«Παράπλευρη» απώλεια η αγορά καυσίμων

Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2021 07:59
UPD:07:59
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Αλεξάκη
[email protected]

Περαιτέρω επιδείνωση αναμένεται να καταγράψει η αγορά καυσίμων μετά και την αυστηροποίηση που επιβλήθηκε στις μετακινήσεις με τη χρήση SMS. Ουσιαστικά το φρένο που μπαίνει στις διαδημοτικές μετακινήσεις αναμένεται να κόψει περισσότερο τη ζήτηση, που ήδη το 2021 κινείται έντονα πτωτικά.

Βέβαια, τον Φεβρουάριο υπήρξε μια σχετική ανάκαμψη, ωστόσο η συνολική εικόνα είναι άκρως αρνητική, με βάση εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου. Μάλιστα οι προβλέψεις παραπέμπουν σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό πρώτο τετράμηνο, με τις ελπίδες να εναποτίθενται στους εμβολιασμούς και στη σταδιακή άρση των περιορισμών μετακινήσεων.

Ειδικότερα, στις βενζίνες όλων των τύπων η πτώση τον Ιανουάριο ήταν στο -29%, στο πετρέλαιο κίνησης στο -23%, ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης η πτώση έφτασε το -23%. Πάντως η εικόνα τον Φεβρουάριο ήταν κάπως καλύτερη σε σχέση με τον Ιανουάριο, αλλά βέβαια συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα η εικόνα είναι ζοφερή. Πιο συγκεκριμένα, τον μήνα που πέρασε οι βενζίνες όλων των τύπων βρέθηκαν με βάση πρόχειρα στοιχεία στο -20%, ενώ το πετρέλαιο κίνησης είχε πτώση 15%.

Να σημειωθεί ότι και το πετρέλαιο θέρμανσης κινείται και αυτό έντονα πτωτικά, καθώς σύμφωνα με στελέχη του κλάδου η οικονομική δυσχέρεια των νοικοκυριών αλλά και η καλοκαιρία λειτουργούν αποτρεπτικά για νέες παραγγελίες. Πάντως, με βάση προβλέψεις, στο πρώτο τετράμηνο μια πτώση της τάξης του 15% είναι αναπόφευκτη, ενώ βέβαια οι νέοι περιορισμοί προσθέτουν περαιτέρω πίεση σε μια αγορά που φέτος θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες.

Ουσιαστικά όλες οι ελπίδες εναποτίθενται στην αποκλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ μέσω των μέτρων και των εμβολιασμών, ώστε σταδιακά να λειτουργήσει κάπως η οικονομία αλλά και ο τουρισμός. Όλα αυτά βέβαια παραπέμπονται με βάση στελέχη της αγοράς για τον Απρίλιο και μετά.

Ωστόσο, άλλος ένας παράγοντας πίεσης στην αγορά είναι και το όργιο του λαθρεμπορίου. Είναι ενδεικτικό ότι ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος έχει επαναφέρει στη δημοσιότητα και πάλι το θέμα με την άμεση ολοκλήρωση και λειτουργία των συστημάτων εισροών-εκροών καυσίμων, μέσα σε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό πλαίσιο. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα