Στο «μικροσκόπιο» Eurostat και ΔΝΤ η οικονομία

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2007 09:41

ΔΙΠΛΕΣ «εξετάσεις» εν μέσω καύσωνα θα περάσει την εβδομάδα που ξεκίνησε η ελληνική οικονομία, αφού στους εμπειρογνώμονες της Eurostat, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα από την Πέμπτη για την αναθεώρηση του ΑΕΠ, προστίθεται από σήμερα και ένα κλιμάκιο του ΔΝΤ.

Αυριο αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα οι εμπειρογνώμονες της Eurostat, οι οποίοι εξέτασαν από την περασμένη Πέμπτη τα στοιχεία της αναθεώρησης του ΑΕΠ που τους υπέβαλε από το Σεπτέμβριο του 2006 η ΕΣΥΕ.

Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας ξετίναξαν στην κυριολεξία τα βασικότερα σημεία της έκθεσης των 400 σελίδων που έχει στείλει από το Μάρτιο η ΕΣΥΕ στηρίζοντας την αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 25,7%.

Βασικό σημείο της έρευνας είναι τα στοιχεία της αναθεώρησης να βασίζονται σε πραγματικές μετρήσεις και όχι εκτιμήσεις που οδήγησαν κατά το παρελθόν σε συνεχείς αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας. Κατέστησαν μάλιστα σαφές ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε εισήγηση για την όποια αναθεώρηση προς την Commission αν πρώτα δεν έχουν διευκρινιστεί όλες οι επιμέρους λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι αν γίνει δεκτή ως έχει η πρόταση της αναθεώρησης του ΑΕΠ από την Ελλάδα, το έλλειμμα για το 2006 θα διαμορφωθεί στο 2% του ΑΕΠ από 2,6% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος θα περιορισθεί στο 83,2% του ΑΕΠ από 104,1%. Παράλληλα, η χώρα, όμως, θα κληθεί να καταβάλει αναδρομικά πρόσθετες εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Αυτές εκτιμώνται σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ και θα καταλογισθούν όλες στο έλλειμμα του 2007.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία συνόδευε τις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακόμη και η πρόσθετη εισφορά που θα κληθεί να καταβάλει η Ελλάδα δεν θα αναστρέψει τη διατήρηση του ελλείμματος σε επίπεδα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Η Eurostat αναμένεται να γνωμοδοτήσει για την αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ μέσα στο καλοκαίρι. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας θα είναι προς τον επίτροπο αρμόδιο για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κ. Χοακίν Αλμούνια ο οποίος με τη σειρά του θα γνωμοδοτήσει στην Commission για την έγκριση της αναθεώρησης, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Φθινόπωρο.

ΔΝΤ

Το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έρχεται λίγο καιρό μετά την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος με στόχο να εξετάσει την ελληνική οικονομία υπό το φως των νέων δεδομένων.

Ο ξένος οργανισμός, ο οποίος μαζί με τον ΟΟΣΑ έχει «εγκρίνει» εκ των προτέρων την ελληνική αναθεώρηση του ΑΕΠ και την χρησιμοποιεί για τις προβλέψεις του, θα επικεντρώσει την προσοχή του στην διατηρησιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

Συγκεκριμένα θα ζητήσει να μάθει για την πρόοδο του διαλόγου για το ασφαλιστικό το οποίο χαρακτηρίζει (όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι διεθνείς οργανισμοί) τη μεγαλύτερη δημοσιονομική πρόκληση της ελληνικής οικονομίας.

Τούτο βέβαια σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού και το υψηλό δημόσιο χρέος η αποκλιμάκωση του οποίου δεν είναι ικανοποιητική. Παράλληλα βέβαια θα εξετάσουν και τα δημοσιονομικά στοιχεία με στόχο να διαπιστώσουν αν θα τηρηθεί η παράδοση του εκλογικού κύκλου που συνοδεύει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ή η πάγια δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η εποχή των προεκλογικών παροχών ανήκει στο παρελθόν.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα