Talk of the market: Αναδιαρθρώσεις χρεών, δάνεια και νέα deals στον ορίζοντα

Παρασκευή, 09 Απριλίου 2021 10:59
UPD:11:00

Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι ανακοινώσεις του επιτελείου της κυβέρνησης για τα μέτρα που θα ισχύσουν σε λιανεμπόριο, εκπαίδευση και μετακινήσεις την ερχόμενη εβδομάδα

Μάλλον απαισιόδοξος για την ικανότητα της Ελλάδας να ευδοκιμήσει μέσα στην ευρωζώνη δηλώνει ο πρώην Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Poul Thomsen. Όπως είπε στο συνέδριο του Economist για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, “δεν βλέπω η Ελλάδα να δουλεύει πάρα πολύ σκληρά ώστε να αποτρέψει τους νέους ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα”. Εκτίμησε δε ότι θα υπάρξει περισσότερη λιτότητα στο μέλλον στην Ευρώπη και ότι η πανδημία επέτεινε τις διαφορές Βορρά-Νότου.

Επιλεκτικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε χθες στο χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,37%, με σαφή σήματα αντίστασης στην πορεία προς τις 900 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών υποχώρησε στα 76 εκατ. ευρώ από τα 85 εκατ. στη συνεδρίαση της Τετάρτης. 

Τα deals θα συνεχιστούν στον ασφαλιστικό κλάδο. Αυτό προβλέπει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, που παρείχε ενημέρωση χθες για την πορεία των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας του, της οποίας βασικός μέτοχος είναι η Fairfax.

Σε δίκη προτείνει να παραπεμφθούν μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου και συνολικά 21 πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της Folli Follie η εισαγγελέας Ελένη Μιχαλοπούλου. Σχετική εισήγηση περιλαμβάνει πρότασή της (1297/2021) στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Ζητά μεταξύ άλλων οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για πέντε κακουργήματα: απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, χειραγώγηση της αγοράς, συγκρότηση- διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και πλαστογραφία. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος προτείνεται να δικαστεί επίσης για το αδίκημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ΄επάγγελμα και κατ΄εξακολούθηση και η Καίτη Κουτσολιούτσου για απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και χειραγώγηση.

Ενοποιημένες πωλήσεις 393,38 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο όμιλος Σαράντη ενισχυμένες κατά 6,3%Η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι 7,8% ενώ τόσο στην τοπική αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού τα σήματα του ομίλου ευνοούνται από την υψηλή ζήτηση για προϊόντα υγιεινής και φροντίδας σπιτιού λόγω της πανδημίας. Το 2020, ο όμιλος σημείωσε ρεκόρ δεκαετίας στο περιθώριο EBITDA, φτάνοντας το 15,94%, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 38,73 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 1,89%, με περιθώριο καθαρού κέρδους 9,84% από 10,27% το 2019.

Η θυγατρική (κατά 100%) της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Ηλιακά Πάρκα Δυτικής Μακεδονίας ΕΝΑ Α.Ε, υπέγραψε χθες 8.4.2021 δανειακή σύμβαση ύψους 8,7 εκατ. ευρώ με τη μορφή Ομολογιακού Δανείου για την χρηματοδότηση ανάπτυξης φωτοβολταϊκού πάρκου εγκατεστημένης ισχύος 15 MW στην Πτολεμαΐδα στην Περιφέρεια Κοζάνης.

Εντωμεταξύ, η ΔΕΗ διατήρησε μερίδιο 65,80% στη λιανική αγορά τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά που δημοσίευσε το Χρηματιστήριο Ενέργειας για το διασυνδεδεμένο σύστημα, η Μυτιληναίος διατήρησε το προβάδισμα μεταξύ ανεξάρτητων λιανεμπόρων με μερίδιο αγοράς 7,97% ενώ ακολούθησε η Ήρων της ΓΕΚ Τέρνα με 6,34% έναντι 6,38%, η Elpedison με 4,85% έναντι 4,79%, η NRG της Motor Oil με 4% έναντι 3,89% και η Watt & Volt με 2,58% έναντι 2,73%.

Συνολικά κεφάλαια 75 εκατ. ευρώ διοχετεύει η Vivartia στον κλάδο εστίασης, εκ των οποίων 50 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου και άλλα 25 εκατ. ευρώ μέσω δανεισμού, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταβίβασης με τον νέο μέτοχο, CVC Capital Partners και τις τράπεζες. Η ρευστότητα θα διατεθεί με στόχο τη διαχείριση των ταμειακών υποχρεώσεων του κλάδου εστίασης.

Η Ελλάκτωρ γνωστοποίησε την πρόθεση της Reggeborgh να συμμετάσχει ασκώντας πλήρως τα δικαιώματα προτίμησής της στο ομολογιακό δάνειο των 50 εκατ. ευρώ που θα εκδοθεί από την θυγατρική Άκτωρ, με την επιφύλαξη της έγκρισης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ στην έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας. 

Επενδυτικό πλάνο δεκαετίας ύψους 1,1 δισ. ευρώ δρομολογεί η ΕΥΔΑΠ, η διοίκηση της οποίας ανακοίνωσε χθες ότι προωθεί παράλληλα εσωτερικό οργανωτικό μετασχηματισμό, ανάπτυξη νέων δράσεων, επέκταση σε νέους Δήμους, αναζήτηση μοντέλου ενίσχυσης των εσόδων, συμμετοχή σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ όπως στο εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα και συμφωνία με το Δημόσιο για το κόστος αδιύλιστου νερού. Η εταιρεία θέτει στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 10% σε βάθος δεκαετίας αλλά και στον δεκαπλασιασμό του ρυθμού προώθησης των επενδύσεων, από 25 εκατ. ευρώ ετησίως σήμερα σε περίπου 250 εκατ. ευρώ τα προσεχή έτη. 

Επενδύσεις 75 εκατ. ευρώ σχεδιάζει ο όμιλος Quest για το 2021 από 26 εκατ. ευρώ το 2020. Όπως ανέφερε η διοίκηση σε conference call στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών για τις επιδόσεις του 2020, περίπου 18 εκατ. ευρώ για διατεθούν για την ολοκλήρωση του logistic center της ACS, 25 εκατ. ευρώ θα καλύψουν την στρατηγική επένδυση στην Γ.Ε. Δημητρίου, 8 εκατ. ευρώ θα είναι οι επενδύσεις στην Cardlink, ενώ επενδύσεις δρομολογούνται και στις ΑΠΕ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα