Συνεχίζεται η διόρθωση

Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, κακός οιωνός για τις μετοχές
Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2007 00:01

ΤΗΝ ΚΑΤΗΦΟΡΑ για τέταρτη διαδοχική ημέρα ακολούθησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αλληλουχία απωλειών σε ένα τρίμηνο, ενώ τα αμερικανικά blue chips κατέγραψαν τη χειρότερη τριήμερη πτώση από το sell-off του Φεβρουαρίου, δεχόμενα πλήγμα από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, κακός οιωνός για τις μετοχές.

Οι μετοχές διεύρυναν τις απώλειές τους από επίπεδα-ρεκόρ, όταν οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν πάνω από το 5% για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, εντείνοντας το φόβο του ακριβότερου χρήματος στα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι αυξανόμενες αποδόσεις στις διεθνείς αγορές ομολόγων έχουν ανεβάσει την αδρεναλίνη των επενδυτών, οι οποίοι σπεύδουν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους από τα αλλεπάλληλα ρεκόρ που κατέρριψαν οι δείκτες των blue chips το τελευταίο διάστημα. Επιπλέον, τα υψηλότερα επιτόκια μπορεί να μειώσουν τα εταιρικά κέρδη, καθιστώντας τις εξαγορές ακριβότερες και περιορίζοντας τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 1,1%, στις 1.569,05 μονάδες. Ο δείκτης έχει χάσει 3,4% στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις στη μεγαλύτερη αλληλουχία απωλειών από το sell-off του Φεβρουαρίου.

Ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,38%, στις 6.498,20 μονάδες, ο CAC 40 κατά 1,46%, στις 5.890,49 μονάδες, ενώ ο DAX έκλεισε στις 7.607,03 μονάδες, με πτώση 1,59%.

Η UBS, η εταιρεία κοινής ωφέλειας E.ON και ο ασφαλιστικός όμιλος Axa ηγήθηκαν της πτώσης μεταξύ των εταιρειών που είναι πιο «ευαίσθητες» στην αύξηση του κόστους δανεισμού.

Η μετοχή της Volvo και της SKF συμπαρέσυραν στην πτώση το βιομηχανικό κλάδο, καθώς αρκετοί επενδυτικοί οίκοι προχώρησαν σε υποβαθμίσεις των εν λόγω μετοχών.

«Οι επενδυτές έχουν τρομοκρατηθεί από τα υψηλότερα επιτόκια, ενώ φαίνεται ότι στρέφουν την προσοχή τους στα ομόλογα», σχολιάζουν οι αναλυτές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε για τέταρτη μέρα, καταγράφοντας το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από το Μάρτιο. Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο εν λόγω δείκτης έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2000.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα