«Πειθαρχία» συνιστά στους επενδυτές η Morgan Stanley

Σε αυτό το στάδιο των bull αγορών, συχνές οι μεγαλύτερες διορθώσεις
Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2007 09:44

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ «πηγαίνουμε με το κύμα ή ακολουθούμε ό,τι μας υπαγορεύει η πειθαρχία» εξετάζει η Morgan Stanley στην τελευταία έκθεσή της για την πορεία των αγορών, επιλέγοντας «πειθαρχία», αφού τα οικονομικά της μοντέλα δείχνουν σημάδια πώλησης βραχυπρόθεσμα.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου, αν και συμφωνούν με το ότι η οικονομία πηγαίνει καλά, οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι φθηνές και οι εξαγορές και συγχωνεύσεις βρίσκονται σε έξαρση, εντούτοις σε αυτό το στάδιο των bull αγορών, μεγαλύτερες διορθώσεις συμβαίνουν πιο συχνά, προκαλούμενες από μικρές αλλαγές στα μακροοικονομικά στοιχεία. «Στην παρούσα φάση διαβλέπουμε σημάδια τακτικής πωλήσεων, και ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι ότι τα επιτόκια ανεβαίνουν, "χτυπώντας" κρίσιμα επίπεδα», αναφέρουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι σημάδια πώλησης δείχνουν και οι βασικοί δείκτες της Morgan Stanley, εξαιτίας των υψηλότερων αποδόσεων των ομολόγων και της αύξησης του δείκτη ISM νέων παραγγελιών, σε συνδυασμό με τα σημάδια πώλησης από τους δείκτες αποτίμησης και ρίσκου. Αθροιστικά, σημάδια πώλησης απ' όλους τους παραπάνω δείκτες είναι σπάνιο φαινόμενο και έχει συμβεί μόνο πέντε φορές από το 1980. Οι μετοχές πάντα υποχωρούσαν κατά το επόμενο εξάμηνο, κατά μέσο όρο 15%. Οι προηγούμενες περιπτώσεις συμπεριλαμβάνουν το Σεπτέμβριο του 1987 και τον Απρίλιο του 2002.

Αν και τα μοντέλα μέτρησης της Morgan Stanley δείχνουν ότι δεν έχουμε δει ακόμα τα χαμηλά της αγοράς, εντούτοις ο διεθνής οίκος τηρεί ουδέτερη έκθεση σε μετοχές, αντί για θέση underweight, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στο σύστημα και ότι παραμένουμε ακόμη σε ανοδική αγορά. «Το bull market παραμένει και δεν βλέπουμε πιθανότητα ύφεσης. Είμαστε αγοραστές με ορίζοντα πέραν των 12 μηνών», αναφέρουν οι αναλυτές της MS, προτιμώντας στο χαρτοφυλάκιο ευρωπαϊκών μετοχών τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, εταιρείες με δυνατούς ισολογισμούς και ελκυστικές αποτιμήσεις, όπως τράπεζες, πετρελαϊκές, φαρμακοβιομηχανίες και τηλεπικοινωνίες, και αποφεύγοντας τις επενδυτικές τράπεζες, τις αυτοκινητοβιομηχανίες και το real estate. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η MS πιστεύει ότι το προφίλ απόδοσης/ρίσκου των μετοχών είναι άσχημο και προτιμά τα μετρητά. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, αν κάποιος μπορεί να αγνοεί τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα των αγορών και να τοποθετείται με μακροχρόνιο ορίζοντα, δεν υπάρχει ανάγκη να προσπαθεί να προβλέψει το timing. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί επενδυτές σήμερα δεν μπορούν να αδιαφορούν για τις βραχυχρόνιες διορθώσεις.

ΝΕΝΑ ΜΑΛΛΙΑΡΑ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα