Κοντά στα υψηλότερα τριών μηνών το δολ. έναντι του γιέν

Πριν από την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ
Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2007 07:02

ΚΟΝΤΑ στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών μηνών κινήθηκε το δολάριο έναντι του γιέν, πριν από την κυβερνητική έκθεση των ΗΠΑ που θα δείξει κατά πάσα πιθανότητα αύξηση της απασχόλησης τον Μάϊο.

Τα σημάδια για βελτίωσης της απασχόλησης θα αποτελέσουν απόδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ανακάμπτει από τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε χρονικό διάστημα πλέον των τεσσάρων ετών. Το δολάριο αναρριχήθηκε τα μέγιστα τον μήνα που πέρασε έναντι του ευρώ από τον Φεβρουάριο του 2006, καθώς εκθέσεις έδειξαν βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, της αγοράς κατοικιών για της βιομηχανικής παραγωγής.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 121,80 γιέν στις 12:12 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, από 121,73 γιέν που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη, όταν άγγιξε τα 121,98, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 12 Φεβρουαρίου. Εναντι του ευρώ το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στο 1,3451 από 1,3453, ανακάμπτοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών του 1,3681 στα οποία υποχώρησε στις 27 Απριλίου.

Το δολάριο σημείωσε άνοδο 1,8% έναντι του γιέν και 1,5% έναντι του ευρώ τον Μάϊο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 84 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg οι εργοδότες στις ΗΠΑ έκαναν 132.000 προσλήψεις τον περασμένο μήνα. Το υπουργείο Εργασίας της χώρας θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την απασχόληση σήμερα στις 8:30 π.μ. στην Ουάσιγκτον, τοπική ώρα.

Από την άλλη πλευρά το ιαπωνικό γιέν υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των 15 ετών έναντι των δολαρίων της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας, καθώς εικάζετο ότι οι επενδυτές θα αυξήσουν τον δανεισμό σε γιέν για να χρηματοδοτήσουν αγορές περιουσιακών στοιχείων με υψηλότερες αποδόσεις, τη γνωστή τακτική των carry trades.

Το γιέν υποχώρησε στα 100,95 έναντι του δολαρίου της Αυστραλίας, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 1992 και στα 90,02 έναντι του δολαρίου της Ν. Ζηλανδίας, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 1990. Τα επιτόκια στις δύο χώρες είναι τουλάχιστον 5,75% υψηλότερα από τα αντίστοιχα της Ιαπωνίας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα