Αυστραλία: Η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη σε τρία χρόνια

Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2007 07:18

ΜΕ ΤΟΝ ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών ετών, αναπτύχθηκε η οικονομία της Αυστραλίας, ωθώντας το νόμισμά της στα υψηλότερα επίπεδα από το 1989, καθώς προσδοκάται ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια για να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,6% το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου έναντι του τετάρτου τριμήνου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Σύδνεϋ. Κατά μέσον όρο 26 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι το ΑΕΠ θα σημείωνε αύξηση 1,2%.

Η ανάπτυξη οδηγήθηκε από τις δαπάνες των καταναλωτών και τις επενδύσεις των μεταλλουργιών στη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο και οι εξαγωγές άνθρακα αυξήθηκαν για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ασιατικής ζήτηση, ωθώντας τον δείκτη ανεργίας στα χαμηλότερα επίπεδα 32 ετών. Η αύξηση της ζήτησης ενδέχεται να οδηγήσει πάλι τον πληθωρισμό πάνω από το όριο που έχει θέσει η Κεντρική Τράπεζα. Σήμερα η Reserve Bank διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα έξι ετών του 6,25%.

Το δολάριο της Αυστραλίας αναρριχήθηκε στα 84,24 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:26 μ.μ. στο Σύδνεϋ, τοπική ώρα από 83,82 σεντς που ήταν πριν από την ανακοίνωση για το ΑΕΠ.

Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκε 3 μονάδες βάσης, στο 6,11%. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε 3,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα