Μετρούν τη ζημιά στα ομόλογα

Από τις απώλειες των αντισταθμιστικών ταμείων
Σάββατο, 23 Ιουνίου 2007 00:01

ΔΙΕΥΡΥΝΘΗΚΑΝ οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με πρωταγωνιστές στην κάθοδο μετοχές του τραπεζικού τομέα και του κλάδου πρώτων υλών, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η Wall Street, με τον Dow Jones να σημειώνει πτώση 150 μονάδων, καθώς οι μεγάλες απώλειες των αντισταθμιστικών ταμείων (hedge funds) της Bear Stearns έσπειραν ανησυχίες ότι ζημιά στα ομόλογα που στηρίζονται σε ενυπόθηκα δάνεια είναι μεγαλύτερη του προβλεπόμενου.

Η Bear Stearns δέχθηκε σημαντικές πιέσεις, καθώς σχεδιάζει να λάβει δάνειο 3,2 δισ. δολαρίων προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που σχετίζεται με τις ζημιές των hedge funds. Οι απώλειες στο fund της Bear Stearns, που επένδυσε σε ομόλογα στεγαστικών ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου, δημιουργεί έντονο προβληματισμό για την ανεξέλεγκτη δράση των hedge funds και τις επιπτώσεις τους στις αγορές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα νέα από την Bear Stearns δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη μεγάλος κίνδυνος στις μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα. Η ανησυχία διαχέεται σε όλο τον τραπεζικό κλάδο, με τις Citigroup, JPMorgan Chase και Moody's να καταγράφουν απώλειες.

Ουσιαστικά η χθεσινή ήταν ημέρα ρευστοποιήσεων για τις αγορές της Ευρώπης, με τις ανησυχίες να επικεντρώνονται στις επενδύσεις υψηλού ρίσκου. Ο δείκτης FTSEurofirst υποχώρησε κατά 0,3%, στις 1.598,8 μονάδες, αγγίζοντας το κατώτερο επίπεδο από τις 13 Ιουνίου. Οι εβδομαδιαίες απώλειες για το δείκτη φθάνουν στο 1,7%, αλλά είναι ακόμη 8% υψηλότερα από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα χάρη των συγχωνεύσεων και εξαγορών και των ισχυρών κερδοφοριών.

Ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,43%, στις 6.567,40 μονάδες, ο CAC 40 κατά 0,11%, στις 6.023,25 μονάδες, και ο DAX κατά 0,19%, στις 7.949,63 μονάδες.

Η Arcelor Mittal ηγήθηκε της πτώσης μεταξύ των εταιρειών μεταλλουργίας, καθώς η μεγαλύτερη επιχείρηση του κλάδου ανακοίνωσε ότι αναμένει μείωση της ζήτησης.

Τόσο η Deutsche Bank όσο και η Barclays παρέσυραν στην πτώση και τις υπόλοιπες τράπεζες λόγω της ανησυχίας ότι αναμένεται διεύρυνση της κρίσης στην αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ.

Ο Nikkei υποχώρησε από το υψηλότερο επταετίας, κλείνοντας με απώλειες 0,28%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα