Κόντρα δικηγόρων - ασφαλιστών για έκδοση δίγραμμων επιταγών

Μετά το νόμο περί αποζημίωσης στα τροχαία
Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2007 10:46

ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΟΝΤΡΑ βρίσκονται ασφαλιστές και δικηγόροι για τις δίγραμμες επιταγές που εκδίδουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, στο όνομα πλέον των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων.

To θέμα συζητήθηκε, χθες, στο πλαίσιο προγραμματισμένου διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, μετά τις έντονες αντιδράσεις τις οποίες διατύπωσαν οι δικηγόροι για τη σχετική ρύθμιση, που πέρασε στο νέο νόμο για την Ασφάλιση της Αστικής Ευθύνης Οχημάτων.

Όπως είναι γνωστό, το νέο καθεστώς υποχρεώνει τις ασφαλιστικές εταιρείες όταν πρόκειται να καταβάλουν αποζημίωση για τροχαίο, και αντί μετρητών εκδίδουν δίγραμμη επιταγή, να αναγράφουν σε αυτή το όνομα του αποζημιωθέντος και όχι του δικηγόρου του.

Οι δικηγόροι έχουν ήδη αντιδράσει έντονα για την επίμαχη διάταξη, θεωρώντας ότι προσβάλλονται από το σκεπτικό της, δεδομένου ότι έμμεσα αμφισβητείται η φερεγγυότητά τους, ενώ υποστηρίζουν ότι το πλαίσιο βάσει του οποίου μέχρι πρότινος εισέπρατταν τις αποζημιώσεις για λογαριασμό των πελατών τους, δεν έχει καταργηθεί, αλλά αντίθετα ισχύει παράλληλα με τη νέα διάταξη. Όπως εξάλλου αναφέρουν, ανάλογη τοποθέτηση έγινε στη Βουλή κατά τη ψήφιση του σχετικού νόμου, από τον υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Γιάννη Παπαθανασίου.

Ωστόσο, οι ασφαλιστές επιμένουν πως πλέον θα αποζημιώνουν εκδίδοντας δίγραμμες επιταγές με τα στοιχεία των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων, ώστε να μπορούν να εξασφαλίσουν ότι οι εφορίες θα αναγνωρίζουν τις αποζημιώσεις ως έξοδο και να αποφεύγουν τυχόν αντιδράσεις των αποζημιωθέντων. Μάλιστα, όπως δηλώνεται, η τοποθέτηση του υφυπουργού δεν καλύπτει νομικά καμία πλευρά, καθ΄ ότι αυτό το οποίο ισχύει είναι ο νόμος.

Ανάλογη θέση διατυπώθηκε χθες στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης, το οποίο, εκτός των άλλων, συζήτησε για μια ακόμη φορά το θέμα που έχει τεθεί με τα αυξημένα αποθέματα στον κλάδο Ζωής, καθώς και την πρόταση που υποβλήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης για την κάλυψή τους σε διάστημα τριών ετών.

Οι συμμετέχοντες στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης, συζήτησαν επίσης τις αλλαγές που επήλθαν στο καταστατικό του ΣΕΒ και ουσιαστικά το συνδικαλιστικό άνοιγμα του Συνδέσμου προς την αγορά, χωρίς ωστόσο να λάβουν κάποια απόφαση.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα