Πάνω από 1.100 MW η συνολική ισχύς συστημάτων ΑΠΕ έως τα τέλη του έτους

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2007 10:59

«Σήμερα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς συστημάτων ΑΠΕ στη χώρα μας ανέρχεται στα 920 MW, ενώ από αυτά τα 808MW έχουν ήδη ξεκινήσει την εμπορική τους λειτουργία. Μέχρι το τέλος του 2007, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς θα έχει υπερβεί τα 1.100MW».

Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου στην Ενημερωτική Εσπερίδα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά με τίτλο: «Επενδύσεις – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Όπως είπε ο κ. Στεφάνου, η Γερμανία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ και η Ινδία αποτελούν πρωτοπόρους σε εγκατεστημένη ισχύ αιολικών σταθμών, αντιπροσωπεύοντας, περίπου, το 70% της παγκόσμιας ισχύος.

Επιπλέον, οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Ένωσης Αιολικής Ενέργειας μιλάνε για παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ, μόνο αιολικών συστημάτων, της τάξης των 160GW, έως το 2010.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, τα τελευταία τρία χρόνια, από το 2004 έως το 2007, έγινε εγκατάσταση νέων σταθμών ΑΠΕ συνολικής ισχύος 485MW, δηλαδή περισσότερα από εκείνα που είχαν εγκατασταθεί στην Ελλάδα τα προηγούμενα 10 έτη, από το 1994 μέχρι τις αρχές του 2004.

Με το νέο ν.3468/2006 για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και μέσω Συμπαραγωγής Υψηλής Απόδοσης, αλλά και με την έκδοση όλων των κανονιστικών πράξεων και της δευτερεύουσας νομοθεσίας, ξεκαθαρίζουν οι κανόνες σε ολόκληρο το στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας, από την άδεια παραγωγής μέχρι και την άδεια εγκατάστασης και την άδεια λειτουργίας για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου και ανέφερε ότι με τον ν.3468/2006:

- Πρώτον: Απλοποιείται η αδειοδοτική διαδικασία για την κατασκευή και λειτουργία σταθμών ΑΠΕ και μειώνεται δραστικά ο χρόνος έκδοσης των αδειών.

- Δεύτερον: Καθορίζεται και αποτελεί μέρος του νόμου η τιμολόγηση της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ με σημαντικές αυξήσεις για την ενέργεια που προέρχεται από φωτοβολταϊκά συστήματα.

- Τρίτον: Εισάγεται, για πρώτη φορά, καθεστώς έκδοσης άδειας παραγωγής για Υβριδικούς σταθμούς που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί κυρίως για τη νησιωτική Ελλάδα.

- Τέταρτον: Ορίζονται νέα, υψηλότερα όρια εξαίρεσης από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας, για όλες τις τεχνολογίες αξιοποίησης ΑΠΕ.

- Πέμπτον: Συστήνονται ειδικές επιτροπές, σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο, για την ταχεία προώθηση επενδύσεων σε ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

- Έκτον: Επεκτείνεται κατά 2 χρόνια (από 10 σε 12 έτη), η διάρκεια της σύμβασης πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, μεταξύ του παραγωγού και του αρμόδιου διαχειριστή του δικτύου ή του συστήματος.

Επιπλέον, έχει, ήδη, έχει εκδοθεί ολόκληρη η δευτερεύουσα νομοθεσία του ν.3468/2006 με την οποία προσδιορίζονται όλες οι λεπτομέρειες και οι κανόνες, τόσο της αδειοδοτικής διαδικασίας για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ, όσο και των εμπορικών όρων που διέπουν τις συμβάσεις πώλησης ενέργειας στο σύστημα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα