Σε ρυθμούς επανεκκίνησης οι επιχειρήσεις εστίασης

Οι προσδοκίες και οι επιφυλάξεις του κλάδου εν όψει της 3ης Μαΐου
Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021 08:48
UPD:08:59
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Tου Φάνη Ζώη
[email protected]

Για τη μεγάλη «πρεμιέρα», με τους ρυθμούς της προετοιμασίας των καταστημάτων εστίασης να ανεβαίνουν εν όψει του πολυπόθητου ανοίγματος στις 3 Μαΐου, έπειτα από σχεδόν έξι μήνες αναστολής της λειτουργίας τους, ετοιμάζεται ο κλάδος του επισιτισμού. Πολλοί από τους επιχειρηματίες του κλάδου σπεύδουν να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες εργασίες, συντηρήσεις και ανακαινίσεις στα καταστήματά τους, ώστε τη Δευτέρα του Πάσχα να προλάβουν να είναι έτοιμοι για να υποδεχτούν κόσμο στον εξωτερικό τους χώρο.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα ικανοποίησης που επικρατεί από τη μεγαλύτερη μερίδα των επιχειρηματιών μετά την ανακοίνωση της επαναλειτουργίας του κλάδου, πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται την επανάληψη των περσινών δυσλειτουργιών στην εφαρμογή και τήρηση των πρωτοκόλλων, που φέτος ενδεχομένως να οδηγήσουν και σε νέους περιορισμούς και απαγορεύσεις.

Το κόστος των sefl tests

«Αγκάθι» για τους επιχειρηματίες φαίνεται να είναι και η παροχή του ενός από τα δύο υποχρεωτικά και εβδομαδιαία self tests στους εργαζομένους τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, το κόστος των οποίων θα αποτελέσει ακόμη ένα εμπόδιο στην επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους. Με δεδομένη τη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος, το κόστος αυτό είναι δυσβάστακτο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά, καθώς ένα κατάστημα με κοντά 20 εργαζόμενους θα χρειαστεί να δίνει 140 ευρώ την εβδομάδα και πλέον των 500 ευρώ τον μήνα. Ο κλάδος, συνεχίζει ο κ. Καββαθάς, επιστρέφει με πολύ προσεκτικά βήματα σε μία «νέα κανονικότητα», η οποία ελάχιστα προσομοιάζει στην πρότερη κατάσταση.

Επισημαίνεται ότι έπειτα από διαβουλεύσεις του κλάδου με την κυβέρνηση, τα μέτρα που πρέπει να ακολουθηθούν και τα πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας και η αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού επαναπροσδιορίστηκαν ελαστικότερα, γεγονός που χαιρέτισε ο κλάδος της εστίασης, τονίζοντας, παρ' όλα αυτά, ότι και πάλι τα μέτρα δεν επιτρέπουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, ζητώντας πιεστικά επιπλέον μέτρα οικονομικής στήριξης.

Ελαστικότερα μέτρα

Η ελαστικοποίηση των μέτρων αφορά τη μείωση των αποστάσεων μεταξύ των πελατών, την αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού πελάτων ανά κατάστημα, την αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων ανά τραπέζι και την ευελιξία στη χρήση εξωτερικών χώρων. Πιο συγκεκριμένα:

* Προβλέπεται παραχώρηση επιπλέον τετραγωνικών μέτρων εξωτερικού κοινόχρηστου χώρου από τους αρμόδιους Δήμους μέχρι και τον διπλασιασμό αυτών, όπου αυτό είναι δυνατό, με την ήδη κατεχόμενη άδεια χρήσης.

* Όπου δεν είναι δυνατή η παραχώρηση πρόσθετου χώρου, προβλέπεται η μείωση των τελών χρήσης αναλογικά προς την επιβαλλόμενη μείωση των τραπεζοκαθισμάτων που μπορεί να φτάσει έως το 50%.

* Επιτρέπεται η χρήση εσωτερικού ημιυπαίθριου χώρου όταν η μία τουλάχιστον πλευρά του χώρου βρίσκεται σε επαφή με εξωτερικό ή αίθριο χώρο. Σε περίπτωση που η οροφή ενός χώρου ανοίγει ή μπορεί να αφαιρεθεί, τότε όλος αυτός ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Κλειστοί χώροι των καταστημάτων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

* Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών στο κατάστημα εστίασης προσδιορίζεται βάσει της αναλογίας ενός πελάτη ανά 2 τ.μ. αντί 3 τ.μ., όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

* Ο επιτρεπόμενος αριθμός πελατών ανά τραπέζι αυξάνεται στα έξι άτομα, αντί του αρχικού αριθμού των τεσσάρων ατόμων και χωρίς να τίθεται αριθμητικός περιορισμός όταν πρόκειται για τα μέλη οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

* Η προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, όταν στον ενδιάμεσο χώρο δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα από τα δύο, ορίζεται σε 0,70μ. Όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα από τα δύο, τότε η απόσταση ορίζεται σε 1,10μ. και όταν τοποθετούνται καρέκλες και στα δύο τραπέζια τότε η ελάχιστη απόσταση αυξάνεται σε 1,70μ., αντί 2μ. όπως είχε τεθεί αρχικά.

Τα παραπάνω μέτρα επιτρέπουν στις επιχειρήσεις εστίασης που διαθέτουν εξωτερικό χώρο να λειτουργήσουν φτάνοντας στο 60% έως 80% της πρότερης δυναμικής τους. Ωστόσο, δυσοίωνη έως και απαγορευτική προδιαγράφεται η επαναλειτουργία των καταστημάτων που δεν έχουν δυνατότητα αξιοποίησης εξωτερικού ή κοινόχρηστου χώρου.

Ανοιχτά ζητήματα για ΚΑΔ, ενισχύσεις και αναστολές

Νέα, επείγουσα έκκληση στους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών απευθύνει ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης, ζητώντας έστω και στο παρά πέντε να διαβουλευθούν με τους ανθρώπους της αγοράς και να δώσουν λύσεις σε φλέγοντα προβλήματα, καθώς, όπως υποστηρίζει, «δυστυχώς, ο πλέον σημαντικός κλάδος της οικονομίας μας μπαίνει σε λειτουργία ύστερα από έξι μήνες χωρίς σαφές σχέδιο και προγραμματισμό».

Μεταξύ άλλων, αυτή τη στιγμή και μόλις λίγες ημέρες πριν από το «άνοιγμα» της εστίασης παραμένει σε ασάφεια ποιοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) επαναλειτουργούν. Συγκεκριμένα, ο ΚΑΔ 5630.10.04 (ΚΑΔ για καφέ - μπαρ, ο οποίος αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους) παραμένει σε αυτούς που βρίσκονται σε αναστολή.

Επίσης δεν έχουν δοθεί ακόμα συγκεκριμένες οδηγίες για το τι θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις που ενώ διαθέτουν ΚΑΔ που επαναλειτουργεί, δεν έχουν δυνατότητα ανάπτυξης σε εξωτερικό χώρο ή έχουν αλλά με πολύ μικρή δυναμική (1-2 τραπέζια), καθώς και εάν για αυτές τις επιχειρήσεις θα εξακολουθήσει να ισχύει η δυνατότητα ενίσχυσης τόσο των ίδιων όσο και των εργαζομένων τους.

Οι επαγγελματίες της εστίασης θέτουν επίσης και το ζήτημα της δυνατότητας επιλεκτικής αναστολής σε περίπτωση που η λειτουργία μιας επιχείρησης δεν είναι βιώσιμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά που οι επαγγελματίες του κλάδου απευθύνονται στην κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση της επανεκκίνησης της εστίασης για τις 3 Μαΐου. Προηγήθηκε η ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα, ενώ πριν από τρεις ημέρες απέστειλαν συγκεκριμένα ερωτήματα και προτάσεις στον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, ζητώντας -μεταξύ άλλων- διευκρινίσεις για τους ΚΑΔ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα