Διαπραγματεύσεις με JP Morgan θέλουν τα Ταμεία - Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων

Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2007 09:24

ΝΕΟ ΚΥΚΛΟ διαπραγματεύσεων για την επαναγορά του επίμαχου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ από την JP Morgan φαίνεται ότι αναζητούν τώρα τα ασφαλιστικά ταμεία, περίπου μία εβδομάδα μετά το αίτημά τους για την καταβολή, εκτός του κεφαλαίου, και των δεδουλευμένων τόκων ύψους 4,2 εκατ. ευρώ.

Μέση λύση για το θέμα του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ θα αναζητήσουν, κατά τις συνεδριάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων που θα γίνουν μέσα στην εβδομάδα, τα ασφαλιστικά Ταμεία ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΥΦΕ και ΤΣΕΥΠ που επένδυσαν στο συγκεκριμένο ομόλογο.

Οι διοικήσεις γνωρίζουν ότι μετά την προθεσμία που είχαν μέχρι την Παρασκευή από την JP Morgan, αν δεν επιχειρήσουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την ξένη τράπεζα, ο μόνος τρόπος διεκδίκησης των απωλειών θα είναι μια χρονοβόρα δικαστική διεκδίκηση με αμφίβολο αποτέλεσμα.

Στην κατεύθυνση αυτή, πρώτο το ΤΕΑΠΟΚΑ ζήτησε επίσημα από την JP Morgan παράταση μέχρι και την Τετάρτη, χειρισμό που αναμένεται να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα τρία ταμεία.

Από την άλλη μεριά, η JP Morgan με την ηλεκτρονική της ανακοίνωση την περασμένη Παρασκευή, έδειχνε να «κλείνει την πόρτα» στα Ταμεία. Ωστόσο πρόκειται για έναν μεγάλο διεθνή τραπεζικό όμιλο ο οποίος σίγουρα θέλει να διατηρήσει την καλή του φήμη στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Μια δικαστική διένεξη και η συνέχιση δημοσιευμάτων από τον ξένο τύπο σχετικά με υπερτιμολογημένες συναλλαγές ομολόγων ξένων οίκων με ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, δεν βοηθάει ιδιαίτερα σε αυτή την κατεύθυνση.

Η πρώτη κίνηση

¶λλωστε ήταν η ίδια η JP Morgan που, βλέποντας τη διόγκωση του θέματος πριν από το Πάσχα, είχε κάνει την πρώτη προσφορά για την επαναπώληση του ομολόγου προς το Δημόσιο, η οποία ως γνωστό απέβη άκαρπη. Ήταν η ίδια που έκανε, πριν από 10 ημέρες, και τη δεύτερη προσφορά προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η JP Morgan δείχνει ότι θέλει να κλείσει το θέμα του ομολόγου. Αυτό και μόνο αφήνει κάποιες πιθανότητες, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρχει κάποιο περιθώριο διαπραγμάτευσης, διατηρώντας σαφώς άκαμπτη στάση σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση των συμφερόντων της.

Η όποια κίνηση εκ μέρους της Τράπεζας αναμένεται να γίνει περί τα μέσα της εβδομάδας, όταν πλέον τα Ταμεία θα έχουν αποφασίσει εκ νέου την περαιτέρω στάση τους.

Στο μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα καταθέτει στον Γ. Ζορμπά και ο Σ. Πρινιωτάκης, ενώ θεωρείται ζήτημα ημερών πλέον να κληθεί και ο Α. Σημαιοφορίδης, πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ.

Από την εισαγγελία Εφετών τώρα, εστάλησαν την Παρασκευή κλήσεις προς 14 πρόσωπα για να καταθέσουν ως ύποπτοι (άρθρο 31 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας) στην έρευνα που διεξάγεται από τους αντιεισαγγελείς Εφετών Αντ. Λιώγα και Γρ. Πεπόνη.

Οι επόμενες κλήσεις θα σταλούν σήμερα και αναμένεται οι εμπλεκόμενοι να φθάσουν τα 20 άτομα. Οι κατηγορίες για τις οποίες θεωρούνται ύποπτοι είναι απάτη σε βαθμό κακουργήματος, απιστία, φοροδιαφυγή, ενώ για κάποιους ερευνάται και το κακούργημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Το ΠΑΣΟΚ

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ επανέφερε χθες το θέμα του «κρυφού» των ομολόγων δομημένης απόδοσης που έχει εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο.

Εξηγώντας γιατί χαρακτηρίζει «κρυφά» τα δομημένα ομόλογα, στην ανακοίνωση διευκρινιζόταν ότι:

- Το ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ της JP Morgan δεν υπάρχει ακόμα στο Bloomberg.

- Το ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ που κατέληξε στο ΤΣΠΕΑΘ εμφανίστηκε στο Bloomberg στις 2.4.07, εννέα μήνες από την έκδοσή του (10.7.06), αφού πρώτα έγινε γνωστή η ύπαρξή του από τον Τύπο.

- Στο ομόλογο των 150 εκατ. ευρώ με ISIN XS0256563429 που εκδόθηκε στις 9.6.06 το offering circular μπήκε μόλις την Τετάρτη 30.5.07.

Η χθεσινή ανακοίνωση κατέληγε ζητώντας για άλλη μια φορά από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη να καταθέσει στη Βουλή όλες τις σχετικές συμβάσεις.

Ο ΣΥΝ

Ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τη μη επιστροφή από την JP Morgan και των τόκων στα Ταμεία, έκανε την εξής δήλωση: «Η τοποθέτηση της JP Morgan με την οποία δηλώνει ότι η επιστροφή των 280 εκατ. ευρώ δεν θα συνοδευτεί από την πληρωμή προς τα Ταμεία των αντίστοιχων, μέχρι σήμερα, τόκων, βάσει των όρων του ομολογιακού δανείου, είναι απολύτως απαράδεκτη. Η τοποθέτηση αυτή της JP Morgan είναι άκρως επιζήμια για τα Ταμεία, αφού θα απολέσουν τόκους ενός τριμήνου, την ίδια ώρα που η JP Morgan εισπράττει για το ίδιο ποσό τόκους από το ελληνικό Δημόσιο με βάση τη συμφωνία που σύνηψε με αυτό. Η στάση αυτή της JP Morgan έρχεται να αναδείξει ακόμα περισσότερο τις πελώριες κυβερνητικές ευθύνες για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων και καταρρίπτει το κυβερνητικό άλλοθι ότι τα Ταμεία δεν θα χάσουν ούτε ένα ευρώ».

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων

Ανοίγει σήμερα ο κύκλος των καταθέσεων, αλλά και των σχετικών προθεσμιών, όσων θεωρούνται ύποπτοι για την υπόθεση των ομολόγων και ειδικότερα για την έκδοση του δομημένου ομολόγου ύψους 280 εκατ. ευρώ.

Σήμερα θα καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου, στους δύο αρμόδιους εισαγγελείς Εφετών Αντ. Λιόγα και Γρ. Πεπόνη, ο πρώην προέδρος του ΤΕΑΔΥ Αγάπιος Σημαιοφορίδης, καθώς και η διευθύντρια του Ταμείου Αρωγής των Δημοσίων Υπαλλήλων Παν. Καραδήμα. Αμφότεροι έλαβαν το Σάββατο 48ωρη προθεσμία για σήμερα. Αυτές τις ημέρες θα προσέλθουν ενώπιον του εισαγγελέα και οι επικεφαλής των Ταμείων ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΔΥ, ΤΣΕΥΠ, ΤΕΑΥΦΕΤ και στη συνέχεια οι υπεύθυνοι της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις», καθώς και οι υπεύθυνοι των διεθνών επενδυτικών οίκων JP Morgan, North Asset Management και της γερμανικής τράπεζας HypoVereinsbank.

Υπενθυμίζεται ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί διερευνούν εάν έχουν τελεστεί και από ποιους τα αδικήματα της απιστίας, απάτης, φοροδιαφυγής, υπεξαίρεσης και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Όλοι αναμένεται να ζητήσουν και να πάρουν 48ωρες προθεσμία, προκειμένου να λάβουν αντίγραφο της δικογραφίας και να ενημερωθούν σχετικά, και στη συνέχεια να επανέλθουν για να δώσουν ανωμοτί κατάθεση.

Στο μεταξύ, οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν ήδη παραλάβει από την Τράπεζα της Ελλάδος τους φακέλους με όλα τα στοιχεία για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και τις αγοραπωλησίες ομολόγων και μετοχών στις οποίες προέβησαν τα Ταμεία κατά τη χρονική περίοδο 1999-2004. Όπως προκύπτει μέχρι στιγμής, στις υποθέσεις αυτές εμπλέκονται 22 τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού, οι εκπρόσωποι των οποίων είναι πιθανόν να κληθούν στη συνέχεια σε απολογία.

Γ. ΓΕΡΑΚΑΡΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα