Τι προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα Ταμεία

Στη Βουλή το νομοσχέδιο
Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2007 13:02
UPD:15:15

ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ επένδυσης σε προϊόντα της Ευρωζώνης, σε συγχρηματοδοτήσεις έργων του ελληνικού Δημοσίου, σε δικαιώματα από χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων και σε συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, προβλέπει μεταξύ άλλων το σ/ν του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για τις επενδύσεις και τη διαχείριση της περιουσίας των Ταμείων που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Τα ταμεία θα μπορούν επίσης να επενδύουν με όρια και προϋποθέσεις μέχρι το 23% του ενεργητικού τους σε ακίνητα, μετοχές και άλλα χρεόγραφα εταιρειών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου, ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Βασίλης Μαγγίνας υπογράμμισε ότι θα αποκλείεται στο εξής η τοποθέτηση αποθεματικών των ταμείων σε δομημένα ομόλογα εμπορικών τραπεζών.

Ο κ. Μαγγίνας διευκρίνισε ότι στη μεταβατική περίοδο της πενταετίας τα ταμεία δεν θα υποχρεωθούν να πουλήσουν ομόλογα με κίνδυνο να έχουν απώλειες, αλλά θα διευκολυνθούν, ώστε να προσαρμόσουν το χαρτοφυλάκιό τους χωρίς κινδύνους απωλειών.

Αναλυτικά το σχέδιο νόμου ορίζει τα εξής:

- Τα ταμεία θα μπορούν να επενδύουν με όρια και προϋποθέσεις μέχρι το 23% του ενεργητικού τους σε ακίνητα, μετοχές και άλλα χρεόγραφα εταιρειών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Για πρώτη φορά ορίζεται η δυνατότητα επένδυσης σε προϊόντα της Ευρωζώνης, σε συγχρηματοδοτήσεις έργων του ελληνικού Δημοσίου, σε δικαιώματα από χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων και σε συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

- Πέραν του 23%, ορίζεται η δυνατότητα τοποθέτησης ποσοστού των αποθεματικών μέχρι το 3% σε προθεσμιακές καταθέσεις τραπεζών (1%) και σε σύνθετα δομημένα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου (2%).

- Τα υφιστάμενα σήμερα στα χαρτοφυλάκια των ταμείων σύνθετα δομημένα ομόλογα δεν θα λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των παραπάνω ποσοστών.

- Καθορίζεται η δυνατότητα των ταμείων να ιδρύουν ίδια ή ομαδικά αμοιβαία κεφάλαια, ΑΕΔΑΚ ή εταιρίες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας.

- Ορίζεται η δυνατότητα στα ταμεία να χορηγούν έντοκα δάνεια στους ασφαλισμένους, συνταξιούχους και υπαλλήλους τους χωρίς αυτά να συνυπολογίζονται στο σύνολο των επενδύσεων που διενεργούνται με τα παραπάνω όρια.

- Ορίζεται το πλαίσιο πρόσληψης συμβούλων επενδύσεων και διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων από τα ταμεία.

- Τα ταμεία υποχρεούνται εντός πενταετίας να επαναπροσδιορίσουν τη διάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους, ώστε να συμμορφώνονται με τα παραπάνω ποσοστά επενδύσεων, καθώς και με τους κανόνες επενδυτικής συμπεριφοράς, οι οποίοι θα εκδοθούν με ειδική απόφαση του υπουργού Απασχόλησης, μετά από γνώμη και της Επιτροπής Επενδυτικής Πολιτικής. Κατά την περίοδο αυτή (την πενταετία) δεν θα επιτρέπεται η αγορά σύνθετων δομημένων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.

- Συστήνεται Επιτροπή Επενδυτικής Πολιτικής των ταμείων, η οποία θα εδρεύει στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θα αποτελεί συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο προς το υπουργείο Απασχόλησης. Συστήνεται επίσης Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Επενδύσεων και καταργείται η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας της διαχείρισης της περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών.

Nαυάγιο στις διαπραγματεύσεις JP Morgan με τα Ταμεία

Η JP Morgan απέρριψε σήμερα την αντιπρόταση τεσσάρων ασφαλιστικών ταμείων για την έντοκη επιστροφή του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ και εκ των πραγμάτων η υπόθεση θα παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη.

Μετά την πρώτη αρνητική απάντηση της JP Morgan στο αίτημα του ΤΕΑΔΥ, του ΤΕΑΥΦΕ, του ΤΣΕΥΠ και του ΤΕΑΠΟΚΑ για καταβολή, εκτός του κεφαλαίου, και των αναλογούντων τόκων, η τράπεζα είχε δώσει νέα παράταση που έληξε χθες.

Στις δεύτερες συνεδριάσεις που έγιναν, το ΤΕΑΠΟΚΑ αποφάσισε να εμμείνει στις αρχικές του απαιτήσεις για την καταβολή εντόκως του τιμήματος για το ομόλογο, ενώ τα άλλα τρία ταμεία ακολούθησαν πιο συμβιβαστική οδό, ζητώντας ένα μέρος των τόκων.

Η πρόταση της JP Morgan ήταν για την κάλυψη της απώλειας των 19 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην αύξηση της τιμής του ομολόγου από την πώλησή του από την Τράπεζα στη North Asset Management μέχρι την αγορά από τα Ταμεία, χωρίς όμως να καταβληθούν οι τόκοι. Η πρώτη άρνηση της JP Morgan την περασμένη Παρασκευή οφειλόταν στο ότι θεωρήθηκε υπερβολική η απαίτηση καταβολής και τόκων, πέραν της κάλυψης της μεγάλης διαφοράς στην τιμή.

Μηνυτήρια αναφορά από ΤΑΠ-ΟΤΕ

Εν τω μεταξύ, μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν οι πρόεδροι των ταμείων εργαζομένων στον ΟΤΕ, στα ΕΛΤΑ και στον ΟΣΕ οι οποίοι συμμετέχουν στο ΤΑΠ-ΟΤΕ, για τα αδικήματα της απάτης, απιστίας, υπεξαίρεσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αφορούν την αγορά δομημένου ομολόγου τον Ιούνιο του 2006.

Στην προσφυγή αναφέρεται ότι το ταμείο -σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν κάνει οι μηνυτές- έχει ζημιωθεί μέχρι στιγμής με 5 εκατ. ευρώ απο τη μείωση της αξίας του δομημένου ομολόγου, το οποίο κόστιζε 25 εκατ. ευρώ.

Τα ταμεία κατηγορούν τον πρώην πρόεδρο του ΤΑΠ-ΟΤΕ κ. Γιώργο Κουφόπουλο ότι «πιθανόν απέκρυψε αθεμίτως ότι πρόκειται για δομημένο ομόλογο» και επομένως ότι δεν ήταν σταθερής και εγγυημένης απόδοσης.

Η μήνυση μελετάται από τον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Τέλος, στον Εισαγγελέα Εφετών κ. Αντώνη Λιόγα κατέθεσε για την υπόθεση των ομολόγων ο πρόεδρος του ταμείου Φαρμακοϋπαλλήλων κ. Παναγιώτης Δεμέστιχας και αυτή την ώρα καταθέτει ο πρόεδρος του ΤΕΑΠΟΚΑ κ. Κωνσταντίνος Χρηστίδης.

«Απληστοι χρηματιστές, ανίδεες διοικήσεις»

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών σε συνέντευξή του στο ρ/σ Σκάι επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η ευθύνη για την υπόθεση των ομολόγων βαρύνει «άπληστους χρηματιστές» και «ανίδεες διοικήσεις» και τόνισε ότι η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται από τα έως τώρα στοιχεία.

«Η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτε, η αλήθεια θα λάμψει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Αλογοσκούφης, ως αρμόδιος υπουργός, τοποθετείται υπεύθυνα», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, κληθείς να σχολιάσει την παραπάνω δήλωση του κ. Αλογοσκούφη.

Στην παρατήρηση ότι η δήλωση αυτή δημιουργεί την εντύπωση «προεξόφλησης της δικαστικής έρευνας, αλλά και σε ερώτηση για τη νέα κλήση του πρώην ειδικού γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης, Ευγένιου Παπαδόπουλου, από τον αρμόδιο εισαγγελέα και το ενδεχόμενο επαναξιολόγησης της πολιτικής ευθύνης της προηγούμενης διοίκησης του υπουργείου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η δικαστική διερεύνηση είναι σε εξέλιξη» και ως εκ τούτου δεν προβαίνει σε κανένα σχόλιο.

Εξάλλου, αναφορικά με χθεσινή δήλωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ πως «η κυβέρνηση επιδιώκει τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης», ο κ. Αντώναρος απάντησε πως «οι έλληνες πολίτες και μνήμη έχουν και κρίση και ικανότητα να συγκρίνουν». «Ξέρουν δε πάρα πολύ καλά, ποιος ήταν αυτός, στο παρελθόν, που προσπάθησε να χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη και ποιος είναι σήμερα αυτός, που με αντίστοιχες παρεμβάσεις, προσπαθεί να χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη», σημείωσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα