οδηγεί την απόδοση στο 2,125%. Η Τράπεζα θα “σηκώσει” 500 εκατ. ευρώ, όπως είχε ανακοινώσει.

Από τη Merit Sec. τόνισαν από χθες το πρωί: Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50 υποχώρησε χθες κατά 0,22% και ο ΓΔ κατά 1,06%. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 872 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 900 και 872 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 920 και 930 μονάδες.  Οι ειδήσεις που θεώρησαν πως έχουν σημασία ήταν

ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS: ο οίκος FTSE Russell άλλαξε χθες την ημερομηνία ένταξης της μετοχής στον δείκτη FTSE Global Small Cap Index για τις 10 Μαΐου από 29 Απριλίου προηγουμένως.  ΟΠΑΠ: απέκτησε, μέσω της OPAP Investment Limited, αποκλειστικό έλεγχο επί της SMGC, στην οποία κατέχει μερίδιο 84.49%.

MYTILINEOS: ανακοίνωσε την ανάληψη  νέου  έργου για την μελέτη,  προμήθεια  και  κατασκευή (EPC)  ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 28 MW στην Ισπανία, με τη θυγατρική της Ellomay Capital Ltd, την Ellomay Solar S.L.U. Τα 10 αυτά έργα αναμένεται να διασυνδεθούν με το Δίκτυο έως τον Ιανουάριο του 2022. Η σύμβαση ανέρχεται σε $76.8εκ. Ο όμιλος αποκτά ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό με την ανάληψη νέων έργων σε όλο τον κόσμο. Παραμένουμε θετικοί για την μετοχή.

VIOHALCO: ολοκλήρωσε την διάθεση 25.000.000 μετοχών ή ποσοστό 6.66% με  ιδιωτική  τοποθέτηση σε τιμή €2.00/μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, σε θεσμικούς επενδυτές μέσω της διαδικασίας επιταχυνόμενης κατάρτισης βιβλίου προσφορών. Τα ακαθάριστα έσοδα της Viohalco από τη συναλλαγή ανέρχονται σε €50.0εκ. Η Viohalco κατέχει πλέον ποσοστό 84.78% στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ που αντιστοιχεί σε 318.111.475 μετοχές.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ: η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την διανομή μικτού μερίσματος €0.30/μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε η 5η Μαΐου και καταβολής η 11η Μαΐου. Η μικτή μερισματική απόδοση ανέρχεται σε 5.7%, από τις υψηλότερες στο ΧΑ. Παραμένουμε θετικοί για την μετοχή.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Τα αποτελέσματα ήταν χαμηλότερα των προβλέψεων σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA), αλλά η εικόνα ήταν καλή λόγω της παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών και της μείωσης του καθαρού δανεισμού. Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά €103εκ. και διαμορφώθηκε στα €613.0εκ. το 2020, κυρίως λόγω της πώλησης του αιολικού πάρκου “Mountain Air” στις ΗΠΑ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.,

“Οι πωλήσεις Εταιρειών, ή πλειοψηφικών ποσοστών είναι μια δύσκολη υπόθεση για τα Ελληνικά δεδομένα. Η φύση και η οργάνωση των περισσοτέρων Εταιρειών είναι οικογενειακή και η πώλησή τους θεωρείται κάτι ανάλογο με ξεπούλημα των “προγονικών ιερών κειμήλιων”.

Σχετικά πρόσφατα η κουλτούρα ξεκίνησε να αλλάζει, με την είσοδο στην Ελληνική Αγορά Επενδυτικών Κεφαλαίων, αλλά και με τις στρατηγικές κινήσεις οριζόντιας συγκέντρωσης Πολυεθνικών Ομίλων.

Τα τιμήματα στις περισσότερες περιπτώσεις μικρών Εταιρειών δεν είναι αντίστοιχα με αυτά που σημειώνονται στο εξωτερικό, κυρίως λόγω μεγέθους και άλλων κινδύνων που αφορούν τη δραστηριότητα της Ελληνικής Αγοράς. Ωστόσο, η “ψαλίδα” έχει αρχίσει να κλείνει και οι κλάδοι που ξεχωρίζουν από τα υπερτιμήματα εξαγορών, δίνουν ένα στίγμα συγκέντρωσης ενδιαφέροντος.

Ενέργεια, Τρόφιμα και Τεχνολογία, διεκδικούν υψηλούς δείκτες αποτίμησης σε εγχειρήματα εξαγορών, ανάλογα με το προϊόν, το μέγεθος, την εξαγωγική δραστηριότητα και τις επιδόσεις τους. Σε μια άλλη οικονομική δραστηριότητα που παρατηρούνται υψηλά τιμήματα, στην οποία η Ελλάδα έχει εξαιρετικές Εταιρείες, είναι τα Δομικά Υλικά.

Οι κλάδοι αυτοί, σε κάποιο βαθμό, έχουν αναγνωριστεί και από το Χρηματιστήριο Αθηνών, ως κλάδοι αιχμής και σταδιακά γίνονται θεματικές παρουσιάσεις, που αυξάνουν το βαθμό αναγνωρισιμότητάς τους, στους Επενδυτές.

Οι Επενδυτές είναι ήδη εδώ, έχουν δηλώσει την παρουσία τους έμμεσα και άμεσα με εξαγορές (Oaktree, CVC, BlackRock, κλπ) υποκινώντας το ενδιαφέρον και μικρότερων Παικτών, που έρχονται σε δεύτερο χρόνο σε μικρότερου μεγέθους εγχειρήματα.

Και ερχόμαστε στο δια ταύτα: Η Τραπεζοκεντρική υπόσταση του Χ.Α. μπορεί να μειωθεί όταν θα αυξηθεί το αποτύπωμα Εταιρειών που προέρχονται από αυτούς τους κλάδους. Αυτό δεν αποτελεί κάποιο “ανάθεμα” για τον Τραπεζικό κλάδο, απεναντίας. Θα δημιουργήσει καινούργιο πόλο έλξης και μια νέα “φρεσκάδα” επιλογών.

Η στιγμή είναι ιδανική, καθώς το ζητούμενο μιας Αγοράς είναι η κεφαλαιοποίηση της καλής πορείας μιας Εταιρείας και η δημιουργία υπεραξίας προς τους Επενδυτές.

Ακόμα και αν οι Εταιρείες αυτές δεν γίνουν ποτέ στόχος εξαγοράς, η ζύμωση των υψηλών πολλαπλασιαστών και του στρατηγικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό, είναι βέβαιο ότι θα αναβαθμίσουν το Χρηματιστήριο Αθηνών, προσδίδοντάς του χαρακτηριστικά μιας πλουραλιστικής Αγοράς ποιοτικών Εταιρειών”.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών κινήθηκαν ανοδικά στις αρχές της διαπραγμάτευσης σήμερα Πέμπτη 29/4 μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι είναι πολύ νωρίς για να αναθεωρηθεί η επείγουσα υποστήριξη για την οικονομία και καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρουσίασε σχέδια για ένα πακέτο τόνωσης ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε την Τετάρτη ότι «δεν είναι ώρα ακόμη» να αρχίσει να συζητά για οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική αφού η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, παρά την πιο αισιόδοξη άποψή της για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Τα σχόλια του Πάουελ ήρθαν πριν από την παρουσίαση του Προέδρου Μπάιντεν ενός πακέτου για οικογένειες και εκπαίδευση στην πρώτη του ομιλία στο Κογκρέσο.

Στις αρχές της διαπραγμάτευσης, ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά +0,1% αλλά στις 8:40 δική μας ώρα η μεταβολή του ήταν +0,42% με τον δείκτη στις 706,96 μονάδες. Ο S & P / ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,31%, καθώς οι ισχυρές τιμές του πετρελαίου αύξησαν τις μετοχές ενέργειας αλλά στις 8:40 δική μας ώρα η μεταβολή του ήταν +0,25%.

Ο δείκτης των  blue-chip CSI300 της Κίνας ήταν +0,65% υψηλότερα στις αρχές ενώ στις 8:40 δική μας ώρα η μεταβολή του ήταν +0,43%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ άνοιξε στο +0,7%, ενώ στις 8:45 κέρδιζε +0,62%. Ο KOSPI της Σεούλ πρόσθεσε 0,37% αλλά μετά τις 8:30 πέρασε σε οριακές απώλειες και οι μετοχές της Ταϊβάν αυξήθηκαν 0,48%.

Οι αγορές στην Ιαπωνία έκλεισαν για διακοπές, αλλά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Nikkei σημείωσαν άνοδο 0,05% σε 28.970.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα