Ρευστοποιήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Από το ψαλίδισμα των εταιρικών κερδοφοριών
Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2007 00:01

ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω ρευστοποίησης βραχυχρόνιων κερδών ενώ στη Wall Street επιταχύνθηκαν οι απώλειες καθώς οικονομικά μεγέθη έθεσαν εκτός ορίζοντα μια μείωση επιτοκίων μόλις μια ημέρα αφότου οι μετοχές κατέρριψαν υψηλό ρεκόρ.

Οι δηλώσεις του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ Μπεν Μπερνάνκι ότι ο πληθωρισμός παραμένει απειλή για την αμερικανική οικονομία, τη στιγμή που η ύφεση στην αγορά κατοικίας αναμένεται να παραταθεί, με αποτέλεσμα η μείωση των επιτοκίων να αποτελεί «όνειρο απατηλό» αποθάρρυναν αγορές αμερικανικών blue chip.

Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες ακολούθησαν την κατηφόρα για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση στοιχηματίζοντας στο «ψαλίδισμα» των εταιρικών κερδοφοριών από μια αύξηση των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έχασε 0,62% στις 1.612,13 μονάδες αλλά η αγορά εμφανίζει ακόμη κέρδη 9% από την αρχή του έτους.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 31,30 μονάδες ή σε ποσοστό 0,47%, ο Cac 40 έχασε 0,77% στις 6.078,54 μονάδες, ενώ ο Dax έκλεισε στις 7.919,83 μονάδες, με πτώση 0,71%.

Της πτώσης στην Ευρώπη ηγήθηκε η Ryanair Holdings, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους στην Ευρώπη, καθώς σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι προβλέπει ζημίες στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι E.ON και BNP Paribas ηγήθηκαν των ρευστοποιήσεων στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ο οποίος είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητος» στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον τη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να δείξει αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25% στο 4% από 3,75%.

Ρευστοποιήσεις καταγράφονται και στον ενεργειακό κλάδο, με την Exxon Mobil να ηγείται των απωλειών, ακολουθώντας τη φθίνουσα πορεία των τιμών του πετρελαίου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι δήλωσε σε συνέδριο τραπεζιτών στο Κέιπ Τάουν ότι οι αυστηρότεροι κανόνες δανεισμού στον κλάδο των στεγαστικών δανείων θα περιορίσουν τη ζήτηση στην αγορά κατοικίας για διάστημα μεγαλύτερο του αρχικώς αναμενόμενου.

Ο Nikkei αυξήθηκε πάνω από τις 18.000 μονάδες για πρώτη φορά σε ένα τρίμηνο.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα