Η Ισπανία θα δοκιμάσει την 4ήμερη εργασία

Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 12:59
UPD:13:03
REUTERS/VINCENT WEST

Η Ισπανία θα μπορούσε να γίνει μια από τις πρώτες χώρες που θα δοκιμάσουν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, αφού η κυβέρνηση Σάντσεθ δήλωσε ότι θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για εταιρείες που ενδιαφέρονται για την ιδέα.

Το Más País, το μικρό αριστερό κόμμα της Ισπανίας, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το έτος ότι η κυβέρνηση είχε αποδεχτεί μια πρόταση για να δοκιμάσει την ιδέα και ότι θα πραγματοποιηθούν περισσότερες συναντήσεις τις επόμενες εβδομάδες.

«Με την τετραήμερη (32ωρη) εβδομάδα εργασίας ξεκινήσαμε την πραγματική συζήτηση της εποχής μας», δήλωσε ο Ινίγο Ερεχόν από Más País στο Twitter. «Είναι μια ιδέα της οποίας ήρθε η ώρα.»

Η ιδέα της τετραήμερης εβδομάδας βρίσκει έδαφος σε όλο τον κόσμο, καθώς οι υποστηρικτές της επιμένουν ότι θα αυξήσει την παραγωγικότητα, θα βελτιώσει την ψυχική υγεία των εργαζομένων και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Covid-19 έφερε την ιδέα σε ένα πιο πρόσφορο έδαγος, με συνομιλίες σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, την πολυτέλεια και την εξάντληση όλο και περισσότερο στο προσκήνιο των αλλαγών στο χώρο εργασίας μετά την πανδημία.

Αριστερά κόμματα στην Ισπανία, μία από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν μια 8ωρη εργάσιμη ημέρα, εκμεταλλεύτηκαν αυτήν την ιδέα. «Η Ισπανία είναι μία από τις χώρες στις οποίες οι εργαζόμενοι εργάζονται περισσότερες ώρες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», δήλωσε ο Ερεχόν .

«Αλλά δεν είμαστε μεταξύ των πιο παραγωγικών χωρών. Επιμένω ότι η εργασία για περισσότερες ώρες δεν σημαίνει καλύτερη δουλειά.»

To Más País πρότεινε ένα τριετές πρόγραμμα αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ που θα επέτρεπε στις εταιρείες να λειτουργούν με μειωμένο ωράριο εργασίας με ελάχιστο κίνδυνο. Στο πλαίσιο του προγράμματος,το κόστος μετάβασης της εταιρείας θα καλυφθεί για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα σε 100%, 50% και 33%.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα