Ανησυχητικές ειδήσεις

Στην κατηφόρα από την αύξηση των τιμών πετρελαίου
Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2007 00:01

ΑΠΩΛΕΙΕΣ μίας εκατοστιαίας μονάδας σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οδηγώντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες στο χαμηλότερο δύο εβδομάδων, καθώς η αύξηση των τιμών του πετρελαίου παρέσυρε στην κατηφόρα μετοχές αεροπορικών εταιρειών, αυτοκινητοβιομηχανιών και χημικών βιομηχανιών. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού η Wall Street ταλαντεύθηκε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αναζητώντας μια ξεκάθαρη κατεύθυνση.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες επιβαρύνθηκαν περαιτέρω από τις ανησυχίες για γενικευμένη κλιμάκωση των απωλειών των hedge funds με αφορμή την είδηση ότι δύο μεγάλα αντισταθμιστικά ταμεία της Bear Stearns, ενός από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς ομίλους, οδεύουν προς διακοπή της λειτουργίας τους.

Ωστόσο, οι απώλειες περιορίστηκαν μετά και την άνοδο που κατέγραψαν οι αμερικανικοί δείκτες, με αφορμή τα κέρδη που καταγράφουν οι εταιρείες του πετρελαϊκού κλάδου. Οι ανησυχίες για τα επιτόκια έχουν πλήξει τις μετοχές τον τρέχοντα μήνα και, σύμφωνα με αναλυτές, η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν κερδίσει 8,1% από την αρχή του έτους, καθοδηγούμενες από συγχωνεύσεις και εξαγορές, την οικονομική ανάπτυξη και τα οριακά εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία βρίσκονται στο μέσο της διαδρομής για να επαναλάβουν τα κέρδη 16% του προηγούμενου έτους.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έχασε 0,99%, στις 1.604,18μονάδες, με τις μετοχές του τραπεζικού τομέα να αντιστοιχούν στο 1/4 των απωλειών του δείκτη. Ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,80%, στις 6.596 μονάδες, ο CAC 40 κατά 1,04%, στις 6.029,79 μονάδες, και ο DAX κατά 1,55% ή 125 μονάδες, στις 7.964,71.

Η άνοδος των πετρελαϊκών τιμών επιβάρυνε τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και των αυτοκινητοβιομηχανιών. Σημαντική πτώση και για τη Nokia, καθώς η Goldman Sachs προχώρησε σε υποβάθμιση των μετοχών της.

Η Air France-KLM, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Ευρώπης, η DaimlerChrysler και η εταιρεία χημικών BASF ηγήθηκαν των ρευστοποιήσεων μεταξύ των εταιρειών που είναι πιο «ευαίσθητες» στην άνοδο των ενεργειακών τιμών.

Οι επενδυτές ανησυχούν για την άνοδο των πετρελαϊκών τιμών και την ενίσχυση των αποδόσεων των ομολόγων. Στο υψηλότερο επταετίας τερμάτισε ο δείκτης Nikkei, με κέρδη 0,16%, στις 18.240,30 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα