Ανθεκτικότητα στον... κίτρινο πυρετό

Οριακές διακυμάνσεις στη Wall Street
Πέμπτη, 31 Μαΐου 2007 00:01

ΤH MINI χρηματιστηριακή κρίση του Φεβρουαρίου επανέφερε στη μνήμη των επενδυτών η «βουτιά» των κινεζικών μετοχών 6,5%, πυροδοτώντας ντόμινο ρευστοποιήσεων σε Ασία, ΗΠΑ και Ευρώπη. Η νευρικότητα στις διεθνείς αγορές εκδηλώθηκε από την προηγούμενη μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Κίνας να αυξήσει το φόρο χαρτοσήμου σε συναλλαγές τίτλων, με στόχο να βάλει «φρένο» στο ξέφρενο ράλι των μετοχών.

Το ενδεχόμενο ενός νέου διεθνούς sell-off από την αναζωπύρωση του... κίτρινου πυρετού οδήγησε στο κόκκινο τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, αν και στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες περιορίστηκαν.

Η Wall Street έδειξε για άλλη μια φορά την ανθεκτικότητά της, καθώς οι επενδυτές διατήρησαν την ψυχραιμία τους, με τους δείκτες να καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις μετά τις αρχικές απώλειες. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε οριακά κατά 0,1%, στις 1.599,2 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,07%, στις 6.602,10 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατά 0,24%, στις 6.042,15 μονάδες, και στη Φραγκφούρτη ο DAX κατά 0,21%, στις 7.764,97 μονάδες.

Η απόφαση της κυβέρνησης της Κίνας να αυξήσει το φόρο χαρτοσήμου σε συναλλαγές τίτλων με στόχο να βάλει «φρένο» στο ξέφρενο ράλι των μετοχών οδήγησε σε«βουτιά» των κινεζικών μετοχών σε ποσοστό πάνω από 6%.

Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας μετέδωσε μέσω του πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα την αύξηση του φόρου χαρτοσήμου στο 0,3% από 0,1% που ήταν προηγουμένως.

Η Louis Vuitton και η Standard Chartered ηγήθηκαν της πτώσης μεταξύ των εταιρειών που βασίζονται στις πωλήσεις τους στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου.

Τόσο η Total όσο και η BP υποχώρησαν μετά και τη χθεσινή πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Οι μετοχές των Gaz De France, Peugeot και Associated British Foods αποτέλεσαν «βαρίδι» για τους ευρωπαϊκούς δείκτες, καθώς διαπραγματεύονταν χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα.

«Οτιδήποτε φέρει κινεζική ετικέτα θα δεχτεί πιέσεις», εκτιμούν οι αναλυτές.

Ο δείκτης Nikkei έχασε 0,50%, στις 17.588,26 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα