Ξαναβρίσκουν τη λάμψη τους

Σε θετικό πρόσημο οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2007 00:01

Η ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ των αποδόσεων των ομολόγων από τα υψηλά πενταετίας ανακούφισε ανησυχίες για ακριβότερο χρήμα επαναφέροντας τη λάμψη στην ελκυστικότητα των μετοχών και οδηγώντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ σε θετικό πρόσημο.

Οι ανησυχίες για τα επιτόκια δεν εξατμίσθηκαν τελείως από την αγορά αλλά η αποκλιμάκωση των αμερικανικών αποδόσεων άμβλυνε τη νευρικότητα των επενδυτών όπως και τα απρόσμενα ισχυρά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ.

Οι αποδόσεις υποχώρησαν εν μέσω προσδοκιών ότι το αυξημένο κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Αναλυτικότερα η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησε κατά 0,08% στο 5,22%, αγγίζοντας προσωρινά το 5,33%, το υψηλότερο επίπεδο από τις 3 Απριλίου του 2002. Οι εθνικοί δείκτες ενισχύθηκαν στις 13 από τις 18 δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 κέρδισε 0,4% στις 1.580,3 μονάδες. Ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,60% στις 6.559,60 μονάδες, ο CAC 40 κατά 0,61% στις 5.934,27 μονάδες και ο DAX κατά 0,03% στις 7.680,76 μονάδες.

Η UniCredit, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας και ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος BT Group ηγήθηκαν της ανόδου μεταξύ των εταιρειών που είναι πιο «ευαίσθητες» στα χαμηλότερα επιτόκια.

Θετικό αντίκτυπο στις εταιρείες του κλάδου των ορυχείων είχε η ανακοίνωση της Antofagasta ότι το 2007 θα είναι «μια καλή χρονιά», και η μετοχή της έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ.

Η Ericsson ανέκαμψε από τα χαμηλά ενός μήνα καθώς η Citigroup προχώρησε σε σύσταση αγοράς για τις μετοχές της μεγαλύτερης εταιρείας ασύρματων δικτύων τηλεπικοινωνιών.

Σε επίπεδο μακροοικονομικών στοιχείων, με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ το Μάιο, διασκεδάζοντας την ανησυχία ότι η αλματώδης αύξηση των τιμών της βενζίνης και οι φθίνουσες τιμές των κατοικιών θα μπορούσαν να πλήξουν τους καταναλωτές.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα