Realia: 783 εκατ. ευρώ από την δημόσια εγγραφή

Αντλώντας λιγότερα κεφάλαια από τον στόχο της
Τρίτη, 05 Ιουνίου 2007 11:07

ΠΟΣΟΝ 783 εκατ. ευρώ (1,1 δισ. δολ.), λίγο χαμηλότερα από τον στόχο της, εξ αιτίας της συρρίκνωσης της αγοράς ακινήτων, άντλησε η Realia Business SA, η πρώτη ισπανική εταιρεία ανάπτυξης real estate που διέθεσε μετοχές στο ευρύ κοινό.

Οι μετοχές της διατέθηκαν στα 6,50 ευρώ η μία, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία της Realia, να ανέρχεται σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στη Μαδρίτη.

Η Fomento de Construcciones & Contratas SA και η Caja Madrid, ιδιοκτήτες της εταιρείας επεδίωκαν να πουλήσουν τις μετοχές από 7,9 ευρώ έως 9,7 ευρώ η μία.

Η μείωση της ζήτησης στην αγορά real estate της Ισπανίας, αποτέλεσμα του υψηλότερου κόστους δανεισμού, οδήγησε στην πτώση των μετοχών των εταιρειών του κλάδου φέτος. Η Metrovacesa SA, η μεγαλύτερη εταιρεία ακίνητης περιουσίας της Ισπανίας, έχασε το 1/3 της αξίας της, ενώ οι μετοχές της Astroc Mediterraneo SA υποχώρησαν 65%.

Πέρυσι τα έσοδα της Realia αναρριχήθηκαν 21%, φθάνοντας στα 817,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν 17%, φθάνοντας στα 160,9 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει περιουσιακά στοιχεία περίπου 6,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εκτίμηση της CB Richard Ellis.

Η Riofisa SA, η τελευταία ισπανική εταιρεία ακινήτων που διέθεσε μετοχές μέσω δημόσιας εγγραφής, τις τιμολόγησε στο κατώτατο επίπεδο κλίμακας τιμής τον Ιούλιο του 2006. Μέσα σε ένα εξάμηνο, οι μετοχές της σημείωσαν υπερδιπλάσια άνοδο, πριν το διοικητικό συμβούλιο της Riofisa αποδεχθεί την προσφορά εξαγοράς από την ανταγωνίστριά της, Grupo Inmocaral SA.

Την πώληση των μετοχών της Realia, διαχειρίστηκαν οι: Μorgan Stanley, Citigroup Inc. και Caja Madrid.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα