Η πρόσβαση στα εμβόλια δημιουργεί ευρωπαϊκές ανισότητες

Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 08:38
UPD:08:51
REUTERS/VALENTYN OGIRENKO

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έπιασε την προηγούμενη εβδομάδα το ορόσημο των 100 εκατ. εμβολιασμών κατά του Covid-19 σηματοδοτώντας έτσι την επιτάχυνση ενός εμβολιαστικού προγράμματος που έχει στιγματιστεί από πολλή γκρίνια για την δυσκινησία της ΕΕ στις διαδικασίες εξασφάλισης προμηθειών και τις καθυστερημένες παραδόσεις των συμφωνημένων δόσεων.

Όσο η ΕΕ ξεκινούσε από αργή βάση τους εμβολιασμούς, έβλεπε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να κινούνται γρήγορα αυξάνοντας τον εκνευρισμό. Και μέσα σε όλα αυτά οι ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων, αρχικά της AstraZeneca κι έπειτα της Johnson & Johnson, αποσυντόνισαν και άλλο τις προσπάθειες.

Παρόλα αυτά η ΕΕ κατάφερε να επιταχύνει με ένα ρυθμό που είναι, ωστόσο, άνισος. Παρά τις προσπάθειες να εξασφαλιστούν δόσεις για όλα τα κράτη μέλη, τελικά, όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι ανισότητες αυξάνονται εντός της ηπείρου με τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης να έχουν εξασφαλίσει τις καλύτερες προμήθειες και να κινούνται μπροστά από τις υπόλοιπες.

Η Γερμανία εμβολίασε την Τετάρτη περίπου 740.000 άτομα, ένα ημερήσιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο κράτος μέλος της ΕΕ.

Στο Βέλγιο, χορηγήθηκαν περισσότερα από 550.000 δόσεις την περασμένη εβδομάδα, αριθμός ρεκόρ για τη χώρα.

Η Γαλλία χορηγεί συνεχώς περισσότερα από 450.000 δόσεις την ημέρα.

Από την άλλη, η Βουλγαρία και η Λετονία υστερούν χρονικά - και το χάσμα αυξάνεται.

 Τα τελευταία στοιχεία που κυκλοφόρησαν στους αξιωματούχους της ΕΕ την Πέμπτη έδειξαν ότι έχουν χορηγηθεί μόνο 8,5 δόσεις ανά 100 άτομα στη Βουλγαρία.

Αυτό συγκρίνεται με το 48,5 στη χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις της ΕΕ, τη Μάλτα, και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, 22,7 ανά 100.

Η ΕΕ προσπάθησε να περιορίσει το κενό εμβολιασμού με έναν μηχανισμό «αλληλεγγύης» που θα παρέχει σε πέντε χώρες 2,85 εκατ. πρόσθετες δόσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, οι έντονες διαπραγματεύσεις για τις επιπλέον δόσεις έχουν προκαλέσει ανοιχτές εσωτερικές εντάσεις λόγω της διανομής εμβολίων. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η Αυστρία, η Σλοβενία ​​και η Τσεχική Δημοκρατία ζήτησαν πρόσθετο μερίδιο, αλλά τελικά αποκλείστηκαν από την τελική συμφωνία.

Παρά την καυστική κριτική της Βιέννης για τα εμβόλια και τον τρόπο με τον οποίο διανέμονται, η Αυστρία συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων χωρών για τις εμβολιαστικές της προσπάθειες, με 24,2 δόσεις ανά 100 άτομα. Ωστόσο, η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβενία παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο του μπλοκ.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε την εκ περιτροπής πορτογαλική προεδρία της ΕΕ, «μαριονέτα των μεγαλύτερων κρατών μελών». Για τη διανομή είπε πως πρόκειται για «σκάνδαλο» που «εξαπάτησε» τη χώρα του.

Οι ανισότητες μεταξύ πλούσιων και φτωχών στην Ευρώπη κινδυνεύουν να επιδεινωθούν προτού βελτιωθούν, αναφέρουν οι FT. Οι φτωχότερες χώρες, όπως η Βουλγαρία, έχουν μείνει πίσω σε μεγάλο βαθμό από εμβόλια λόγω της υπερβολικής τους εξάρτησης από το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο σημείωσε, πέρα από τις ανησυχίες για τις παρενέργειες, δεν παρέδωσε η εταιρεία στις ποιότητες που αναμενόταν.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα