Ράλι στην Ευρώπη

Στα υψηλότερα κέρδη από τον περασμένο Μάρτιο ο δείκτης Stoxx 600
Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2007 00:01

Η ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ των ανησυχιών των επενδυτών για την ανατολή μιας εποχής ακριβότερου χρήματος μετά την υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων οδήγησε τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 στα υψηλότερα κέρδη από τον περασμένο Μάρτιο. Η Wall Street χαιρέτισε τις ήπιες αναφορές για τον πληθωρισμό και τη σταθερή αγορά ομολόγων.

Το ράλι των μετοχών του τραπεζικού τομέα ηγήθηκε των κερδών στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές μετά την υποχώρηση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων από το υψηλότερο επίπεδο πενταετίας, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών σημείωσαν ελάχιστες μεταβολές.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ανέκτησε πάνω από το 50% των απωλειών που υπέστη όταν οι μετοχές υποχώρησαν από το ρεκόρ 6 1/2 χρόνων την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου εν μέσω ανησυχιών ότι το αυξανόμενο κόστος θα πλήξει την ανάπτυξη της οικονομίας και των εταιρικών κερδοφοριών.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 κέρδισε 1,6%, στις 1.605,3 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Ιουνίου. Οι εθνικοί δείκτες ενισχύθηκαν και στις 18 δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,38%, στις 6.649,90 μονάδες, ο CAC 40 κατά 1,90%, στις 6.047,23 μονάδες, και ο DAX κατά 2,19%, στις 7.849,16 μονάδες.

Σε θετικό έδαφος οι εταιρείες εξοπλισμού αυτοκινήτων, αλλά και οι βιομηχανίες. Η Michelin και η Siemens ηγήθηκαν της ανόδου μεταξύ των εταιρειών που πραγματοποιούν το 20% των πωλήσεών τους στις ΗΠΑ μετά και της δηλώσεις της Fed ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων τριών ετών κατέγραψε η μετοχή της Sanofi-Aventis, καθώς αμερικανική επιτροπή απέρριψε την είσοδο του χαπιού αδυνατίσματος Zimulti στην αγορά της χώρας.

Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν το Μάιο πέραν του αναμενομένου, αντανακλώντας το τέταρτο συνεχές άλμα στις τιμές καυσίμων, που απειλεί να ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei κέρδισε 0,62%, στις 17.842,29 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα