Από την αρχή, η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε με διαφορετική φόρα τις κοινωνίες των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών επηρεάζοντας δυσανάλογα και τις οικονομίες τους.
Ο κορωνοϊός αν και χτύπησε σφοδρά την αμερικανική κοινωνία, δεν προκάλεσε τις ίδιας έντασης οικονομικές «ουλές» οι οποίες παρατηρήθηκαν στις χώρες της Ευρώπης, όπως σχολιάζουν οι Financial Times τονίζοντας ότι πλέον τα μονοπάτια ΗΠΑ και Ευρώπης όπως χαράχτηκαν από τον τρόπο που απάντησαν στην κρίση οι δύο χώρες πρόκειται να απομακρυνθούν περαιτέρω.
Το «χάσμα παραγωγής» της ΕΕ , το έλλειμμα σε αυτό που παράγει δηλαδή το μπλοκ σε σύγκριση με το πλήρες δυναμικό του στις αρχές του τρέχοντος έτους, ήταν διπλάσιο από την αντίστοιχη διαφορά στις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δημιουργούσε λιγότερες θέσεις εργασίας, ενδίδοντας σε ασθενέστερη ζήτηση και χαμηλότερο πληθωρισμό.
Η Αμερική θα προχωρήσει ακόμη περισσότερο φέτος, ενώ η Ευρώπη θα συγκρατηθεί από τις λιγότερο φιλόδοξες δημόσιες δαπάνες, τους αυστηρότερους περιορισμούς στις επιχειρήσεις και το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών, όπως υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι.
«Οι ΗΠΑ είναι πλέον πιθανό να καλύψουν την πρόβλεψή τους για ανάπτυξη το επόμενο έτος, ενώ αν κοιτάξετε την Ευρώπη, δεν υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα να συμβεί αυτό για αρκετά χρόνια», δήλωσε ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit.
Μετά την έγκριση του οικονομικού πακέτου των 1,9 τρισ. δολαρίων στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, η Nielsen υπολόγισε ότι η αμερικανική οικονομία θα επωφεληθεί από ένα συνολικό δημοσιονομικό κίνητρο ρευστότητας αξίας 11-12% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος, τρεις φορές δηλαδή το μέγεθος του εκτιμώμενου κενού παραγωγής.
Αντίθετα, νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάστηκαν από τις 19 χώρες της ευρωζώνης, σε συνδυασμό με επιπλέον δαπάνες για υφιστάμενα συστήματα πρόνοιας, απώλεια φορολογικών εσόδων και πληρωμές από το Ταμείο Ανάκτησης των 750 δισ. ευρώ της ΕΕ προσθέτουν έως και 6% του ΑΕΠ, το 70% δηλαδή του κενού παραγωγής του μπλοκ.
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι κάθε ενήλικος των ΗΠΑ θα είναι επιλέξιμος για εμβολιασμό έως την 1η Μαΐου, θέτοντας τις διακοπές της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στις 4 Ιουλίου ως στόχο για την επιστροφή σε ένα βαθμό κανονικότητας.
Από την άλλη, η ΕΕ αγωνίζεται για να επιτύχει τον στόχο εμβολιασμού του 70% των ενηλίκων έως τον Σεπτέμβριο, στόχος ο οποίος συναντά αρκετά εμπόδια με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων και τις ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, η χορήγηση του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά και προληπτικά σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών.
Το τρίτο κύμα της Ευρώπης
Την ώρα που ορισμένες μεγάλες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Φλόριντα και το Τέξας, έχουν άρει τους περισσότερους περιορισμούς, σε αρκετές ευρωπαϊκές περιοχές, όπως η Ιταλία, όπου είχαν χαλαρώσει τα μέτρα καταγράφονται εξάρσεις του ιού με αποτέλεσμα την εκ νέου επιβολή περιορισμών.
«Οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς και η ανεπαρκής δημοσιονομική πολιτική θα επηρεάσουν την ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα», δήλωσε ο Βίτορ Κονστάντσιο, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Η Ευρώπη κινδυνεύει να έχει φέτος το μισό του ρυθμού ανάπτυξης που θα επιτύχουν οι ΗΠΑ», προειδοποίησε.
Το «διατλαντική χάσμα» της ανάπτυξης είναι πιθανό να αποκαλυφθεί αυτήν την εβδομάδα όταν αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αναβαθμίσουν τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ για αυτό το έτος.
Τον Δεκέμβριο, είχε προβλέψει ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα παρουσιάσει ανάπτυξη 4,2% το 2021, ωστόσο, με βάση το γιγάντιο οικονομικό πακέτο που πέρασε ο Μπάιντεν και δεδομένου του γρήγορου ρυθμού με τον οποίο «κινούνται» οι εμβολιασμοί στη χώρα, πολλοί προβλέπουν ταχύτερη ανάκαμψη.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υπήρχε «χρονική υστέρηση» μεταξύ των σχεδίων δημοσιονομικής τόνωσης των ΗΠΑ και της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι «τα δικά μας δημοσιονομικά μέτρα δεν κινούνται ακόμη. Κάτι που το χρειαζόμαστε».
Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε 6,6% πέρυσι - σε σύγκριση με μια πτώση 3,5% στην οικονομία των ΗΠΑ . Παράλληλα πληθαίνουν οι οιωνοί ότι το μπλοκ αναμένεται να υποχωρήσει σε μια διπλή ύφεση, με ένα δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο αρνητικής ανάπτυξης τους πρώτους τρεις μήνες αυτή την χρονιά.
Ο ΟΟΣΑ την περασμένη εβδομάδα αναβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την οικονομία των ΗΠΑ προβλέποντας ανάπτυξη 6,5% φέτος και 4% το επόμενο έτος. Για την ευρωζώνη προέβλεψε ανάπτυξη 3,9% φέτος και 3,8% για το επόμενο έτος.
Η Λουκρίτσια Ράιχλιν, καθηγήτρια οικονομικών στο London Business School, σχολίασε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν έδειξαν την ίδια διάθεση με τις ΗΠΑ. Αντ 'αυτού, είπε, οι αξιωματούχοι επικεντρώθηκαν στην ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης που θα παρέχει ένα συνδυασμό δανείων και επιχορηγήσεων σε κράτη μέλη για πέντε χρόνια - ακόμη και αν οι εκταμιεύσεις του θα ανέρχονται μόνο στο 1% του ΑΕΠ του μπλοκ φέτος.
naftemporiki.gr