Εκτός επιτήρησης αλλά με «όρο» τη μείωση ελλειμμάτων

Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2007 09:14

ΤΗΝ υποχρέωση μείωσης του ελλείμματος κατά περίπου 5,2 δισ. μέχρι το 2010 θα φέρει εντός της εβδομάδας από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, μαζί με την ομόφωνη γνώμη του συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε. (Ecofin) για έξοδο της Ελλάδας από την επιτήρηση και το καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος.

Μια δεύτερη, παράλληλη υποχρέωση, είναι η μείωση και του διαρθρωτικού ελλείμματος.

Η παράμετρος αυτή τέθηκε σχετικά πρόσφατα, αλλά με αρκετή έμφαση από τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα οικονομικής πολιτικής, Χοακίν Αλμούνια.

Οι δύο αυτές υποχρεώσεις σε συνδυασμό και με τα υφιστάμενα βάρη και τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που έχουν ήδη εξαγγελθεί, απαιτούν μεγάλη αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση που θα κληθεί να τις εκπληρώσει.

Τούτο διότι παράλληλα με τη μείωση του ελλείμματος κατά 5,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να «συμβαδίσει» και με την κάλυψη επιπλέον υποχρεώσεων και παροχών συνολικού κόστους περίπου 10 δισ. ευρώ με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον ο υποθργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης αντί να πανηγυρίζει γιατί έπειτα από τρία χρόνια προσπάθειας η οικονομία βγαίνει από την επιτήρηση, λέει και ξαναλέει ότι βρισκόμαστε ακόμη στη «μέση του δρόμου».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα