Στο «κόκκινο» Ευρώπη και ΗΠΑ

Ανησυχίες από την αύξηση των επιτοκίων
Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2007 00:01

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα πλήξει τις εταιρικές κερδοφορίες και θα αναχαιτίσει το ρυθμό-ρεκόρ των εξαγορών οδήγησε στο κόκκινο τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Το κλίμα επιβαρύνθηκε από τη νέα αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών 10ετών ομολόγων, που σηματοδοτεί ίσως το τέλος εποχής φθηνού χρήματος που τροφοδότησε την άνθηση των εξαγορών και των συγχωνεύσεων.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 5,20%, εν μέσω προσδοκιών ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ανεβάσουν τα επιτόκια για να επιβραδύνουν το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, μετά την είδηση ότι ο πληθωρισμός στην Κίνα αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας διετίας. Οι δείκτες και των 18 δυτικοευρωπαϊκών χωρών υποχώρησαν, εκτός της Πορτογαλίας.

Αρνητική επίδραση είχε στις ευρωπαϊκές μετοχές η ανακοίνωση της βρετανικής τράπεζας HBOS ότι αναμένει μείωση του μεριδίου της στην αγορά στεγαστικών δανείων. Η μετοχή της σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών μηνών.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με απώλειες 0,53%, στις 1.574,07 μονάδες, αφού διέσπασε προσωρινά το πενταήμερο απωλειών στο τέλος της συνεδρίασης. Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,72%, στις 6.520,40 μονάδες, ο CAC 40 κατά 0,71%, στις 5.898,16 μονάδες, και ο DAX κατά 0,36%, στις 7.678,26 μονάδες.

Παράλληλα, πιέσεις δέχτηκε και η μετοχή της Texas Instruments, η οποία εκτιμά ότι οι πωλήσεις της δεν θα κινηθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της.

Τις μεγαλύτερες απώλειες από το Μάρτιο κατέγραψαν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, με τις Nokia και STMicroelectronics να ηγούνται της πτώσης.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ποιότητα στα εταιρικά κέρδη επανέρχεται στο προσκήνιο των αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η διόρθωση δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα εγείρει νέες ανησυχίες για ένταση των πληθωριστικών πιέσεων.

Οι μετοχές των General Motors, Alcoa και AT&T ηγούνται των ρευστοποιήσεων στον Dow Jones.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα