Σε πολιτική συμφωνία για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού 2007 - 2013» κατέληξαν σήμερα ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Βασίλης Μαγγίνας με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και Ισότητας των Ευκαιριών κ. Vladimir Spidla.
Όπως είπε ο υπουργός, κεντρικός στόχος της αναπτυξιακής στρατηγικής του Επιχειρησιακού Προγράμματος, είναι η αξιοποίηση του συνόλου του ανθρωπίνου δυναμικού, ως κινητήριας δύναμης για την ανάπτυξη της χώρας μας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 2,26 δισεκατομμυρίων ευρώ από κοινοτικούς πόρους, ενώ το σύνολο της δημόσιας δαπάνης θα ανέλθει σε 3,1 δισ. ευρώ. Στα παραπάνω ποσά συμπεριλαμβάνονται και 400 εκατομμύρια ευρώ δημόσιας δαπάνης, για τις ανάγκες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για ανθρώπινους πόρους.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο κ. Μαγγίνας σημείωσε ότι οι πόροι του Τέταρτου Κοινοτικού Πλαισίου (11%) είναι περίπου διπλάσιοι από τους αντίστοιχους του Γ' ΚΠΣ σχετικά με τις δράσεις του υπουργείου Απασχόλησης (6%).
Ο Ευρωπαίος επίτροπος ζήτησε από την πλευρά του να υπάρξει πρόοδος στην αγορά εργασίας υπογραμμίζοντας ότι το ποσοστό απασχόλησης είναι πολύ χαμηλό.
Είπε επίσης ότι «το πρόβλημα του διαχωρισμού, του κατακερματισμού της αγοράς εργασίας κι αυτό είναι ένα πρόβλημα».
Ανακοίνωσε ακόμη ότι επετεύχθη συμφωνία πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, για να ενισχυθεί και να σταθεροποιηθεί η ελληνική πρόοδος στον τομέα της αγοράς εργασίας.
Οι στόχοι των παρεμβάσεων του Προγράμματος μεταξύ άλλων είναι οι εξής:
- Η αύξηση του ποσοστού της συμμετοχής των ενηλίκων σε ενέργειες κατάρτισης, από 1,8 που είναι σήμερα, στο 6%.
- Η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής εργαζομένων σε ενέργειες κατάρτισης, από 0,9% που είναι σήμερα, στο 7%.
- Η αύξηση του ποσοστού των μακροχρόνια ανέργων που ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης στο 25%.
- Η αύξηση του ποσοστού των ανέργων ευπαθών κοινωνικά ομάδων που ωφελούνται από τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, από το 9% που είναι σήμερα, στο 15%.