Π. Τσουπίδης: Τότε που αγοράστηκαν τα ομόλογα ήταν εξαιρετικά καλή η συγκυρία

Τρίτη, 05 Ιουνίου 2007 18:09

«Εγώ είμαι τραπεζίτης που σημαίνει ότι συναλλάσσομαι με έγγραφα. Ο αντισυμβαλλόμενος ο δικός μου ήταν η JP, αυτή έφτιαξε ένα προϊόν που ήταν 67 εκατ. δικό της προϊόν, όχι του κ. Παπαμαρκάκη. Το τονίζω αυτό. Ο κ. Παπαμαρκάκης είναι ο διαχειριστής αυτού του κεφαλαίου, αυτών των 67 εκατ. από τα οποία εμείς αγοράσαμε τα 22, διαχειριστής για λογαριασμό της JP. Αύριο η JP μπορεί να τον αλλάξει και να βάλει τον Ρόμπινσον ή τον Σμίθ. Δεν ασχολούμαι με αυτό καθόλου. Το προϊόν μας το πούλησε η JP και όχι ο Παπαμαρκάκης. Εχω 31 επενδύσεις και στις 20 ή 25 είναι εξωτερικοί διαχειριστές. Αυτούς δεν θέλω να τους ξέρω, ξέρω μόνο την τράπεζα», δήλωσε στον ρ/σ Alpha 98,9 o πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Παναγιώτης Τσουπίδης, διευκρινίζοντας ωστόσο «Δεν υπάρχει διαπραγματευτής. Η Τράπεζα κατευθείαν έρχεται σε εμάς και το πουλάει. Εμείς δεν είδαμε τον κ. Παπαμαρκάκη ή τον κ. Ρόμπινσον ή οποιονδήποτε. Αυτό το διαβεβαιώνω σε όλους τους βαθμούς. Η υπογραφή του Παπαμαρκάκη στα έγγραφα δεν υπάρχει πουθενά. Υπάρχει προφανώς ανάμεσα στην JP και στην εταιρεία του κ Παπαμαρκάκη. Δεν υπάρχει με εμένα σε αυτή την πράξη».

«Τότε που αγοράστηκαν αυτά τα προϊόντα ήταν εξαιρετικά καλή η συγκυρία τους. Αυτά βγήκαν στην αγορά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2005 και βασίζονται στη διαφορά του 10ετους ομολόγου με το διετές. Αυτή η επιτοκιακή διαφορά ιστορικά είναι 1% υπέρ του διετούς. Τότε με βάση αυτή την τιμολόγηση ήταν στο 100. Σήμερα το ομόλογο αξίζει 80. Αύριο θα ξαναγυρίσει στο ιστορικό του μέσο και πιθανώς πιο πάνω. Οταν η διαφορά πάει πάνω από το 1% η διαφορά μπορεί να πάει στο 120, 130».

Σε ερώτηση αν γνώριζε ότι σε μια φάση θα έχανε το προϊόν, αλλά στην κατάληξή του θα είχε κέρδος, ο κ. Τσουπίδης απάντησε καταφατικά.

«Ναι. Είπαμε ότι αυτό βασίζεται στη διαφορά του διετούς με το 10ετές. Οταν ανεβαίνουν τα επιτόκια ανεβαίνουν παράλληλα. Εδώ δεν ανέβηκαν παράλληλα. Εχουμε φτάσει στο παράλογο ιστορικά, που συμβαίνει, τα μακροχρόνια επιτόκια να είναι χαμηλότερα από τα βραχυχρόνια. Αυτό δεν ήταν προβλέψιμο.

Το προϊόν θα το ξανάπαιρνα. Δεν υπάρχει τραπεζική επένδυση χωρίς ρίσκο. Ποτέ οι επενδύσεις μας αυτού του είδους δεν υπερβαίνουν το 10%».

ρ/σ Alpha 98,9



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα