«Πρόκειται για ένα σχέδιο που καλύπτει όλη την Ελλάδα, αφορά σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, και το οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας αλλά και να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες την επόμενη 6ετία, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπογραμμίζοντας την λειτουργία του Σχεδίου Ανάκαμψης, να οδηγήσει στο δρόμο προς το αύριο.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης αποτελεί υπό αυτή την έννοια μία γέφυρα που θα οδηγήσει όχι μόνο στη μετά Covid εποχή, αλλά και στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα.
Όπως είπε, το σχέδιο των 170 έργων και επενδύσεων έχει «ρηξικέλευθο χαρακτήρα» γιατί αλλάζει το υπόδειγμα και κάνει την οικονομία εξωστρεφή και το φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παρουσιάστηκε, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Πρόκειται για ένα πολύ καλά μελετημένο οδικός χάρτη με 170 έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, είπε ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση επαναλαμβάνοντας πως στηρίζεται σε 4 πυλώνες, την ψηφιακή μετάβαση του Κράτους και της Οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, την πράσινη Οικονομία, και την εκτίναξη της παραγωγικής δραστηριότητας.
«Πρόκειται για ένα σχέδιο που καλύπτει όλη την Ελλάδα, αφορά σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, και το οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας αλλά και να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες την επόμενη 6ετία, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας πως έχει «ρηξικέλευθο χαρακτήρα» γιατί αλλάζει το υπόδειγμα και κάνει την οικονομία εξωστρεφή και το φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, όπως είπε .
«Κυρίως όμως, θέλω σήμερα να τονίσω τον ρηξικέλευθο χαρακτήρα αυτού του Προγράμματος γιατί αλλάζει ουσιαστικά το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας, μετατρέποντάς την σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή, με ψηφιακό και αποτελεσματικό κράτος. Εξάλλου στον τομέα αυτόν έχουμε ήδη να επιδείξουμε ένα πολύ σημαντικό έργο. Με ένα φορολογικό σύστημα το οποίο θα πρέπει να είναι φιλικό προς την ανάπτυξη. Με σημαντικά έργα πνοής σε όλη την Ελλάδα τα οποία έχουν όμως ταυτόχρονα και κοινωνικό πρόσημο και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Γι’ αυτό και η ονομασία του σχεδίου παραπέμπει και αυτή στην επανάσταση που έρχεται από το αύριο: «Ελλάδα 2.0». Είναι η νέα εκδοχή της χώρας στη νέα εποχή που έρχεται», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Συζητάμε για 57 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν προσθέσουμε στα 32 ευρωπαϊκών πόρων, επιχορηγήσεις και δάνεια, και ένα επιπρόσθετο σημαντικό κεφάλαιο 25 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα κινητοποιηθούν από τον ιδιωτικό τομέα. Συζητάμε δηλαδή για κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα δεύτερο ΕΣΠΑ, τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Εξ ου και το όνομα αυτού είναι η Ελλάδα 2.0. Το Εθνικό σχέδιο επιδιώκει να δημιουργήσει πολλές, νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Μαζί, πάντως, με τους πόρους του σχεδίου, ο ιδιώτης καλείται να προσθέσει και τα δικά του κεφάλαια αναλαμβάνοντας το σχετικό του ρίσκο», εξήησε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στις εμβληματικές δράσεις του σχεδίου, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως όλες έχουν ένα βαθύ αποτύπωμα στην οικονομία και στην κοινωνία. «Όπως τα μεγάλα έργα υποδομής», όπως σημείωσε. «Ο βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης που θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης. Ο άξονας Ε65 για τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε πριν από λίγες εβδομάδες στα Τρίκαλα που θα συνδέει τη νότια και την κεντρική Ελλάδα με την Εγνατία Οδό. Σημαντικά έργα που αφορούν την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου. Κομβικές, επίσης, για την επάρκεια σε ενέργεια και τη μείωση του κόστους θεωρώ τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Και παρεμβάσεις με ευρύ ορίζοντα όπως ένα εθνικό σχέδιο αναδασώσεων το οποίο και αυτό εν μέρει θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, αλλά και σημαντικές δράσεις που αφορούν στην προστασία της μοναδικής μας βιοποικιλότητας», εξήγησε τονίζοντας έπειτα τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Όπως είπε αναφερόμενος σε μεγάλες και μικρές δράσεις του Σχεδίου, «το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δημιουργεί μία νέα καθημερινότητα για όλους τους Έλληνες πολίτες, γιατί ακριβώς οι πολίτες βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της γιγάντιας προσπάθειας».
Το Σχέδιο παροσυάστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου 'Ακη Σκέρτσο, τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, τον προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού και τον διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκο Μαντζούφα.
Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το Υπουργικό Συμβούλιο και παρουσιάζεται αναλυτικά σήμερα. Στη συνέχεια, θα συζητηθεί στη Βουλή και θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Απριλίου.
Τεράστια ευκαιρία να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να παραδώσουμε μια καλύτερα εκδοχή για την χώρα μας, χαρακτήρισε από την πλευρά του το Σχέδιο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακης Σκέρτσος. «Η πραγματική πρόκληση», τόνισε ο κ. Σκέρτσος, είναι «να απορροφήσουμε και να διοχετεύσουμε κοινοτικά κεφάλαια στις σωστές δομές και δραστηριότητες, στο σωστό βαθμό, για το σωστό λόγο, τη σωστή στιγμή και με το σωστό τρόπο. Γι' αυτό θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια για την εκτέλεση του σχεδίου και συνεχής δημόσια λογοδοσία για την πορεία εξέλιξης κάθε επένδυσης και κάθε μεταρρύθμισης», διαβεβαίωσε.
Και, εν κατακλείδι, «παρουσιάζεται μπροστά μας μια τεράστια ευκαιρία, όχι απλώς να θεραπεύσουμε τις οικονομικές πληγές που προκαλεί η πανδημία, αλλά να καλύψουμε το χαμένο έδαφος δεκαετιών, να διορθώσουμε τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, και εν τέλει να παραδώσουμε μια νέα καλύτερη εκδοχή της χώρας μας στη νέα γενιά. Την "Ελλάδα 2.0"».
Οι εμβληματικές επενδύσεις
• «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιο
• Ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών και επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας
•Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης, επενδύσεις στη βιοποικιλότητα και ενίσχυση της πολιτικής προστασίας
• Πολεοδομικά σχέδια παντού & στρατηγικές αστικές αναπλάσεις
• Υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών
• Ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημόσιου (Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη, ΕΦΚΑ, Πολεοδομίες, αδειοδοτήσεις κ.λπ.), με έμφαση στη διαλειτουργικότητα και την εξυπηρέτηση του πολίτη
• Ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών και on line διασύνδεση τους με τις επιχειρήσεις
• Ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις (πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός, καινοτομία, εξωστρέφεια)
• Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών (αρδευτικά, σιδηρόδρομοι)
• Επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής ως κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης
• Μεγάλες επενδύσεις στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού (έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες)
• Μεγάλες επενδύσεις στην υγεία, την παιδεία και την κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων
• Απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης για ΑΠΕ • Προώθηση της ηλεκτροκίνησης μέσω ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου
• Υλοποίηση της μεταρρύθμισης του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού
• Υποδομές επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς των 2000 κατοίκων σε τουριστικές περιοχές
• Ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης για την παροχή «πελατοκεντρικών» ψηφιακών υπηρεσιών από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης
• Μετάβαση στην τεχνολογία 5G και διευκόλυνση της ανάπτυξης καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών
• Προώθηση της μετάβασης σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις • Ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ
• Μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη διευκόλυνση του επιχειρείν και την υποστήριξη των επενδύσεων • Αναβάθμιση ερευνητικών κέντρων της χώρας
• Ριζική αναθεώρηση και εκσυγχρονισμός του συστήματος αναβάθμισης δεξιοτήτων του ενεργού πληθυσμού
• Μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας (εκσυγχρονισμός και απλοποίηση)
• Μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης
• Ψηφιοποίηση εκπαιδευτικού υλικού και περιεχομένου
• Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ψηφιακή εξυπηρέτηση για τηλεϊατρική
• Μηχανισμός αξιολόγησης ισότητας και διακρίσεων στους χώρους εργασίας
• Ενίσχυση βρεφονηπιακών σταθμών σε επιχειρήσεις
• Κίνητρα για την αύξηση της δηλωμένης εργασίας στον χώρο του πολιτισμού και καταπολέμηση της κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων καλλιτεχνών
Διαβάστε ακόμα: