Αποζημίωση στη ΔΕΗ για παροχή ρεύματος σε νησιά

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2007 16:21

Ανοίγει ο δρόμος, προκειμένου να δοθεί αποζημίωση από το Δημόσιο στη ΔΕΗ για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε νησιά και για γεωργική χρήση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση Καθορισμού Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 παρ. 1 ν. 3426/2005 (ΦΕΚ Α’ 309), η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κοινοποιείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως είπε ο υπουργός, με τη σημερινή απόφαση Καθορισμού Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας καθορίζονται ως Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας:

- Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές των Μη διασυνδεδεμένων Νησιών και των Απομονωμένων Μικροδικτύων, με τιμολογήσεις ίδιες, ανά κατηγορία καταναλωτή, με αυτές του Διασυνδεδεμένου Συστήματος.

- Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό τιμολόγιο στους πολύτεκνους καταναλωτές, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει της κείμενης Νομοθεσίας.

Η απόφαση αυτή, πρόσθεσε ο κ. Σιούφας, είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς πλέον, ύστερα από γνώμη της ΡΑΕ και απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, θα προσδιοριστεί η μεθοδολογία υπολογισμού των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Ύστερα από την ολοκλήρωση του λογιστικού διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που έχει κάνει αποδεκτή η ΡΑΕ, το κράτος αναλαμβάνει να καλύψει την υποχρέωσή του απέναντι στη ΔΕΗ, η οποία επιτελεί και θα συνεχίζει να επιτελεί τον αναπτυξιακό και κοινωνικό της ρόλο.

Παράλληλα, συνέχισε ο υπουργός, δημιουργούνται οι βάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς με κατοχύρωση των δικαιωμάτων των κατόχων αδείας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 2 της Οδηγίας 2003/54/ΕΚ προβλέπεται η υποχρέωση αναγνώρισης Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στις επιχειρήσεις του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας που αποβλέπουν σε θέματα ασφάλειας (συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας του εφοδιασμού, τακτικής παροχής, ποιότητας και τιμών παροχής), καθώς και προστασίας του περιβάλλοντος (συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του κλίματος και της ενεργειακής αποδοτικότητας).

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι:

- οι κάτοχοι άδειας που παρέχουν Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας πρέπει να ανακτούν πλήρως τις σχετικές δαπάνες.

- για λόγους κοινωνικής συνοχής, είναι αναγκαία η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας όμοιων χαρακτηριστικών από άποψη ποιότητας και τιμής σε καταναλωτές με τα ίδια χαρακτηριστικά κατανάλωσης. Για το λόγο αυτό, οι καταναλωτές των μη διασυνδεμένων νησιών δικαιούνται να απολαμβάνουν ηλεκτρική ενέργεια σε τιμή και ποιότητα ανάλογη με αυτήν που παρέχεται στο διασυνδεμένο σύστημα.

- υπάρχουν κοινωνικές ομάδες, οι οποίες, για αντικειμενικούς λόγους, έχουν αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, η δε κάλυψη του σχετικού κόστους δεν πρέπει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ενίσχυση του βιοτικού τους επιπέδου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα