Νέα «βουτιά» των κινεζικών μετοχών

Ντόμινο ρευστοποιήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2007 17:40
UPD:17:41

Νέα μεγάλη πτώση - για τρίτη φορά από την αρχή του έτους - κατέγραψε σήμερα το χρηματιστήριο της Σαγκάης πυροδοτώντας ρευστοποιήσεις στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές.

Ο δείκτης Shanghai Composite Index έκλεισε με απώλειες 330,34 μονάδων ή 8,26% και υποχώρησε στις 3.670,4 μονάδες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του από τις 27 Φεβρουαρίου, όταν είχε καταγράψει απώλειες 8,84% προκαλώντας ισχυρούς κραδασμούς στις διεθνείς αγορές.

Από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η κυβέρνηση της Κίνας αύξησε το φόρο των χρηματιστηριακών συναλλαγών, η συνολική κεφαλαιοποίηση της κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς εμφανίζει πτώση 340 δισ. δολαρίων.

Σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, οι κινεζικές αρχές προώθησαν στις εφημερίδες δημοσιεύματα με τα οποία επιχειρούν να εγγυηθούν στους επενδυτές ότι η μεσο-μακροπρόθεσμη προοπτική είναι ακόμα θετική και ότι η αύξηση του φόρου είχε ως στόχο τους κερδοσκόπους.

«Η σημερινή πτώση είναι λογική, δεδομένου του γεγονότος ότι η αγορά έχει ανέβει πάρα πολύ. Δεν θα είναι έκπληξη αν ο δείκτης πέσει στις περίπου 3.000 μονάδες. Κάτι τέτοιο θα ήταν μια διόρθωση κατά 30% από το ανώτερο επίπεδο», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της Everbright Securities, Γουάνγκ Τζινγκ.

Πάντως, ορισμένοι αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων θεωρούν ότι η κυβέρνηση (η οποία είχε θέσει την ισχυρή κεφαλαιαγορά στο κέντρο των οικονομικών της μεταρρυθμίσεων) δεν θα επιτρέψει μια εκτεταμένη πτώση, καθώς κάτι τέτοιο θα ενέτεινε την κοινωνική ανησυχία και θα έθετε σε κίνδυνο την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.

Σημειώνεται ότι το χρηματιστήριο της Σαγκάης είχε παρουσιάσει άνοδο 62% από την αρχή του χρόνου και ως την περασμένη Τρίτη, όταν αυξήθηκε ο φόρος των συναλλαγών.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφωνόταν νωρίτερα στις 6.663 μονάδες (-0,21%), στο Παρίσι ο CAC 40 στις 6.125 μονάδες (-0,69%) και στη Φρανκφούρτη ο Xetra DAX στις 7.968,34 μονάδες (-0,24%).

Με απώλειες άνοιξαν σήμερα και οι δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων, ενώ στη Σοφοκλέους ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,12%.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα